Liespijn kan variëren in hoe het wordt ervaren. Het kan mild of ernstig zijn, langzaam of plotseling opkomen. De pijn kan dof, scherp, kloppend of zelfs brandend zijn. Liespijn wordt op een aantal verschillende manieren gediagnosticeerd en behandeld, afhankelijk van de symptomen en de onderliggende oorzaak.
Meestal wordt pijn in de liesstreek veroorzaakt door een blessure van één van de spieren in de lies. Maar ook darmproblemen of een liesbreuk kunnen een mogelijke oorzaak van liesklachten zijn. Daarom raden wij u aan om bij pijn in de lies altijd eerst naar de huisarts te gaan om dit uit te sluiten.
De signalen en symptomen van een verrekte lies kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de blessure. Enkele veelvoorkomende signalen en symptomen zijn: Pijn: Scherpe, kloppende of stekende pijn in het liesgebied, die toeneemt bij beweging, zoals het optillen van het been of het samenvoegen van de knieën.
Behandeling van een liesbreuk
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. U kunt geopereerd worden, maar dat is alleen nodig als u klachten heeft.
Neem voldoende rust, en bouw het wandelen weer langzaam op wanneer de pijn over is. Wanneer je merkt dat de pijn in de lies niet vanzelf overgaat, dan ligt er waarschijnlijk een andere oorzaak aan ten grondslag. Instabiliteit is dan vaak een oorzaak die de pijn veroorzaakt.
Een liesbreuk kunt u herkennen aan een bult of zwelling in de liesstreek, die steeds groter wordt. Daarnaast is er vaak een zwaar, pijnlijk en branderig gevoel in de lies, soms in combinatie met misselijkheid. Het kan echter ook zijn dat u helemaal geen klachten heeft.
Bij pijn in de lies die blijft duren of waarbij je zelf geen duidelijke oorzaak ziet, zoals een sportletsel, contacteer je best je huisarts.
Een liesblessure is vaak hardnekkig en het herstel kan vele maanden duren. Rust houden zorgt er vaak voor dat de klachten minder worden, maar bij belasting komen de klachten vaak direct weer terug.
Symptomen liespijn
Een beknelde zenuw geeft klachten als: Een brandende, soms stekende pijn in de liesstreek, die kan uitstralen naar de binnenzijde van het bovenbeen of voorzijde van het been, de schaamstreek en soms de rug.
De liesregio zit aan de voorkant en binnenkant van je bovenbeen, je schaamstreek en je onderbuik. In de onderbuik zitten je verschillende buikspieren en je lieskanaal. Aan de binnenzijde van je bovenbeen zitten de adductorenspieren die je been naar binnen bewegen.
Deze blessure dient behandeld te worden met rust, evt. tapen en later revalidatie met gedoseerde sporthervatting en spierversterking van de been- en rompspieren. Het genezingsproces duurt gemiddeld 6 tot 12 weken voordat volledige sporthervatting op oorspronkelijk niveau weer mogelijk is.
In het algemeen wordt gesproken wordt over vergrote lymfklieren als deze palpabel zijn (gemiddeld groter dan 1 cm), hoewel de meeste mensen in de lies en de hals palpabele klieren hebben zonder dat sprake is van een afwijking.
Belangrijkste advies: rust en revalidatie
Vooral de ernst van de ruptuur, maar ook de leeftijd van de speler, bepaalt hoelang het herstel duurt (van twee weken bij een eerstegraads ruptuur tot soms wel twintig weken bij een derdegraads ruptuur).
De liezen (voorvoegsel: inguinaal/inguinale) zijn bij de mens de twee huidplooien die de grens vormen tussen de bovenbenen en het onderlijf. Onderhuids zitten bij de liezen lymfeklieren. Deze spelen een rol bij het afweersysteem. Bij bepaalde ziekten kunnen deze klieren opgezet raken.
Bij een liesgezwel is er sprake van een zichtbare of voelbare zwelling in uw lies. Dit wordt vaak veroorzaakt door een liesbreuk, allergische reactie of geslachtsziekte. Ook een lipoom of cyste kan de zwelling veroorzaken. In zeldzame gevallen kan de zwelling komen door een kwaadaardige tumor.
Wat er vaak wordt bedoeld is dat er zich pijn/stijfheid in de liesstreek bevind. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door een dysbalans op de plek zelf of wanneer er ergens anders in het lichaam een spier of gewricht niet goed functioneert. Een liesblessure komt het meest voor bij mensen die sporten.
Voel je dat je meer rust kan gebruiken, maar wil je graag in conditie blijven? Beoefen dan voor een tijdje een andere sport (bv.fietsen) die minder belastend is voor je lies. Rekoefeningen helpen om pijn in je liesstreek te behandelen.
Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet. Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten. Bij klachten kunt u geopereerd worden.
Wat begint als een mild aanvoelende liesbreuk, kan na verloop van tijd pijnlijk worden. Meestal kan het geen kwaad om enige tijd met een liesbreuk rond te blijven lopen. Maar er zijn uitzonderingen: in een enkel geval kan een liesbreuk wel gevaar opleveren. Dit gebeurt wanneer de darm bekneld begint te raken.
Napijn: Een zenuwbehandeling kan in het begin napijn geven. Dit kan zelfs enkele dagen duren. Dit is andere pijn dan de oorspronkelijke zenuwpijn en tegen deze napijn helpt een normale pijnstiller zoals een paracetamol doorgaans wel. Zo nodig kan uw pijnspecialist of huisarts een andere pijnstiller voorschrijven.
De chronische liesblessure ontstaat in de regel door overbelasting. De aanhoudende klachten ontstaan door een terugkerende, plaatselijke irritatie of (niet bacteriële) ontsteking van de peesaanhechtingen ter hoogte van de lies.
Wat begint als een mild aanvoelende liesbreuk, kan na verloop van tijd pijnlijk worden. Meestal kan het geen kwaad om enige tijd met een liesbreuk rond te blijven lopen. Maar er zijn uitzonderingen: in een enkel geval kan een liesbreuk wel gevaar opleveren. Dit gebeurt wanneer de darm bekneld begint te raken.
Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op uw buikspieren in de eerste week na de operatie. Wacht minimaal een week voor u uw activiteiten weer oppakt. Pas uw activiteiten aan zolang u nog pijn voelt. Als u geen pijn meer heeft, kunt u weer fietsen, sporten en werken.