Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden, soms duurt het langer.Heb je pech dan kan het wel een jaar duren voordat het haaruitval helemaal is gestopt. Het hangt allemaal af van de tijd die je lichaam nodig heeft om je hormonen weer in balans te krijgen.
Effectieve haargroeimiddelen zijn op voorschrift verkrijgbaar. Mannen hebben soms baat bij middelen als Minoxidil, Finasteride en Dutasteride.Vrouwen kunnen onder andere Minoxidil en de Diane pil bij overmatige haaruitval door hormonen gebruiken.
Haaruitval behandelen
Feit is dat haarverlies door geneesmiddelen en/of een medische behandeling in de meeste gevallen tijdelijk en volledig omkeerbaar is. In uitzonderlijke situaties is het haarverlies blijvend. In dat geval heb je de mogelijkheid om met een haartransplantatie het haarverlies te laten herstellen.
Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen, kan medicatie zoals finasteride helpen om de haaruitval te stoppen. In sommige gevallen kan haaruitval niet worden gestopt, maar kan het wel vertraagd worden met de juiste behandeling of het gebruik van de juiste producten.
Vitamine E en Zink dragen bij aan sterke haarwortels en een gezonde hoofdhuid, en helpen zo haaruitval tegengaan. Daarnaast wordt de keratine productie gestimuleerd, wat bijdraagt aan vol en glanzend haar.
Haaruitval na zwangerschap is tijdelijk
De American Pregnancy Association (Amerikaanse Organisatie voor Zwangerschap) raadt aan om het dieet aan te vullen met de onderstaande voedingsstoffen: Vitamine B complex en/of vitamine B7 (biotine)
Meestal groeien de uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug. De bestaande producten voor de behandeling van haaruitval zijn meestal duur en werken niet goed.
Het is goed om te weten dat een ontstoken haarzakje in de meeste gevallen spontaan geneest zonder dat daarvoor een behandeling nodig is. Heeft u echter geregeld te maken met ontstoken haarzakjes waardoor sprake is van een chronische aandoening dan kan een arts besluiten u te behandelen.
Tips tegen haaruitval na zwangerschap
Ontstressen: het klinkt bijna onmogelijk met een pasgeboren baby, maar probeer stressvolle situaties te vermijden. Dit kan juist de haaruitval stimuleren. Gezonde voeding: het eten van gezonde producten is altijd belangrijk, maar kan ook een positief effect hebben op je haar.
Doorgaans gebeurt dit na 3 à 4 maanden na de bevalling. Wees gerust, je wordt niet kaal! Na 1 à 3 maanden stopt dit vanzelf en begint je haar terug te groeien. Als je borstvoeding geeft, zal je haar niet meteen uitvallen, omdat het hormoon oestrogeen langer in je lichaam aanwezig blijft.
Je energieniveau na de bevalling
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en vitamine C activeren de natuurlijke energie in je lichaam. Ze helpen energie vrij te maken uit je voeding, iets dat je goed kunt gebruiken na een bevalling. Ook mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium ondersteunen je energieniveau.
Biotine. Biotine speelt een belangrijke rol in de synthese van een gezonde huid, haar en nagels en is daarom een van de beste vitamines tegen haaruitval. Een laag biotinegehalte, ook wel bekend als vitamine B7, wordt ook in verband gebracht met haaruitval.
Daarnaast stimuleert vitamine D celgroei én heeft het daardoor een positief effect op de groei van uw haar. De vitamine is namelijk verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe haarfollikels. Een tekort aan vitamine D en haarverlies staan dus met elkaar in verband.
Stress verhoogt de adrenaline in het lichaam en kan daardoor haaruitval verergeren. Normaal gesproken wordt adrenaline afgebroken in het lichaam na een zware inspanning of door de lymfeklieren. Omdat de doorbloeding in de hoofdhuid zwart is, wordt de adrenaline hier minder goed afgebroken.
Wat is de beste shampoo tegen haaruitval? De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Het algemene advies luidt “9 maanden zwanger betekent 9 maanden ontzwangeren”. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, je hormonen om weer in balans te komen en jullie gezin om te wennen aan de nieuwe situatie en rust en ritme op te bouwen. Het is een heerlijke tijd, met veel momenten om van te genieten.
Tijdens een zwangerschap kunnen vrouwen echter veel meer haren verliezen. Dit is niet bij iedere vrouw het geval. Naast haaruitval zijn er ook vrouwen die juist een veel dikkere haardos hebben, dan gewoonlijk het geval is. Haaruitval tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat u meer haren verliest dan u gewend bent.
Biotine is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de groeiprocessen en synthese van bepaalde eiwitten in het lichaam. Biotine draagt bij aan de normale haargroei, sterk haar en het behoud van een normale huid. Een tekort aan biotine kan voor een slechte haargroei en haaruitval zorgen.
Om de haargroei te stimuleren kun je haargroeisupplementen nemen met voedingsstoffen en vitaminen zoals vitamine A, biotine, vitamine C, vitamine D, zink en ijzer. Strakke kapsels en aandoeningen van de hoofdhuid zoals jeuk of irritatie kunnen de haarzakjes beschadigen en haaruitval veroorzaken.
Door zonlicht wordt vitamine D aangemaakt, en dat heeft een stimulerende invloed op de haargroei. Een goede verzorging van de hoofdhuid is ook goed voor je haar. Met bijvoorbeeld een wekelijkse hoofdhuidmassage met een beetje olie (kokos-, jojoba- of zelfs olijfolie) masseer je zelf je haaraanzet.
Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar.