Zo zit er maïs in, pecorinokaas, cheddar, karnemelk, rode en groene peperpoeder, en veel suiker, zout en umami-smaakstoffen waar onze smaakpapillen dol op zijn. Ze bevatten ook zuren, die speeksel aanmaken waardoor we de aandrang krijgen om meer te eten.
Natuurlijk beginnen we met de maïs op het land. Na de oogst selecteren we de beste maïs, waarna deze wordt gekookt, geweekt, gewassen en vermalen tot een deeg. Dit smaakvolle maïsdeeg wordt gestampt, gekneed en uitgerold tot lange, dunne stroken waaruit de unieke Doritos driehoekjes worden gesneden.
Verborgen verslaving
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Zo is de smaak Doritos Sweet Chili Pepper nog steeds één van de meest verkochte smaken in ons assortiment.
Zo zit er maïs in, pecorinokaas, cheddar, karnemelk, rode en groene peperpoeder, en veel suiker, zout en umami-smaakstoffen waar onze smaakpapillen dol op zijn. Ze bevatten ook zuren, die speeksel aanmaken waardoor we de aandrang krijgen om meer te eten.
Iedere zak bevat 185 gram chips en er komen twintig zakken in één doos. Extra grote voordeelverpakking.
Cheetos kwam als de absolute winnaar uit de bus. De luchtige kaassnack word in 36 verschillende landen verkocht. Op de tweede plaats vinden we Cool Ranch Doritos en de laatste podiumplaats gaat naar Lays Classic. Cheetos en Lays Classic vind je ook bij ons in de meeste supermarkten.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Dorito's chips bevat een morfineachtige stof én 30 andere ingrediënten: 'Het is vechten tegen de bierkaai' Het ziet eruit als een simpel driehoekje, maar het bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder een morfineachtige stof die het extra verslavend maakt.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Ondanks dat chips vaak van aardappel of mais is gemaakt, zou je er zo drie zakken van leeg kunnen eten. Dit komt omdat je maag in de war raakt van chips. Het hapt zo lekker weg en je hoeft amper op één chipje te kauwen, waardoor je hersenen niet het signaal doorkrijgen dat je aan het eten bent.
De driehoekige vorm gecombineerd met het unieke recept van versgeroosterde maïs, wordt op de markt gebracht in twee smaken: Nacho Cheese en U.S. Original. Natuurlijk blijkt de tortilla chip voor België onweerstaanbaar.
Geschiedenis. In 1966 introduceerde Frito-Lay (Amerikaanse chips-fabrikant) tortillachips op de Amerikaanse markt onder de merknaam 'Doritos'. De naam betekent in het Spaans: 'kleine stukjes goud'. In Nederland werd Doritos in 1996 in twee smaken op de markt gebracht; Nacho Cheese en U.S. Original.
Tortilla chips tegen verspilling
Door de overgebleven tortilla's in driehoekjes te snijden en te frituren, hoefden ze niet te worden weggegooid! In eerste instantie werd de driehoekige tortilla chips gebruikt om mee te dippen, maar ook om een nachoschotel uit de oven mee te bereiden.
Inmiddels zijn er talloze variaties Nederlandse chips en zoutjes te krijgen waaronder natuurlijk de typisch Nederlandse Hamka's en wokkels.
Naturel 7,6
De naturel chips van John John zijn het lekkerst (dezelfde als de 'slechtste chips'). Deze doet het dus wel goed op het gebied van naturel. Interessant is overigens dat op twee bij de naturel Lidl is geëindigd en de Aldi is de laatste in de top 3 van deze 'gewone' chips.
Het zoutje is gemaakt van een pasta van voornamelijk aardappelzetmeel en aardappelpoeder, die wordt geëxtrudeerd, en waarin zich bij de extrusie luchtbelletjes vormen. Er zijn twee varianten: naturel en paprika. De Wokkels worden vaak aangehaald als een voorbeeld van een vormmerk.
Want met een prijskaartje van 10 euro per chipje, ga je ineens héél mindful snacken… De chips worden verkocht in een doosje van vijf stuks (prijskaartje: zo'n 50 euro) en zijn ontwikkeld door St Erik's; een kleine bierbrouwerij in Zweden. Ze zouden dan ook perfect bij een glas van hun St. Erik's India Pale Ale passen.
De conclusie: de chips van Albert Heijn vallen het beste in de smaak. Lekker krokant, prima paprika-smaak en 'dooreetchips,' volgens Bo. Op de hiel gevolgd door de chips van Dirk, want die hebben ook een prettige krak en precies de juiste hoeveelheid paprikapoeder.