Maar daarnaast is het zo dat gedroogde dadels vaak al ingevroren zijn geweest. Door iets nogmaals in te vriezen en vervolgens wederom te ontdooien, vergroot je de kans significant dat er bacteriën in de dadels kunnen ontstaan. Dergelijke bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je behoorlijk ziek wordt.
Het is dus niet verstandig en gezond om grote hoeveelheden dadel te eten. De suikers in dadels zorgen net als geraffineerde suiker voor pieken in de bloedsuikerspiegel, want ook de suikers in dadels zijn snelle koolhydraten. Dus als je dadels gebruikt, gebruik ze dan gematigd.
Spijsvertering
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Allergie tegen dadel kan leiden tot klinische verschijnselen zoals oedeem van de lippen, dyspneu, dysfagie of dysfonie. Dadelallergie in combinatie met berkenpollen en/of graspollenallergie is meestal mild (oraal-allergie syndroom). Dadels bevatten tyramine, dit kan migraine veroorzaken (niet-IgE gemedieerd).
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Bij aankoop horen verse dadels dik en vochtig te zijn met een gladde schil en een enigszins knapperige structuur. Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
De ramadan kent ook een aantal rituelen. Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
Er zijn vele verschillende soorten dadels, maar de medjoul behoort tot de beste dadel ter wereld. Medjoul dadels zijn boomvruchten die voornamelijk te vinden zijn in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ze kunnen ook worden gekweekt in een aantal woestijnachtige gebieden op andere plekken op de wereld.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Ze zijn lekker sappig en hebben zacht vruchtvlees. Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet Mohammed: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren. "Zeker tijdens ramadan, waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid is het laten staan van vlees juist goed.
Andere etiquette bij Eid en het Eid gebed
Je zegt bijvoorbeeld: (Allaaho Akbar, Allaaho Akbar, Laa ilaaha illallaah. Allaaho Akbar, Allaaho Akbar Wa lillaahilhamd) . Deze Takbeer eindigt met aanvang van het Eidgebed. Het Eidgebed kun je dit jaar thuis verrichten, gezamenlijk met de rest van het gezin.
Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten. Deze traditie is begonnen nadat de profeet Mohammed elke ochtend dadels at en een glas melk om de honger te onderdrukken.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Verse dadels bestaan voor ruim 30 procent uit suikers. Bij gedroogde dadels loopt dat op tot wel 70 procent. Ter vergelijking: het suikergehalte van bananen ligt op 20 procent, van druiven op 16 procent.
Een dadel is een vrucht die groeit in dikke trossen aan een palmboom, vooral in Noord Afrika en in Arabische landen.
Een dadel is fruit. En fruit is goed voor de gezondheid. Zo verlaagt genoeg fruit eten de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte). Dadels zijn een bron van vezels en kalium.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) verse dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Medjool Dadels (1 ) bevat 66 calorieën.