Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom diep water, zodat de wortels goed kunnen doordringen. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht te laten uitdrogen, om wortelrot te voorkomen.
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk.Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Geef regelmatig water. Het klinkt misschien gek, maar hoe minder ruimte de wortels hebben, hoe meer vijgen je krijgt. Je hoeft ze dus niet in een overdreven grote pot te verplanten. Zet je ze in volle grond, dan kan je met oude tuintegels een “afbakening” maken voor je de put terug dicht gooit.
De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen.
Gele bladeren
Dit kan veroorzaakt worden doordat de grond waarop de boom staat te droog is. Ook kan het tekort aan voeding ontstaan doordat er teveel of te weinig bemesting wordt gegeven. Het is dus belangrijk om goed naar de verzorging van de boom te kijken als hij geel blad vertoont.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
Fosfor en kalium
Ze helpen de boom sterke wortels en gezonde vruchten te ontwikkelen. Een evenwichtige meststof met een lage stikstof-hoeveelheid en hogere percentages fosfor en kalium is ideaal voor vijgenbomen.
De vijgenboom bloeit in mei en geeft een groene bloem. De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn.
De Ficus Carica is een onderhoudsvriendelijke vijgenboom die weinig onderhoud nodig heeft. De vijgenboom hoeft ook niet vaak gesnoeid te worden. De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig.
De rupsjes leven onder een webje op vijgenbladeren. Hierdoor krullen de bladeren enigszins op. Ze eten enkel van de bovenzijde van het blad en laten de onderzijde en de nerven intact.
Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei. Het is belangrijk om deze mogelijke redenen te onderzoeken en passende maatregelen te nemen om jouw vijgenboom te helpen vruchten te dragen.
Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait. De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp.
Gedurende het jaar kunnen sommige bladeren vergelen en vallen, vooral in de herfst. Dit is een normaal onderdeel van de levenscyclus van de boom en zou geen reden tot bezorgdheid moeten zijn, zolang er nieuwe groei verschijnt.
Hoewel vijgenbomen matig winterhard zijn, kunnen ze met de juiste zorg en bescherming goed gedijen in koude klimaten. Het kiezen van winterharde variëteiten, het planten op de juiste locatie, het beschermen van de wortels en het omwikkelen van de boom zijn allemaal belangrijke stappen om vorstschade te voorkomen.
In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen. Je kunt de zomersnoei het beste doen in de maanden juni/juli op een bewolkte dag. Je wil voorkomen dat de bladeren kunnen verbranden.
Regelmatig water geven is uiteraard belangrijk maar vijgen kunnen zo goed tegen droogte dat het geen probleem is als je het eens vergeet. Door de beperking van de wortels blijft een vijg in pot kleiner, en geeft toch een leuke opbrengst.
Ja, de vijgenboom kun je ook binnen in een pot houden als kamerplant.
Strenge winters kunnen een probleem vormen. Niet alle rassen zijn winterhard. Een vijg in pot heeft als voordeel dat deze vorstvrij in de schuur kan overwinteren (niet vergeten af en toe water te geven). De meeste volwassen planten kunnen ongeveer -10 °C vorst verdragen, de vruchten verdragen -5 °C.
Vijgenbomen kunnen vrij groot worden, met een gemiddelde hoogte tussen de 3 en 10 meter. Het is belangrijk om rekening te houden met de groeiomstandigheden, de beschikbare ruimte en het snoeien om ervoor te zorgen dat je vijgenboom goed gedijt en binnen de gewenste afmetingen blijft.
Op zo'n zonnige, droge plek groeit hij uit tot een fikse boom van wel 4 meter hoog en breed. Heb je daar de ruimte niet voor, dan kun je je vijgenboom tegen een muur leiden, zoals je met leiappelaars of -perelaars doet, of in een pot houden.
Het beste moment om een vijgenboom te stekken is in de late lente of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit.