Munt is vaste en extreem winterharde plant die van een zonnige en beschut plekje houdt en ongeveer 30 tot 75 centimeter hoog wordt. Munt bloeit in de zomer met geurende lila bloemen en groene blaadjes. De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit.
Gedroogde munt wordt wel minder vaak gebruikt omdat de blaadjes snel versnipperen en de smaak verminderd. Munt kan wel 50 cm hoog worden en groeit vrij snel. Wanneer je muntblaadjes wilt bewaren kun je deze prima invriezen.
Voor optimale groei heeft munt een lichte standplaats nodig, met veel zon in de ochtend en halfschaduw in de middag. Munt in de volle grond kan binnen een jaar 10x zo groot en breed worden, daarom is het raadzaam om dit kruid in een pot of bak te kweken.
Meer smaak met zon
Muntplanten groeien eerst de hoogte in om in de nazomer in de breedte uitlopers te maken. Om te voorkomen dat munt gaat lopen en de hele tuin overneemt, moet je ze afschermen. Plant ze in een bodemloze pot die je tot zeker 30 cm diep de grond in graaft.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
Let op: munt woekert!
Tip als je dat wil voorkomen: zet je munt in een waterdoorlatende (niet geïmpregneerde) flinke terracottapot en graaf die pot in je tuin in (bovenste rand steekt net iets boven de tuinaarde uit). Zo voorkom je dat je munt aan de wandel gaat.
Water geven
Geef je muntplant twee keer per week water. Voel regelmatig met je vingers of de potgrond droog staat. Munt houdt van een vochtige grond, maar niet kletsnat!
Bij een goede verzorging kan een muntplant dus jaren meegaan. Omdat het een makkelijke, snelgroeiende plant is, is hij erg geschikt voor een beginnende tuinier. Het is wel een plant die behoorlijk woekert. Net voor het uitlopen in het voorjaar zou je daarom het oude groen kunnen afknippen.
Op koele plekken blijft munt in een pot ongeveer 6 weken goed. Let hierbij goed op of de blaadjes er nog groen, stevig en fris uitzien. Munt in de tuin of op je balkon kan een aantal jaren meegaan zo lang je de plant goed verzorgt.
Geef de plantjes elke dag een beetje water, munt houdt van een vochtige grond. Let er wel op dat de grond niet drassig wordt, zorg dat overtollig water goed kan weglopen. De plantjes horen groene, gave blaadjes te hebben en de aarde moet wat vochtig maar niet doorweekt aanvoelen als je er een vinger in steekt.
Munt hoort bij de lipbloemenfamilie en groeit overal, behalve in Zuid-Amerika en Antarctica. Het is een echte overlever: als er niet genoeg vocht is, gaat de plant dood, maar blijven de wortels stand-by staan tot de omstandigheden beter zijn. Is de grond weer vochtig genoeg, dan loopt de plant weer uit.
Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak.
Munt is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie. Ze bezitten allen de sterk geurende stof 'menthol' die gebruikt wordt in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta.
Ze wortelt niet heel diep maar maakt vooral dicht onder de grond uitlopers, en ze doet dat zo enthousiast dat je munt een woekerplant kunt noemen. Munt heeft voldoende vocht nodig, ze kan zowel in de zon als in de lichte schaduw groeien (van munt die in de zon staat is de smaak en geur wat sterker).
Munt is een winterharde plant, die meestal goed de winter doorkomt. Dus laat een pot met munt gewoon in de winter buiten staan. Bij zeer strenge vorst de plant wel op een beschutte plaats neerzetten. Let er ook op dat de plant tijdens de winterperiode geen last krijgt van te veel nattigheid.
Takjes zet je eerst in een glas of vaasje met water voor het raam.Binnen een week zullen er wortels aan gegroeid zijn en kan je het stekje al planten.
Ga voor gezond met muntthee
Het drinken van muntthee kan voor jou een wondermiddel zijn tegen je weerstand. Een kop hete muntthee geeft je een oppepper. Deze thee beïnvloedt namelijk het maag- en darmstelsel op een positieve manier. Hierdoor is muntthee een goed middel tegen misselijkheid.
Mentha spicata 'Maroccan' of Marokkaanse munt is een cultivar van de gewone munt, mentha spicata. De verzorging van de marokkaanse munt is hetzelfde als de meeste muntsoorten, het verschil tussen de soorten zit hem vooral in de smaak en het aroma.
Munt wortelt niet erg diep maar vooral breeduit, het afsnijden van een stukje plant gaat daardoor heel makkelijk. Pot het kluitje met munt op in een potje met potgrond, geef direct water en zet het koel en in de schaduw. Zodra de plant weer goed groeit kun je haar uitplanten.
Droog je munt dan voor hij verlept. Pluk de blaadjes, was ze even met koud water en leg ze op een schone overplaat. Droog enkele uren in de oven op de laagste stand – bij ons is dat 50°C – tot de blaadjes crispy zijn. Dat laatste is heel belangrijk, want als er nog vocht in zit, kan je gedroogde munt gaan schimmelen.
Munt kan je toevoegen aan gerechten of aan thee, je kan het in capsulevorm innemen, aanbrengen op de huid of het aroma inhaleren. Voor welke vorm je het beste kiest, is afhankelijk van je klachten of het doel dat je wenst te bereiken: Om een slechte adem te behandelen, kan je het beste verse of gedroogde bladeren eten.
Je krijgt er een prachtig bloemenkleed mee, variërend van lila en roze tot diep paars, zonder dat je daar ook maar enige moeite voor hoeft te doen. Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee. De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje.
Vooral munt is een heel sterke plant; één klein worteltje wordt al meteen een nieuwe plant. Haal de plant uit de pot, splits ze in een viertal delen en plant de verschillende delen uit in een grotere pot. De munt kan nu naar buiten, of op je balkon of vensterbank. Je kunt hem vele jaren overhouden.