Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie.
Stucwerk sneller laten drogen: 2 tips
Zorg voor een kamertemperatuur van 19 of 20 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft. Zet altijd een paar raampjes open om de ruimte goed te ventileren gedurende het droogproces. Een klein raampje open of een raam op een kier is het best.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Vers en egaal aangebracht glad pleisterwerk ziet er mooi strak uit. Waarom zou je stucwerk dan nog moeten schilderen? Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar onbehandeld pleisterwerk is erg broos. Met de tijd wordt het steeds poreuzer en gaat het zelfs stoffen.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
De muur voorstrijken na stucen is dan zeker nodig. De nieuwe gestucte muur heeft een grote zuigende werking waardoor verf en/of behanglijm gelijk in de muur trekken. Het behang zal hierdoor slecht hechten en de verf zal gaan vlekken.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Een onbehandeld steenachtige ondergrond mag bij een behandeling met muurverf niet meer vocht bevatten dan 3 á 4%. Dit is eenvoudig vast te stellen door het aanbrengen van een transparante folie met tape op de te behandelen steenachtige ondergrond.
De droogtijd is sterk afhankelijk van welke voorstrijk voor stucwerk je gebruikt. Sneldrogende primers kunnen na twee uur al voorzien worden van een stuclaag, waar andere primers tot wel 12 uur droogtijd hebben. Kijk dus goed op de verpakking om te zien hoe lang de voorstrijk die jij gebruikt, moet drogen.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Het gemiddelde uurloon van een stucadoor ligt tussen de €20,- en €30,- per uur. Het exacte uurtarief is mede afhankelijk van de ervaring die de stucadoor heeft en de werkzaamheden die hij moet uitvoeren.
De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien. Belangrijk: laat eventueel aanwezige oplosbare muurzouten (lees ook dit artikel hierover) eerst omzetten naar onoplosbare zouten.
De ruimte waar de vloer wordt geplaatst zal de eerste weken na het stucen nog vochtig zijn. Dikte van de stuclaag, temperatuur en de ventilatie in de ruimte zijn sterk bepalend voor het drogen van de stuclaag. Gewenst is om het stucwerk ca. 2 tot 3 weken te laten drogen voordat u de vloer laat binnenkomen.
Hoelang mag je een bouwdroger laten draaien? In principe mag je een bouwdroger 24 uur per dag zijn werk laten doen. Alle bouwdrogers van Dryfast zijn namelijk zo ontworpen, dat ze de woning optimaal kunnen drogen. Wel wordt met klem geadviseerd om met enige regelmaat even een kijkje te komen nemen bij de bouwdroger.
Werk nu door tot je een hele muur af hebt. Tussendoor pauze houden kan later zorgen voor kleurverschil. Als de muur opgedroogd is, kun je – als dit nodig is – een tweede laag verf aanbrengen.
Een nieuw gestucte muur heeft een zuigende werking. Om deze zuiging te verminderen kunt u de muur het beste behandelen met een voorstrijk. U kunt ook voorstrijk op kleur bestellen, zodat u minder muurverf nodig heeft om de juiste kleur op uw muur te krijgen.
Door het laten stucen van muren krijg je mooie gladde muren en plafonds. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen, daarnaast werkt de stuclaag brand vertragend.