U krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen.Zo kunt u ongemerkt wondjes en blaren krijgen. Wondjes genezen langzaam en kunnen makkelijk ontsteken. Kijk regelmatig of u wondjes, kloofjes of blaren ziet op uw voeten en tussen uw tenen.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes beschadigd raken, waardoor het bloed minder goed door de benen en voeten stroomt. Ook kunnen zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Dit vermindert het gevoel in de voeten; patiënten merken het niet als ze een wondje hebben. Het wondje kan gaan ontsteken en zweren.
Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken (neuropathie). Daardoor stroomt het bloed minder goed door je benen en voeten. Je voelt minder in je voeten en je merkt daardoor niet dat je een wondje hebt. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer (ulcus) worden.
Bij diabetische dermopathie ontstaan er ovale plekjes op de huid. Deze zijn eerst rood en verdikt. Daarna gaan ze schilferen en worden ze lichtbruin. De rode vlekken ontstaan meestal op de scheenbenen en soms ook op onderarmen en dijen.
Candida albicans
Maar bij hoge bloedsuikerwaarden kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit kan flinke jeuk veroorzaken in en rond de anus, de vagina of de penis. Ook kun je er last van hebben in je mond en in lichaamsplooien.
Het begint vaak met een tintelend, prikkelend of doof gevoel in uw voeten en onderbenen. Is bijvoorbeeld alcohol of suikerziekte de oorzaak? Dan helpt uw arts u om iets te doen aan die oorzaak. Genoeg slaap, bezig zijn met iets anders en ontspanning kunnen helpen om minder pijn te ervaren.
Deze kunnen de huid beschadigen en de bloedcirculatie belemmeren. Knip de nagels recht af. Nooit de hoeken wegknippen, omdat hierdoor ingegroeide nagels kunnen ontstaan! Zijn de tenen pijnlijk of zijn de nagels te hard om zelf te kunnen knippen, bezoek dan een pedicure (met diabetes-aantekening) of vraag ons om advies.
Pijn onder de voet tijdens het staan, lopen en sporten kan wijzen op klachten van de peesplaat onder de voet. Dit wordt ook wel een fasciitis plantaris genoemd. Fasciitis plantaris is een blessure door overbelasting van de voetzool. Deze blessure komt bij sporters regelmatig voor.
Wandelen in een afwisselend tempo met variërende intensiteit is beter voor je bloedsuiker dan telkens hetzelfde ommetje maken. Het verbetert de gevoeligheid voor insuline, zonder dat het lichaam ineens minder insuline aan gaat maken. Dit betekent dat je over het algemeen een betere bloedsuikercontrole krijgt.
Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.
U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Diabetes mellitus ontstaat wanneer er onvoldoende insuline door de alvleesklier wordt aangemaakt en/of wanneer insuline niet goed meer werkt. In beide gevallen kan insuline er niet meer voor zorgen dat suiker vanuit het bloed wordt opgenomen in de weefsels en dat de productie van suiker door de lever wordt geremd.
Er wordt veel onderzoek naar gedaan, maar voor diabetes type 1 is dat (nog) niet mogelijk. Als je diabetes type 2 hebt, kun je wél wat doen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat meer bewegen en gezonder eten - kortom het omgooien van je leefstijl - zin heeft en je de diabetes zo kunt omkeren.
Onzeker lopen bij een perifere neuropathie komt veel voor, omdat je dan niet goed je voeten kan voelen. Mensen met deze aandoening voelen dan ook veel minder goed de grond aan hun voeten bij iedere pas die ze maken.Ook is het evenwicht vaak verstoord, wat een vervelende combinatie is.
Veel mensen met neuropathie voelen zich beter als ze uitgerust zijn en goed in hun vel zitten. Zorg dat u voldoende beweegt. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, blijkt een gunstig effect te hebben op neuropathie na chemotherapie. Vermijd contact met kou, zoals kou uit de koelkast of buiten.
Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam.Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. U moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.
Bij diabetes mellitus (suikerziekte) kan zenuwbeschadiging ontstaan. Als gevolg van een verhoogde bloedsuikerspiegel raken de kleine zenuwen in handen en voeten aangetast, wat kan leiden tot gevoelsverlies en pijn. Bij een klein deel van de mensen met diabetische polyneuropathie onstaat ook zenuwpijn.
Ga dan naar de huisarts. Een test met één druppeltje bloed geeft aan of je misschien diabetes hebt. Zonder behandeling blijven er te veel suikers in het bloed zitten, dit zorgt op de lange termijn voor beschadigingen aan ogen, hart, nieren en voeten.