Vooral aan het begin van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van hoofdpijn. Meestal is dit spanningshoofdpijn. Dat is een drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd of aan de achterkant van de nek.
Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van hoofdpijn. Meestal is dit spanningshoofdpijn. Je herkent spannigshoofdpijn aan het zeurende gevoel aan beide kanten van je hoofd.
Hoofdpijn terwijl je zwanger bent is een veelvoorkomende kwaal. Het gaat meestal om spanningshoofdpijn: een zeurend gevoel bij je slapen. Hoofdpijn en zwanger zijn is geen prettige combinatie die vaak voorkomt in het eerste trimester. Gelukkig is het niets om je zorgen over te maken en is het enigszins te verzachten.
Dit is vaak gerelateerd aan hormonale schommelingen. Bij de meeste vrouwen nemen de aanvallen tijdens de zwangerschap af. Soms verdwijnen ze zelfs. Bij een klein deel van de vrouwen treedt juist een toename van migraine aanvallen op.
Allereerst is het woord spanningshoofdpijn een vergaarbak van allerlei soorten hoofdpijn en migraine is een duidelijke ziekte. Bij migraine is het bekend wat er in de hersenen gebeurt, de activatie van de hoofdpijn is bekend, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet zo is.
Er zijn veel oorzaken die constante hoofdpijn of plotselinge hoofdpijn veroorzaken. De grootste boosdoener is stress, dé ziekte van onze tijd. Stress leidt tot spanningshoofdpijn en zet zich vast in ons lichaam.
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je last kunt krijgen van zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes zoals: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, vaak moeten plassen, wisselingen in stemmingen en gevoelige/pijnlijke borsten. In de eerste fase van de zwangerschap stijgen de hCG waarden erg snel.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Episodische spanningshoofdpijn
Men heeft een stijve nek, vermoeide ogen of een drukkend gevoel op het voorhoofd. Een paracetamol en het leed is weer geleden. Deze vorm van hoofdpijn is onschuldig, en heeft geen enkele neurologische oorzaak. Het is belangrijk je weer te ontspannen en over te gaan tot de orde van de dag.
Een specifieke vorm van hoofdpijn in het achterhoofd is occipitalis neuralgie. Deze ontstaat vaak in de nek en wordt veroorzaakt door irritatie van een zenuw die vanuit de nek naar de achterkant van de schedel loopt. De pijn ontstaat dan rond de schedelrand van het achterhoofd omdat de zenuw gekneld zit.
Paracetamol is tijdens de zwangerschap nog wel de beste keus bij hevige pijn en koorts. Gebruik het dan zo kort als nodig is en overleg met je zorgverlener als de klachten niet overgaan. Pijn en koorts zijn ook een risico tijdens de zwangerschap.
De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting.
Dit soort hoofdpijn is het gevolg van een te grote spierspanning in het halsgebied en heeft verschillende oorzaken. Hoofdpijn achterhoofd valt meestal onder de categorie spanningshoofdpijn. Het gaat dan om spierspanningshoofdpijn die uiteraard het gevolg kan zijn van stress maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.
Alleen paracetamol is veilig
Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Een vaginale afscheiding is meestal niet een teken dat je zwanger bent, maar tijdens de eerste dagen van een zwangerschap kan je wat lichte bloedvlekjes in je ondergoed tegenkomen. Dit is implantatiebloeding en kan voorkomen wanneer het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies nestelt.
Niet iedereen heeft last van innestelingspijn en een innestelingsbloeding. Omdat de darmen onder invloed van de zwangerschapshormonen wat trager werken, kan het zijn dat je last hebt van een opgezette buik. Dit kan resulteren in wat winderigheid en extra vocht dat je vasthoudt.
Artsen en verloskundigen beginnen met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en gaan daarbij uit van 40 weken zwangerschap. Na 4 weken is er genoeg hCG hormoon aangemaakt en kan een zwangerschapstest een positieve uitslag geven.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.