Wij raadpleegden deskundigen en studenten en serveren u de ideale study break. 1. Neem elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze. Je mag nog zo'n bolleboos zijn of het examen nog zo dichtbij, de leerstof die je er na twee uur nog probeert in te stampen, zal amper blijven hangen.
Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze. Zet je pauzes in je studieplanning, zo hou je gemakkelijker een vast ritme aan.
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken. Pauzeer niet aan je bureau.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.
De magische verhouding tussen werk en rust
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de beste werknemers een zeer specifiek patroon van hoge productiviteit vertoonden, gevolgd door een korte oplaadperiode. Het ideale werkritme schijnt 52 minuten werktijd te zijn, gevolgd door een pauze van 17 minuten.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen. Heb je dit niet, dan ben je nog leerplichtig en kan je niet zomaar stoppen.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Je brein blijkt namelijk veel beter de leerstof op te kunnen nemen, als je binnen je werktijd regelmatig een pauze houdt. Wat is regelmatig pauze houden? De één kan wat langer geconcentreerd werken dat de ander, maar het is belangrijk dat je niet langer dan 45 minuten achter elkaar werkt.
Ga dan aan de slag met de 5 x 15 minuten regels. Probeer het allemaal uit en bepaal vervolgens hoe en op welke manier het bij jou past. Lees, luister en leer elke dag 15 minuten. Begin en eindig iedere dag met 15 minuten rust en tijd voor jezelf.
Neem 5 minuten pauze. Adem, mediteer, neem een kop koffie of doe iets anders wat rust geeft. Als het maar niet werkgerelateerd is. Heb je vier pomodoro's lang gewerkt met tussendoor 5 minuten pauze, dan is het tijd voor een langere pauze van 20 of 30 minuten.
Ook voor het nemen van pauzes geldt een aantal regels. Als u minder dan 5,5 uur per dag werkt, heeft u geen wettelijk recht op pauze, al kunt u die vaak wel nemen in overleg met uw manager. Werkt u dagelijks langer dan 5,5 uur, dan heeft u een pauze van minimaal 30 minuten.
Micropauzes zijn extreem korte pauzes. De tijd varieert tussen de 30 seconden en 5 minuten. Een voorbeeld van een micropauze is bijvoorbeeld even koffie halen, even 30 seconden uit je raam turen, even naar die ene collega lopen om te vragen hoe het gaat en ga zo maar door.
Gemiddeld dus twee uur per dag werken voor school, zowel aan huiswerk als geplande stof, in blokken van 25 minuten.
De meeste volwassenen kunnen zich tot anderhalfuur concentreren, hoewel na ongeveer dertig minuten de concentratie wel afneemt. Tot ons 23e neemt ons concentratievermogen toe, daarna neemt het langzaam af. Concentratie moeten we deels aanleren, voordat het automatisch en onbewust gebeurt.
Hoe werkt het? Pomodoro werkt met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 minuten pauze, 25 minuten studeren en weer 5 minuten pauze. Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of een half uur.
's Avonds. Als je voordat je gaat slapen nog even studeert, verwerken je hersenen de informatie die je hebt geleerd of hebt doorgenomen tijdens het slapen. Je kan de leerstof het beste onthouden door dit telkens te herhalen, omdat je geheugen dan het meest wordt gebruikt.
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.
Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie.