Wat is een Stopgesprek?

Bij een stopgesprek spreekt de politie de dader aan op zijn of haar gedrag, zodat het gedrag stopt. Dat kan aan de deur, maar ook op het politiebureau. De keuze is dan aan de dader: stoppen of aangifte en vervolging volgen. Bij een stopgesprek is er juridisch gesproken nog geen sprake van een strafvervolging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligepubliekedienstverlening.nl

Wat moet je doen als je wordt lastiggevallen?

Word je lastig gevallen door je ex, door iemand die gek op je is, of door een engerd die je niet eens kent? Kom dan snel in actie, voor er wat vervelends gebeurt.Stalken is strafbaar.Als je in gevaar bent, bel dan gelijk 112.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jouwggd.nl

Wat gebeurt er na aangifte van stalking?

Het is bij stalking mogelijk om je aangifte op een later moment in te trekken. Je kunt de aangifte binnen 8 dagen intrekken. Daarvoor moet je contact opnemen met de officier van justitie of de politie. Van de intrekking wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat is een stop brief?

In een stopbrief maak je aan de stalker duidelijk dat je serieuze stappen onderneemt als het stalken niet stopt. Een aangetekende brief wordt alleen bezorgd als de ontvanger hiervoor tekent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Hoe weet je of iemand je stalkt?

De stalker loopt rond met moord-ideeën. Er is sprake van wanhoopsdenken bij de stalker. De stalker roept dingen als: "Als ik je niet kan hebben, dan niemand". De stalker is psychopathisch of vertoont psychotisch gedrag: de stalker komt verward over, reageert vaak agressief of heeft bijvoorbeeld last van waanbeelden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Stalking en bedreiging. Wat kunt u doen? | ARAG

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke vormen van stalken zijn er?

Voorbeelden van stalking zijn het achtervolgen van iemand of dreigen met geweld.Ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen is ook stalking. Stalking kan thuis voorkomen of in het openbaar plaatsvinden. Stalking vindt steeds vaker online plaats.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hgkmportaal.nl

Wat te doen bij stalking via Whatsapp?

Verwijder de persoon van al je sociale media. Praat erover met je vrienden, ouders, leraar, vertrouwenspersoon, een meldpunt of de politie. Neem foto's of maak video's van de stalker of de zaken waarmee hij je lastigvalt. Neem (telefoon)gesprekken op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meldknop.nl

Wat is de straf voor stalken?

De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf tot een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf. In de wet staat dat er een maximale gevangenisstraf van 3 jaar voor stalking kan worden opgelegd. De dader kan ook een contactverbod gebiedsverbod of locatieverbod krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Hoe lang duurt stalking?

Wat is stalken? en kan maanden, maar soms ook jaren duren. kan sociale steun dan ook heel belangrijk zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferwijzer.nl

Wat te doen bij stalking via telefoon?

bel het alarmnummer 112, of. bel de politie via 0900-8844. Bel de politie ook als het stalken langer dan 2 weken duurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferwijzer.nl

Doet de politie altijd iets met aangifte?

Wilt u aangifte doen, maar wil de politie niet meewerken? Dat is erg vervelend. De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Hoe weet ik dat er aangifte tegen mij is gedaan?

Soms duurt het een tijd voordat je wat hoort van de politie. Heb je aangifte gedaan en weet je niet of de politie onderzoek gaat doen of niet? Vraag dit na bij de politie op 0900 - 8844 of bij het Slachtofferloket van de politie. Ook op Mijn Slachtofferzaak vind je informatie over wat er gebeurt met je aangifte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat gebeurt er met een melding bij de politie?

Bij een melding vertel je aan de politie wat er is gebeurd.Er wordt geen aangifte opgenomen en geen onderzoek ingesteld.Dankzij jouw melding is de politie extra alert en kan snel handelen. Zeker als er meerdere meldingen en aangiftes worden gedaan tegen een persoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helpwanted.nl

Is lastig vallen strafbaar?

Valt een persoon een andere persoon steeds opnieuw lastig, terwijl hij wist (of had moeten weten) welke invloed dat op het slachtoffer heeft? Dan spreken we van belaging of stalking, en ook dat is strafbaar. De wet preciseert dat het daarbij om “een ernstige aantasting van iemands persoonlijke levenssfeer” gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unia.be

Is lastigvallen strafbaar?

Stalking is strafbaar in Nederland. Of je nu thuis, online of op straat wordt gestalkt. Je hebt het recht om met rust gelaten te worden. Een belangrijk recht dat je hebt is het recht op bescherming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat is een Staller?

Stalking, ook wel uitgesproken als stolking, of belaging is het stelselmatig lastigvallen van een persoon, door die persoon te achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact op te nemen en soms ook te bedreigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat te doen als iemand stalkt?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of via de website). Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Veilig Thuis (0800-2000).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferwijzer.nl

Wat doet de politie tegen stalking?

In noodsituaties waarbij de stalker u direct bedreigt, uw spullen vernielt of bijvoorbeeld uw woning probeert binnen te komen, belt u direct 112. De politie zal zo snel mogelijk bij u komen om de acute dreiging te stoppen. Als de stalker iets strafbaars doet, neemt de politie hem mee naar het bureau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe stopt stalken?

Zeg stop. Geef één keer heel kort en duidelijk aan dat het gedrag van de stalker ongewenst is, dat u wilt dat het stopt en dat u niet meer zal reageren op contactpogingen. Houdt u daar vervolgens aan en neem zelf geen contact op met de stalker en reageer niet op diens contactpogingen. Informeer anderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe mensen stalken?

Stalking is geweld dat je overkomt als iemand je lastigvalt en achtervolgt, waardoor je je niet meer veilig voelt en je rust wordt verstoord. Iemand achtervolgt je bijvoorbeeld, chanteert je, bedreigt jou of je familie of stuurt opdringerige berichten. Stalking kan je bang, onzeker of wantrouwig maken. Dat is normaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferzorg.be

Kan de politie WhatsApp meelezen?

De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

IS Online stalking strafbaar?

Cyberstalking is strafbaar. Het kan ook gepaard gaan met andere strafbare feiten zoals laster, smaad, bedreigingen, hacking en identiteitsdiefstal. Het is ook verboden om zonder toestemming foto's/video's van iemand te verspreiden. Zeker als dat jou schaadt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helpwanted.nl

Wat is het verschil tussen belaging en stalking?

Belaging is de juiste juridische term van stalking. Deze feiten worden zeer ernstig genomen en ook daadwerkelijk vervolgd. Belaging valt in de regel samen met voortdurend pesten, jennen, opjagen, achtervolgen, ongevraagde brieven telefoons, geschenken, storende aanwezigheid...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elfri.be

Kan politie anonieme melding achterhalen?

De anonimiteit van de melder wordt verder beschermd door technische maatregelen en jurisprudentie. De informatie die je ons geeft bezorgen we volledig anoniem bij de politie, gemeente of andere opsporingsinstanties. Zo komen er geen gegevens van jou in het dossier van de verdachte terecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meldmisdaadanoniem.nl

Kan ik anoniem iets melden bij de politie?

Bel of mail met Meld Misdaad Anoniem

Melden kan 24 uur per dag via het online meldformulier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Populaire vragen