Wie schaduw zoekt komt vaak bij dakvormen uit, dakplataan is hierbij de meest gekozen optie. Natuurlijk zijn er bij Bloemenhuis nog meer dakbomen verkrijgbaar in verschillende soorten. De dakplataan is veruit de snelst groeiende met het meeste blad. Hierdoor is hij uitermate geschikt om schaduw te creëren in jouw tuin.
Welke bomen voor kleine tuinen hebben maar weinig onderhoud nodig? Wie onderhoudsarme bomen voor kleine tuinen zoekt, kiest het beste voor een van de ruimtebesparende en meestal onderhoudsarme kleine bolbomen of zuilvormige sierbomen, zoals de sierkers 'Globosa' of de lijsterbes (sorbus aucuparia 'Fastigiata').
Traditioneel komt men dan al snel uit bij coniferen als groenblijvende bomen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kunt u denken aan hulst, steeneik, Portugese laurier of verschillende rhododendrons.
De snelst groeiende boom uit deze categorie is de lei-haagbeuk, die ook bekend staat onder de naam Carpinus Betulus.
Zeker met de klimaatverandering die steeds meer te merken is kiest u veilig voor een groenblijvende boom als de steeneik. Populair zijn de laurierbomen, de glansmispel, steeneik en de groenblijvende magnolia.
De Bolplataan is de plataan voor de kleinere tuin. Deze boom gaat namelijk niet groter worden dan 2,5/3 meter en is dus perfect voor de kleinere tuin.
Door regelmatig snoeien blijven ze klein. Dat geldt bijvoorbeeld voor de beuk, deze kan goed in vorm gesnoeid worden. Bovendien zal een boom in pot altijd kleiner blijven omdat de wortels beperkte ruimte hebben.
Veel gebruikte soorten groenblijvende bomen zijn onder andere: steeneiken (Quercus ilex), kurkeiken (Quercus suber), glansmispels (Photinia), groenblijvende tulpenbomen (Magnolia grandiflora), olijfwilgen (Elaeagnus ebbingei), schijnhulst (Osmanthus heterophyllus) en Portugese laurier (Prunus lusitanica).
Het antwoord is simpel: er zijn twee ideale periodes waarin je bomen kan planten, nl. tijdens het voorjaar (maart-april) en het najaar (oktober-november). Nu weet je dus al het juiste tijdstip om bomen te planten maar moet het werk natuurlijk nog beginnen.
Denk dus aan wintergroene, bladhoudende soorten zoals de Steeneik (aanrader), hulst (een beetje oudbollig) of Laurier (kan ook op stam, de donkergroene Portugese laurier is naast haag ook solitair als kleine boom / heester geschikt).
Welke groenblijvende bomen zijn geschikt als bescherming tegen inkijk? Bladhoudende bomen die goed geschikt zijn tegen inkijk zijn onder andere de Europese hulst, de wintergroene liguster of de Europese taxus. Ze hebben een dicht gebladerte of naalden en kunnen ook allemaal als heg worden geplant.
Plataanboom (Platanus hispanica acerifolia) De plataanboom staat bekend om zijn grote bladeren en snelle groei. Hij biedt uitstekende schaduw en is een geweldige keuze voor parkachtige ruimtes. 7. Witte abeel (Populus Alba) De witte abeel heeft zilverachtige bladeren die schitteren in het zonlicht.
Populaire soorten zijn de dakplataan, moerbei (zonder vruchtjes), amberboom en moeraseik. De plataan en moerbei hebben grote bladeren en schermen het zonlicht erg goed af, terwijl de andere soorten het zonlicht eerder filteren. Alle details over deze bomen vind je bij onze tuintip over dakbomen.
De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van wel 30 of 40 meter en groeit in het begin zeer snel. Na vier jaar is de boom ongeveer drie meter hoog. De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is.
De hoogbejaarde houten dame van Oisterwijk is de mooiste boom van Nederland. De Marialinde van Oisterwijk is gekozen tot Boom van het jaar 2023. Er is geen plaats in het land waar de linde zo verweven is met de volkscultuur.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Kies onder andere uit: een boom die van nature niet erg hoog wordt; voor een halfstamboom waarvan de onderstam tussen de 100 en 180 cm hoog is en alleen de kroon nog groeit; een bolboom; dakboom; leiboom of bijvoorbeeld een plant op stam. Van nature kleine soorten zijn bijvoorbeeld sierappels en veel fruitbomen.