Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Rijst koken kun je beter in een rijstkoker doen, maar rijst opwarmen gaat prima. Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven. Vervolgens kun je allerlei producten toevoegen om er echt een gezond feestmaal van te maken.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Zeker geen melk koken met waterkoker!
Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden. Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten.
Met de dubbelwandige waterkoker kan je snel melk, chocolademelk, boter, room sauzen, rijst, havermout, etc. opwarmen zonder over te koken, dankzij de indirecte warmte. Aan de zijkanten van de koker moet er water gevuld worden met de bijbehorende trechter.
Heb je een waterkoker met een spiraal op de bodem die heet wordt (even deksel open en naar binnen kijken), dan kun je er geen pasta in koken, maar anders: 1 liter water per 100 gram pasta, laten koken en dan 10 minuten wachten (of iets langer, als je volkoren pasta maakt).
Een snelle waterkoker doet 2,5 minuut over het koken van 1 liter. Een langzame met een laag vermogen zo'n 4 minuten. Zo verbruikt een waterkoker met een laag vermogen, meer kilowattuur. Kies dus voor een hoger vermogen, dat is goedkoper in gebruik.
Als je een eitje wilt bakken, maar je hebt geen pan of vuur bij de hand (bijvoorbeeld op werk) dan is de magnetron je beste vriend. Om een eitje te bakken pak je een bordje en zet je deze voor 2 minuten in de magnetron. Let wel op dat het een magnetronbestendig bordje is.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Vul de waterkoker met een mengsel van 50 procent water en 50 procent citroensap of azijn, zodat alle kalk onderstaat. Zet de waterkoker aan en laat het geheel koken. Laat de waterkoker een kwartier staan en giet daarna de inhoud leeg.
Je kunt zonder problemen bronwater koken in je waterkoker.
Je kunt de volgende leidraad aanhouden: 3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 3-4 minuten. Halfzacht ei 5-6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Wie dat verrekent en daarbij een verwachte gemiddelde kilowattuurprijs van elektriciteit (volgens Milieu Centraal bij een volledig nieuw contract) van €0,54 aanhoudt, komt uit op ook 6 cent per keer dat je in 2022 water kookt met een waterkoker. Doe je dat iedere dag één keer, dan kost je dat op jaarbasis zo'n €22.
Je moet de kosten van het benodigde gas berekenen, hoeveel kost warm water uit de kraan en hoe groen is het allemaal? Maar uit verschillende bronnen blijkt toch dat een waterkoker het dichtst in de buurt van groen en goedkoop komt.
Niet alleen voor een kopje thee of het koken van aardappelen, pasta of groente maar ook bijvoorbeeld voor het schoonmaken van kookgerei of het steriliseren van flesjes en spenen. Met de Quooker heb je binnen een handomdraai kokend water, dit scheelt veel tijd en brengt rust in huis.
Nee!!! De melk (eiwitten) branden aan op het verwarmingselement. De verwarming in een waterkoker gaat veel te snel en te heet. Het gaat ontzettend stinken en schuimen en je bent uren bezig je waterkoker weer schoon en geurvrij te krijgen.
Ja, je kunt melk opwarmen in de magnetron. Maar we raden het sterk af. Melk opwarmen in de magnetron is moeilijk om goed te doen, zeker bij kleine hoeveelheden. Als je melk in de magnetron opwarmt, zal het op sommige plekken sneller heet worden.
Als de Chocomel warm is kun je aan de slag met de melkopschuimer. Zorg er voor dat er geen belletjes in de Chocomel komen. Zo wordt 'ie het lekkerst.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken. Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.