Fluoride is een natuurlijke stof die het glazuur harder maakt en daardoor minder kwetsbaar. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoridepeutertandpasta.
Zodra uw kind ouder is en de tandpasta kan uitspugen (meestal boven de 5 jaar), wordt aanbevolen om een tandpasta met een hogere concentratie fluoride te gebruiken, meestal tussen 1000 en 1500 ppm fluoride. Raadpleeg uw kindertandarts hierover in het geval van twijfel.
Een tandpasta met fluoride is beter dan zonder - FEIT
“Want, fluoride beschermt je tanden en maakt het glazuur steviger. Hierdoor verklein je de kans op bederf en het ontwikkelen van gaatjes.” Een doorsnee tandpasta voor volwassenen bevat ongeveer rond de 1450 ppm fluoride en dat is voldoende, aldus Valkenburg.
Wat is een fluoridebehandeling? Bij een fluoridebehandeling wordt er rechtstreeks op de tanden of kiezen fluoride aangebracht. Dit gebeurt om tanden sterker te maken en zo tanderosie te voorkomen.
De beste fluoridebehandeling is het 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta.
0 en 1 jaar: Vanaf het doorbreken van de eerste tand één keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride). 2, 3 en 4 jaar: Twee keer per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride). 5 jaar en ouder: Twee keer per dag poetsen met fluoridetandpasta (1.000-1.500 ppm fluoride).
Hoe lang na een fluoridenbehandeling mag mijn kind niet eten of drinken? Na een fluoridenbehandeling mag uw kind een half uur niet eten, drinken of spoelen. Hierdoor kan de fluoride extra goed inwerken op tanden en kiezen.
Poets de tanden één keer per dag met fluoride-peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn doorgebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf het vijfde jaar gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken.
Bij een fluoridebehandeling wordt met behulp van bitjes fluoridegel aangebracht op de tanden. Deze bitjes moeten gedurende tien minuten in de mond worden gehouden, met de kaken op elkaar. Fluoride kan ook met een wattenstaafje of penseel op de tanden en kiezen aangebracht worden.
Heeft fluoride bijwerkingen? Internationaal wordt fluoride sterk aanbevolen om tandcariës te voorkomen. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.
Fluoride is een mineraal dat vaak wordt toegevoegd aan tandpasta en water. Gebleken is dat fluoride helpt tandbederf te voorkomen door de tanden te remineraliseren en de hoeveelheid zuur die bacteriën in de mond produceren te verminderen.
De fluoride kan dan langer doorwerken, omdat u de eerste uren niet zult eten of drinken. Poets het liefst pas vanaf een uur na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen. Zuur eten of drinken verzwakt het tandglazuur, waardoor u het makkelijker beschadigt bij het poetsen.
“Witmakende, extra white, bicarbonaathoudende, bio zonder fluoride “ tandpasta's zijn te mijden, omdat ze te schurend zijn voor de tandjes en het kwetsbare tandvlees van kinderen.
Kort na de Tweede Wereldoorlog bleek uit Amerikaanse experimenten dat fluoride in het drinkwater een beter gebit opleverde. Deze resultaten waaiden over naar Nederland. In 1953 werd in Tiel voor het eerst fluoride aan drinkwater toegevoegd. Na een positief advies van de gezondheidsraad volgden in 1960 meer gemeenten.
Het komt voor in natuurlijke vorm, bijvoorbeeld in water, enkele fruitsoorten, eieren en rood vlees. Maar het wordt ook gemaakt in chemische vorm voor tandverzorgingsproducten als tandpasta's, spoelwater en flosdraad.
Uit een groot aantal onderzoeken naar tandpasta, zowel met als zonder fluoride, bleek echter dat fluoridevrije tandpasta's minder effectief zijn bij het voorkomen van tandbederf. Het KNMT is het ermee eens dat fluoride nog steeds een van de meest effectieve manieren is om het tandglazuur te beschermen tegen bederf.
✔️Oxyfresh fluoride mondwater heeft als belangrijkste bestanddeel fluoride, dat schadelijke bacteriën in de mond effectief bestrijdt, zonder dat het de natuurlijke balans verstoort die belangrijk is in de mondholte.
Door bij voorkeur twee keer per dag met fluoridetandpasta te poetsen wordt de fluoride door de tand opgenomen, waardoor de tanden minder kwetsbaar voor zuren worden. Ook kan de tandarts of mondhygiënist je adviseren om (aanvullend) te spoelen met een fluoride-mondspoelmiddel.
De geschatte mogelijk dodelijke dosis fluoride bij volwassenen is 5 mg per kilo lichaamsgewicht. Een chronische overdosering van fluoride leidt tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede en kalkgebrek in de botten wat kan leiden tot botontkalking, botverdunning en vergroeiing van het bot.
Ons drinkwater bevat van nature kleine hoeveelheden fluoride. Halverwege vorige eeuw voegden gemeenten extra fluoride in het drinkwater toe voor tandheelkundige doeleinden. Opstandige burgers wisten deze maatregel een halt toe te roepen. Het is eind jaren 60.
In ons deel van de wereld, waar er weinig zon is in de winter en dermatologen langdurige blootstelling aan de zon in de zomer afraden, zouden baby's dagelijks vitamine D moeten krijgen tijdens hun eerst levensjaar. Het wordt ook aangeraden om fluoride te geven om het risico op tandbederf te verminderen.
Kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur. Voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peutertandpasta's.Hierin zit minder fluoride.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.