Bodem, landschap en geschiedenis. De veenmoerassen die op de plaats van het huidige Boskoop waren gelegen werden in de 12e eeuw in cultuur gebracht door middel van cope-ontginning. Hieraan ontleent Boskoop zijn naam: de cope van Bucki of Buckeskop, genoemd naar een Fries met de (voor)naam Bucke. Zie ook Vriezekoop.
Boskoop is een middelgrote gemeente middenin het Groene Hart, gelegen aan het kanaal de Gouwe. De plaats is voornamelijk bekend om haar boomteelt. Boskoop is begonnen als een nederzetting in het pas ontgonnen veengebied.
Het Zuid-Hollandse dorp Boskoop bestaat dit jaar 800 jaar. Voor de Historische Vereniging Boskoop was dit aanleiding om de Canon van Boskoop te maken. Het boomkwekersdorp werd voor het eerst genoemd in een officieel document van februari 1222.
Boskoop telt 1100 hectare aan kwekersgrond en 720 kwekerijen.
Woonplaats Boskoop heeft afgerond een totale oppervlakte van 1.695 hectare, waarvan 1.499 land en 197 water (100 hectare is 1 km2). Woonplaats Boskoop telt 8.316 unieke adressen. De gemiddelde dichtheid van adressen is 967 adressen per km2.
Malus domestica Rode Boskoop ook wel de goudreinet genoemd. Rijptijd eind september. Deze grote rode appel is weinig gevoelig voor ziektes en een goede bestuiver voor andere rassen. Deze appelboom is niet zelfbestuivend en heeft de soorten Alkmene, Cox Orange en James grieve nodig om bestoven te worden.
In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld. Belangrijke teeltgebieden zijn de Betuwe, de Noordoostpolder, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het rivierengebied van Gelderland en Overijssel, de Gelderse vallei, Limburg en Noord-Holland.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Onderwerpen - Gemeente Alphen aan den Rijn.
De provincie Zuid-Holland vervangt de oevers van de Gouwe aan de westkant in Alphen aan den Rijn, Boskoop en Waddinxveen.
Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende, houtige klimmer maar hij komt ook vaak voor als bodembedekker. Je herkent deze plant aan zijn kenmerkende bladeren, die donkergroen en hartvormig zijn. Het is een goede bodembedekker tegen onkruid die elke bodem aankan en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.
Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom. Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei.
Bloemen op dezelfde boom bevruchten elkaar. Je hebt dus niet beslist een tweede boom in de tuin nodig. Maar ze zijn wel gevoelig voor pollen van andere bomen en de oogst wordt beter als je twee exemplaren van dezelfde soort plant. Typische zelfbestuivers zijn: gele pruim, perzik, abrikoos, zure kers, kweepeer.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Fruitbomen hebben voeding nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Bemesting zorgt ervoor dat de boom de juiste voedingsstoffen krijgt en kan opnemen, waardoor deze gezond en productief blijft.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Schone van Boskoop is een traditionele appelboom (1856) die enorm aan populariteit wint dankzij zijn breed uitgroeiende kruin en lekkere eetappels als opbrengst. De appelen van deze boom hebben een verfrissende smaak, maar zijn toch sappig en zoet. Hierdoor is hij uitermate geschikt als eetappel of stoofappel.
De bomen staan graag in gronden die niet te zuur zijn maar een pH waarde hebben van rond de pH 6, dus vooraf wat kalk toedienen om de pH te verhogen. Tevens dient kalk ervoor om het bodemleven te stimuleren zodat de boom in de toekomst over voldoende voedingsstoffen kan beschikken.
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij kunnen komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden.
Het witkalken van de boomstam houdt ongedierte tijdens de wintermaanden weg en vermindert de aangroei van mos aanzienlijk. De witte kleur voorkomt temperatuurschommelingen van de boomstam. Juist in de winter is een boom gevoelig voor wisselende temperaturen.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Bruinrode sierschors
DCM sierschors 20-40 mm (pure pinus maritima) is de meest decoratieve optie voor je plantentuin. Het is kleurvast en verteert heel langzaam. Het nadeel van boomschors is dat het de bodem verzuurt, wat meestal niet wenselijk is, vooral in een tuin met veel kalkminnende planten.