Beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Wanneer het verschil kleiner is dan 1 centimeter dan blijft de afwijking vaak onopgemerkt. Wanneer het verschil in lengte groter is dan 1 centimeter dan kunnen er onder andere heupklachten en rugklachten (zoals een kromme wervelkolom, scoliose) ontstaan.
Niet-chirurgische, of 'conservatieve' behandeling
Als het verschil in beenlengte maar klein is, is een behandeling niet nodig. We kunnen ook kiezen voor een hakverhoging. Met een verhoging in een steunzool, of met een verhoging onder de schoen, kunnen we het beenlengteverschil opvangen of corrigeren.
Behandeling bekkenscheefstand
Wanneer de voet naar binnen kantelt zal dat het been verkorten, wanneer de voet naar buiten kantelt zal dat het been verlengen. Bij een standsafwijking worden er podotherapeutische zolen gemaakt ter correctie van de standsafwijking.
Hoe ontstaat een beenlengteverschil? Bij in verschil in beenlengte treedt er een verstoring op in de statiek (houding en balans) van het lichaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben, namelijk een aangeboren afwijking, een groeistoornis, botbreuken in de benen of een ongelijke vorm van de benen (de Vries, 2014).
Ga rechtop zitten met een beetje holle rug. Leg je voet op je andere knie en duw die knie een klein beetje naar beneden. Beweeg je rug, die nog steeds een beetje hol is, naar voren. Als je het goed doet voel je de rek in de bil en zijkant bovenbeen.
Beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Wanneer het verschil kleiner is dan 1 centimeter dan blijft de afwijking vaak onopgemerkt. Wanneer het verschil in lengte groter is dan 1 centimeter dan kunnen er onder andere heupklachten en rugklachten (zoals een kromme wervelkolom, scoliose) ontstaan.
Bij een beenlengteverschil kan bijvoorbeeld de knie van het langere been worden gebogen en het bekken, de rug en de schouders kunnen worden opgetrokken om de rug recht te houden. Het langere been kantelt meer naar binnen toe of het kortere been kantelt meer naar buiten toe.
Oorzaken van een bekkenscheefstand
Oorzaken van scheefstand van het bekken zijn een trauma, een bevalling, spierzwakte of een verdraaiing. De scheefstand kan ook komen door een beenlengteverschil. Bovendien kan scheefstand het gevolg zijn van een verkeerde houding, zoals veel onderuitgezakt zitten.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.
Om snelle vermindering van klachten als gevolg van de scoliose op te laten treden is het lopen op de kybun schoenen een directe oplossing.
Het bekken vormt een verbinding tussen de wervelkolom en de benen. Het bekken bestaat uit meerdere botten: een linker en een rechter heupbeen en het heiligbeen aan de achterkant. Eén heupbeen is weer opgebouwd uit verschillende onderdelen: een darmbeen, een zitbeen en een schaambeen.
Kenmerken scoliose
De voornaamste kenmerken van scoliose zijn houdingsafwijkingen of vormafwijkingen van de wervelkolom: Houdingsafwijking: functioneel en dus corrigeerbaar door actieve spierwerking of correctie van beenlengteverschil. Vormafwijking: structureel en dus niet corrigeerbaar.
Als kinderen last hebben van een groot beenlengteverschil, kan er voor een beenverlengende operatie worden gekozen. Er zijn verschillende operatietechnieken die toegepast kunnen worden om een been te verlengen. De meest gebruikte techniek is een beenverlenging door middel van een verlengingspen.
De oorzaak is vaak onbekend, maar soms is er sprake van een beschadiging van het kraakbeen of spoort de knieschijf niet voldoende in de groeven van het bovenbeen. Ook bij het hebben van te korte strekspieren (vaak bij jongeren die in de groei zijn) kunt u last hebben van het door de knie zakken.
Een podotherapeut is een paramedicus, gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of afwijkend looppatroon. Dit kunnen klachten zijn in voet, enkel, knie, heup en/ of rug. Het staan en gaan bestaat uit een keten van bewegingen.
Scoliose wordt in de volksmond ook wel een 'kromme rug' genoemd. Bij deze aandoening zitten er op één of meerdere plekken in de wervelkolom een verkromming. Normaal gesproken is de wervelkolom recht en liggen de ruggenwervels netjes in één lijn boven elkaar. Bij scoliose is dat niet het geval.
Een trager optredende langdurige vochtophoping in slechts een been kan wijzen op: slecht werkende kleppen van de beenaders (spataders) met onvoldoende afvloei van het bloed uit de onderste ledematen naar het hart. Zijn de spataders beperkt tot een been, dan kan een plaatselijk slecht werkende klep de oorzaak zijn.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Ook ontbreken aanwijzingen dat krachttraining leidt tot verminderde groei of beperkte lichaamslengte op volwassen leeftijd. Ergens is dat logisch: als krachttraining de groei zou belemmeren, is het waarschijnlijk dat ook basketballers en volleyballers hier last van hebben.
Wandelen ondersteunt het herstel van de tussenwervelschijven. Overdag zorgt beweging ervoor dat je tussenwervelschijven samendrukken, waardoor je het vocht verliest dat in deze schijf zit. Deze schijven zouden als schokdemper voor je wervelkolom moeten functioneren.
Zeker. Maar dit geldt ook in de algemene zin als je niets doet aan het onderhoud van je lichaam. Je kracht, balans, houding, slijtage of ziektes zullen altijd slechter worden wanneer je er niets aan doet.
Voor het slapen gaan op je rug gaan liggen met je benen tegen de muur. Dit helpt om even helemaal te ontspannen na een belastende dag voor je rug.
Injectie met een ontstekingsremmend middel. Bij deze behandeling krijgt u een injectie vlakbij de zenuw in de bilspier. U krijgt een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel toegediend. De medicijnen laten de zwelling rond de beknelde zenuw afnemen en geven de zenuw meer ruimte.
Blijf met heup klachten in beweging, maar ook niet te lang doorlopen. Door de pijn gaat u vaak andere gewrichten verkeerd belasten en dat heeft op de lange termijn ook weer consequenties. Ga in overleg met uw huisarts naar een goede orthopeed en laat u voorlichten over wat voor u de beste opties zijn.