In een notariële volmacht leg je vast wie jouw bankzaken beheert en namens jou keuzes mag maken, zodra je dit zelf niet meer kan. Dit regel je bij een notaris. Je kiest hiervoor als je nu nog alles zelf regelt, maar dat misschien in de toekomst niet meer kan. Bijvoorbeeld uit voorzorg of bij langdurige ziekte.
Direct een gemachtigde aanmelden via de Mobiel Bankieren App
Klik op 'Je rekening'; Klik op 'Machtiging instellen'; Klik op 'OK, naar Mijn ING'; Klik op 'Gemachtigde aanmelden'.
Met een volmacht geef je iemand toegang tot je bankrekeningen of je verzekeringen. Zo kan die volmachthebber de gegevens raadplegen en/of verrichtingen doen.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
Als titularis van een individuele bankrekening kan je een volmacht verlenen aan iemand anders, zoals je partner of een familielid. Die kan dan een aantal verrichtingen op je rekening uitvoeren. Een volmacht kan handig zijn wanneer bijvoorbeeld een dringende factuur moet betaald worden terwijl jij op reis of ziek bent.
U kunt zelf een levenstestament of volmacht opstellen. Dat heet een onderhandse akte. U loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en uw vertrouwenspersoon uw zaken niet kan waarnemen. Laat daarom een levenstestament of volmacht opstellen bij de notaris.
De volmacht notaris kosten kunnen variëren van ruim honderd euro tot bijna 500 euro. Dat heeft ook te maken met het honorarium van de notaris en aan alles wat er bij het opstellen van de volmacht komt kijken.
Afhankelijk van of de instelling reeds met ons samenwerkt kan de overeenkomst binnen 2 weken gesloten worden. Als we alle stukken moeten opvragen zijn we afhankelijk van de betreffende instelling en kan de doorlooptijd oplopen naar 4 tot 10 weken.
De volmacht is niet eeuwig geldig, maar kan beëindigd worden. Dit kan zowel gebeuren door het overlijden, de ondercuratelestelling, het faillissement of het van toepassing verklaren van de schuldsanering op de volmachtgever.
Als u iemand wilt machtigen die na overlijden (een executeur) de bankzaken kan regelen dan zal dit vastgelegd moeten worden in een testament. Deze persoon kan geen bankzaken vóór het overlijden regelen. Om toegang tot de bankrekening te krijgen heeft de executeur een verklaring van executele nodig.
U kunt zelf iemand volmacht geven door middel van een verklaring, waarin u hem of haar de bevoegdheid geeft voor het doen van bepaalde handelingen. Het meest komt voor dat u iemand een volmacht geeft om te ondersteunen met de financiële zaken, bijvoorbeeld omdat u dat zelf niet meer kunt.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
Machtiging. Met een machtiging geeft de rekeninghouder (volmachtgever) een ander (de gemachtigde) toestemming om een deel van zijn bankzaken te kunnen regelen. De rekeninghouder blijft wel zelf verantwoordelijk voor zijn rekening.
Een bankrekening op 1 naam wordt na het overlijden van de rekeninghouder meestal geblokkeerd. Vaak kunnen er dan geen betalingen meer gedaan worden. Zoals automatische incasso's en periodieke overboekingen. Houd hier dus rekening mee als je zaken regelt voor de overledene.
Een algemene volmacht kunt u via de notaris regelen. Dit heet een notariële volmacht. Een algemene volmacht kunt u ook buiten de notaris om regelen. Dat wordt ook wel een onderhandse volmacht genoemd.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
Deze personen worden gevolmachtigden (ook wel: procuratiehouders) genoemd. Het bestuur verleent een volmacht door middel van een bestuursbesluit. Het opmaken van een volmacht is maatwerk en vereist de nodige deskundigheid. Een volmacht kan ook het (impliciete) gevolg zijn van een bepaalde functie of aanstelling.
De volmachthouder kan geldopnemingen en stortingen doen, doorlopende betalingsopdrachten aanmaken en de rekening afsluiten. De volmachthouder kan echter nooit zelfstandig volmacht geven aan een derde persoon of een kredietkaart aanvragen.
Een algemene volmacht kan bij notariële akte en bij onderhandse akte verleend worden. Bij de onderhandse akte zijn de bevoegdheden van de gevolmachtigde iets beperkter: hij kan bijvoorbeeld namens de volmachtgever op diens huis geen hypotheek vestigen. Het geven van een volmacht is een zaak van vertrouwen.
Het is niet verplicht om een volmacht te regelen bij een notaris of ander bevoegd persoon. Je naaste kan ook zelf een volmacht opstellen. Dit noemen we een onderhandse volmacht. Het nadeel van een onderhandse volmacht is dat de vertrouwenspersoon die wordt gemachtigd, niet volledig gemachtigd is.
In een volmacht legt iemand vast wie er namens hem of haar besluiten mag nemen als hij of zij dat zelf niet meer kan, bijvoorbeeld wegens ziekte. Als u gevolmachtigde bent, mag u namens uw familielid of vriend beslissen en handelen. De volmacht stopt op het moment dat uw familielid of vriend overlijdt.
De digitale notariële volmacht
Een authentieke volmacht langs digitale weg dus, via een videoconferentie en een elektronische handtekening. Waar de volmachtgever zich ook bevindt, de afspraak verloopt nu online en in twee stappen. In een eerste fase zal de notaris de digitale authentieke volmacht in orde brengen.
De gevolmachtigde mag namens de volmachtgever handelen, maar de volmachtgever blijft daarnaast altijd zelf bevoegd om de handelingen te verrichten. Indien de volmachtgever geen vertrouwen meer heeft in de gevolmachtigde, kan de volmachtgever de volmacht intrekken.
Een volmacht is een notariële akte waarin u, de volmachtgever, een ander of anderen de bevoegdheid geeft om namens u rechtshandelingen te verrichten. De gevolmachtigde(n) mag/mogen u vertegenwoordigen inzake financiële en formele zaken. Denk hierbij aan beheren van de bankzaken en verkopen van de koopwoning.