De meeste steunzolen hebben geen nut bij te hoge hakken. Er zijn er echter, die wel gedragen kunnen worden met hakken. Bespreek dit eens met je podoloog, de meeste steunzolen zijn niet geschikt voor schoenen/laarzen met hakken.
Draag een dikke sok, of twee, en neem de ruimte weg in de schoen. Is jouw schoen echt veel te groot? Kies er dan voor om zowel jouw schoen te verkleinen met een inlegzool en de voeten te vergroten met dikke sokken. Door tip twee en drie te combineren zou jij de schoenen tot één hele schoenmaat moeten kunnen verkleinen.
Heel simpel! Slipt je uit de hiel van de schoen tijdens het lopen? Dan zijn je schoenen te groot. Je hiel moet stevig, maar niet té strak, in de schoen zitten.
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
De meeste mensen kunnen van hun doorgezakte voeten afkomen zonder steunzolen, want het lichaam kan de voetboog zelf omhoog houden. Bij veel mensen begint de doorgezakte voet al in de heupen. Een zwakke heup zorgt ervoor dat knieën naar binnen gaan staan en daardoor lijkt het dat de voet is doorgezakt.
Steunzolen ondersteunen en ontlasten uw voeten en lichaamshouding en helpen bij: Vermoeide voeten of benen. Tarsaal tunnel syndroom. Branderige voetzolen.
Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning. Zorg er in ieder geval voor dat de demping en verstevigingen van je schoenen passen bij je voettype'.
Uw klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft hier gemiddeld zo'n 5 tot 7 weken voor nodig (afhankelijk van de klachten). Na ongeveer 5 tot 7 weken komt u in principe terug voor controle.
Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden. Eventuele aanpassingen of herstellingen zijn dan perfect mogelijk.
Gebruik uw steunzolen bij voorkeur in leren schoenen met een goede pasvorm, een uitneembaar voetbed en een veter- of klittenbandsluiting. Deze combinatie biedt de beste ondersteuning. Uw arts kan u orthopedische of semi-orthopedische schoenen voorschrijven.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Steunzolen en voeten trainen
En kun je er nog van afkomen als je ze jaren gebruikt? Als mensen last hebben van hun rug, of arm dan adviseert de fysiotherapie oefeningen. Zo worden de spieren weer sterker en verdwijnt de pijn. Bij voetklachten worden in veel gevallen gelijk de zolen uit de kast gehaald.
De kosten van steunzolen liggen gemiddeld tussen de 100 en 200 euro. Omdat de steunzool volledig is afgestemd op jouw voet, is het een maatwerk product. De prijzen kunnen dus flink verschillen per persoon. Denk bijvoorbeeld aan de maat, de vorm en het materiaal van de steunzolen.
Oplossing voor een doorgezakte voet
Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
Bouw het gebruik van je steunzolen rustig op. Je lichaam moet namelijk gewoon geraken aan die extra steun. Draag ze een paar uur en geef je lichaam vervolgens een paar uur rust door ze weer uit je schoenen te nemen. Vertrek ook zeker niet direct voor een lange wandeling of duurloop met je nieuwe steunzolen.
Wanneer goede ondersteuning aan de voeten ontbreekt zorgt dat vaak niet alleen voor voetklachten, maar ook voor pijn aan de rug, nek of knieën. Wanneer u vaak en lang pijn heeft aan uw voeten, is de kans groot dat u steunzolen nodig heeft.
Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Steunzolen (of zooltjes) worden helaas niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze hulpmiddelen wel vanuit een aanvullende verzekering. Let er wel op dat je hiervoor niet teveel premie betaalt.
Een behandeling bij een podotherapeut kost ongeveer 25 euro. De vergoeding die je via een aanvullende verzekering krijgt, varieert meestal van 50 tot 1.000 euro per jaar.
Een van de bekendste modellen is de New Balance 997. De New Balance 997 is ook een sneaker die veel comfort biedt en loopt ook erg fijn. De ideale sneaker dus als je steunzolen hebt.
Slippers en Sandalen die geschikt zijn voor steunzolen bestaan eigenlijk niet. Kies eerder voor slippers precies op maat voor jouw voet: steunslippers. Of voor aangepaste sandalen. In deze slippers of sandalen is zool van de slipper of sandaal verstevigd waardoor je extra steun krijgt.