Het is 25 november 1968 als Kees en Truus Copray als eerste bewoners de sleutel krijgen in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. Vanaf vandaag staat Amsterdam stil bij die gebeurtenis. Met theater en muziek, kunst, educatie en sport wordt een jaar lang het 50-jarig bestaan van de Bijlmer gevierd.
De eerste paal voor de woningbouw in de Bijlmermeer werd geslagen op 13 december 1966 door burgemeester Gijs van Hall. De eerste woningen werden op 25 november 1968 opgeleverd in Hoogoord, in de H-buurt.
De Bijlmer is van oorsprong een oud meer, dat in totaal 2x wordt ingepolderd door Amsterdamse kooplieden, en tussendoor weer onder water gezet, De eerste inpoldering was in de 17e eeuw en duurde kort, want er was oorlog en om de vijand tegen te houden werden de dijken doorgestoken.
Er was sprake van vervuiling, vandalisme en onveiligheid. Er werd in de loop van de jaren veel geïnvesteerd in de Bijlmermeer, in de hoop op verbetering. Maar in de jaren negentig was het klaar. De gemeente besloot om zo'n vijftig procent van de flats te slopen.
De Bijlmer als een gevaarlijke plek
Door haar reputatie als 'zwarte' plek – verwijzend naar het relatief grote aandeel bewoners met een Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst – onderscheidt de wijk zich in dit opzicht ook van andere kansarme wijken in Nederland.
Kleiburg heet dit gebouw en het staat in de Bijlmer. Van flats als deze, tien hoog en meer dan vierhonderd meter lang, met een honingraatachtige plattegrond, zijn er vanaf eind jaren zestig zo'n twintig gebouwd. De meeste zijn in de loop van de jaren negentig weer gesloopt.
Het aantal inwoners in de wijk Bijlmer Centrum (D F H) is met 1.640 personen toegenomen van 22.920 in 2013 tot 24.560 in 2021 (dat is 7%).
De Bijlmerramp is de benaming voor de vliegramp die op zondagavond 4 oktober 1992 plaatsvond. Een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht LY-1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.
Welkom in de H-Buurt in Amsterdam Zuidoost. De H-Buurt is de oudste buurt van het stadsdeel en bestaat uit vijf kenmerkende delen. Het deel met de flats Hoogoord, Hofgeest, Haag en Veld en Hogevecht wordt ook de Rechte-H genoemd en kenmerkt zich door de karakteristieke 10 hoog flats.
De oudste en bekendste wijk in het stadsdeel is de Bijlmermeer, kortweg de Bijlmer. Die naam wordt ook vaak voor het hele stadsdeel gebruikt. Amsterdam-Zuidoost heeft een oppervlakte van 22,08 km² en telde 89.841 inwoners op 1 januari 2020.
Wijk Bijlmer Oost (E G K) heeft afgerond een totale oppervlakte van 408 hectare, waarvan 370 land en 37 water (100 hectare is 1 km2). De gemiddelde dichtheid van adressen is 3.418 adressen per km2. Er wonen 15.590 huishoudens in wijk Bijlmer Oost (E G K). Wijk Bijlmer Oost (E G K) is een wijk in de gemeente Amsterdam.
Op de OSB zitten in de regel 26 en maximaal 28 leerlingen met verschillende niveaus bij elkaar in hun mentorklas. Toch kan iedereen op eigen niveau aan de slag omdat we met verschillende opdrachten en toetsen werken. Elke leerling krijgt dus het aanbod dat past bij het advies.
Amstelveen is een voorstad van Amsterdam en geldt voornamelijk als slaapstad voor werknemers die in Amsterdam en op Schiphol werken. In de loop der jaren hebben zich echter kantoren van meerdere (internationale) ondernemingen in de stad gevestigd, waaronder de hoofdkantoren van de KLM, Zwitserleven en KPMG.
Buurt Holendrecht Oost ligt binnen Wijk Holendrecht/Reigersbos in de gemeente Amsterdam.
Het stadion waar Ajax in voetbalt oftewel de Johan Cruijff Arena ligt in Amsterdam Zuidoost.
Wolleswinkel van de RLD tot nu toe in het kader van de Bijlmerramp heeft verstrekt. Vanuit zijn stoel in de cockpit heeft co-piloot Arnon Ohad slechts een vluchtige blik over zijn rechterschouder hoeven werpen, om te kunnen zien, dat de rechterbuitenmotor niet meer aan de vleugel hing.
Bijlmerramp: 25 jaar geleden stortte een Boeing neer op Amsterdamse woonwijk. Vandaag is het 25 jaar geleden dat een Boeing 747 zich in twee flats in de Amsterdamse Bijlmer boorde. Er vielen 43 dodelijke slachtoffers. De vliegramp ging de geschiedenis in als de Bijlmerramp.
De nieuwskop op de voorpagina bleek bijvoorbeeld onjuist: de ramp kostte niet aan meer dan 200, maar aan 43 mensen het leven. In een feitenoverzicht in de krant staat die ochtend: 06.00 uur vanmorgen: 209 mensen zijn als vermist gemeld bij de politie. 06.10 uur: De berging van de slachtoffers is begonnen.
De Amsterdamse Bijlmermeer werd voor vele jaren de grootste probleemwijk van Nederland. Een integrale aanpak bracht uiteindelijk flinke verbetering en werd zo een voorbeeld voor vernieuwing van hedendaagse achterstandswijken. De Bijlmermeer is voor velen nog steeds hét voorbeeld van een wijk zoals die niet moet zijn.
Hoeveel nationaliteiten wonen er in Amsterdam? In de stad wonen maar liefst 180 verschillende nationaliteiten. Dit is meer dan andere grote steden zoals Antwerpen met 164 verschillende nationaliteiten en New York met 150 verschillende nationaliteiten.
In het plan voor de Bijlmermeer staat de scheiding van wonen, werken, verkeer en recreëren centraal. Er worden veel flats in zeshoekige vormen gebouwd, vandaar dat ze ook wel honingraadflats worden genoemd. Binnen die flats zijn allerlei functies op verschillende niveaus te vinden.
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren.
In de 20e eeuw kende Nieuwer-Amstel (zoals Amstelveen tot 1964 heette) een stormachtige ontwikkeling. Met het ontstaan van Schiphol en de komst van nieuwe bedrijven in en rond Amstelveen brak er een nieuw tijdperk aan voor het dorp. Het maakte Amstelveen tot de moderne stad die ze vandaag is.