De huid kleurt rood, voelt warm en pijnlijk aan en er komt gelig vocht uit de wond. In dat geval is het nodig om de wond geregeld te reinigen en te ontsmetten. Hoewel het zelden voorkomt, kan een geïnfecteerde blaar een ontsteking van de lymfebanen en plaatselijke lymfeklieren (bv. in de liesstreek) veroorzaken.
Wanneer een blaar infecteert, kleurt het vocht in de wond geel. Bovendien krijgt de huid rond de blaar een rode tint. In dat geval is het beter om de ontstoken blaar open te prikken en de overtollige huid weg te knippen met een goed ontsmette schaar. Zo kan je het gele vocht verwijderen en de wonde proper houden.
Omdat een open blaar die ontstoken is voor andere gezondheidsrisico's kan zorgen, adviseren we om medische hulp in te schakelen indien je wond niet vanzelf heelt. Een telefoontje naar je huisarts is voldoende. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
Je hoeft met een blaar alleen naar de huisarts als deze geïnfecteerd raakt. Dit herken je aan een rode ontstoken plek waar pus uitkomt. Ook als een blaar op de huid of slijmvliezen spontaan ontstaat, dus zonder dat er sprake is geweest van belasting, kun je naar de dokter gaan.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Flamigel wordt veelal gebruikt voor kleine wondjes zoals blaren, eerstegraads brandwonden, schaafwonden en lichte snijwonden.
Spoel je blaar met schoon water. Dep de blaar voorzichtig droog met een steriel gaasje. Ontsmet je huid met een ontsmettingsmiddel. Verzorg de blaar 1 à 2 keer per dag totdat je merkt dat de huid weer dichtgroeit.
gemakkelijk geïnfecteerd." De buitenste laag van blaren beschermt de wond tegen verdere druk of voorkomt infectie door vuil en bacteriën. Jammer genoeg doen blaren pijn en kunnen ze openbarsten bij nog meer druk en wrijving. Dit leidt tot een open wond die erg pijnlijk is en gemakkelijk geïnfecteerd kan raken.
Een ontstoken wond ziet er in de meeste gevallen ernstig uit, maar kan dus met een goede verzorging vanzelf genezen.
Diclofenac verlicht de pijn en remt de ontsteking in de kern van de pijn, dit in tegenstelling tot koelende gels of warmtepakkingen die alleen de huid koelen of verwarmen. Voltaren Emulgel heeft een speciaal ontwikkelde basis die de eigenschappen van een emulsie (zoals een crème) en een gel combineert.
Ons advies voor een goede genezing van de blaar: De blaar niet doorprikken en afdekken met een speciale pleister. Om de druk of wrijving tegen de huid te voorkomen of pijn te verlichten, kun je een anti-druk patch gebruiken.
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Reinig de blaar en de huid rondom met stromend water of een waterig, niet-verkleurend ontsmettingsmiddel. Houd een naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar. Reinig de wonde en de huid rondom opnieuw.
Een blaar kan je wandelplezier namelijk flink bederven. Niet alleen is wandelen met een open blaar pijnlijk, je loopt zonder goede behandeling ook kans op infectie.
Blaren ontstaan doordat de diepere huidlaag beschadigd raakt. Er hoopt zich vocht (plasma) op in of onder de opperhuid. Het beschadigen van de huid komt meestal door druk of wrijving (een drukblaar), bijvoorbeeld door te krappe schoenen.
Gesloten blaren
Vermijd verdere druk of wrijving en laat de blaar volledig dicht: zo komt hij niet in contact met vuil of stof. Vervolgens zal hij spontaan genezen. Bescherm de blein eventueel met een pleister, maar hier is ook een risico aan verbonden. De plakker kan ervoor zorgen dat de blaar openscheurt.
Een ontsteking is klinisch te herkennen aan 5 klassieke tekenen: rubor (roodheid), calor (warmte), tumor (zwelling), dolor (pijn) en functio laesa (functieverlies).
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Hoe herken je een ontstoken wonde? “Als de huid rondom de korst vuurrood is en warm aanvoelt, als het wondvocht vuil en troebel is, als er geel of zwart in de wonde zit, als je koorts hebt …
Blaren behandelen met een blarenpleister. Soms kunnen blaren toch ontstaan, ondanks al je inspanningen om een blaar te voorkomen. Als je een blaar hebt opgelopen komen blarenpleisters goed van pas.
Blaren zijn niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Een blaar geneest meestal vanzelf wanneer u de wrijving wegneemt. Een aanvullende behandeling is niet nodig. Indien de blaar openspringt is het belangrijk de huid goed te ontsmetten zodat een infectie van de kwetsbare huid onder de blaar wordt voorkomen.
Blaren zijn gelukkig niet gevaarlijk en gaan vanzelf weer over maar ze zijn wel pijnlijk en vaak erg vervelend door de plekken waar ze ontstaan. Een blarenpleister zal het ontstaan van een blaar niet voorkomen maar helpt wel bij het genezen hiervan.Ook beschermen ze tegen bacteriën wanneer de blaar open gaat.
Wanneer de druk of wrijving tijdig stopt, zal de blaar spontaan verdwijnen. Als de druk blijft, zal de blaar zich verder uitbreiden. Na enige tijd kan deze openscheuren, zodat het vocht er uitvloeit. Hierdoor ontstaat een wonde die in contact komt met de 'buitenwereld' en gemakkelijk kan ontsteken of besmet worden.
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.