Mocht je kaal hout hebben, maak dan gebruik van korrel 80 en schuur hem dan nog een keer op met korrel 120. Zorg bij het schuren altijd voor een goede afzuiging van het stof, je kan ook een stofkapje gebruiken. Na het schuren met de machine schuur je de moeilijk bereikbare plekken nog even met handschuurpapier.
1 Ontvetten en schuren
Begin met het ontvetten van het houtwerk. Schuur het houtwerk met P180 en indien er slechtere plekken in het schilderwerk zitten gebruik je een grover schuurpapier (P80/P120). Stof het vervolgens goed af.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.
Voor het deur schuren met een schuurmachine zijn meerdere machines te gebruiken. De meest gebruikte machine is een deltaschuurmachine, maar een vlak- of excenterschuurmachine zou ook mogelijk zijn. Wel wordt een schuurmachine met driehoekzool het meest aangeraden, omdat deze het eenvoudigst in alle hoeken kan komen.
Voordeur schilderen: de afwerking
We brengen de blanke lak aan met een verfrollertje met korte haren. Beginnend aan de bovenkant van de deur. We verven in de richting van de houtnerf en zorgen ervoor dat de stroken verf goed op elkaar aansluiten. Vervolgens strijken we de lak altijd direct na met een kwast.
De deur schuren
Ongeschaafd hout kun je het beste behandelen met middelgrof schuurpapier (korrel 180). Geschaafd hout hoef je uiteraard niet te schuren. Is je deur in slechte staat? Krab dan eerst de verfbladders weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met grof schuurpapier (korrel 80-120).
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Je begint met grof schuurpapier en daarna gebruik je fijn schuurpapier. Zo doe je dat: vouw het schuurpapier zodat het makkelijk in je hand past, pak het hout en schuren maar. Als je het hout neerlegt, dan kan je wat meer kracht zetten. Rustig schuren, van je af.
Ronde kwasten en patentpuntkwasten zijn ideaal voor het schilderen van deuren, kozijnen en hekwerken. De keuze tussen een ronde of platte kwast hangt af van de schilderklus.
Dan is de excentrische schuurmachine het apparaat dat je zoekt. Deze machine is, dankzij de roterende schuurkop, perfect voor het geheel kaal schuren van de kozijnen. Makita, DeWalt, Bosch, Powerplus, Metabo en Black & Decker hebben allen deze schuurmachine in het assortiment.
Voor een mooie dekking, dient u de buitendeur vaker dan één maal te schilderen. Nadat de eerste grondlaag is opgedroogd, dient u deze weer een maal te schuren, doe dit met een 150 schuurpapier. Maak de deur daarna weer in zijn geheel schoon met lauwwarm water met ammonia.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Voor een gladde ondergrond kun je het beste een roller met korte haren (of pool) gebruiken en voor een ruwere ondergrond een roller met langere haren (of pool). En gladde vachtroller zorgt voor een goede verf opname en gelijkmatige verdeling van de verf, dit zorgt voor een mooi strak eindresultaat.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Het stof verwijderen
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek. Tip! Er zijn ook speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.
Neem na het schuren het hout af met een vochtige doek. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.