Je kunt een mengsel maken van spiritus en groene zeep! Maak in totaal zo'n 50 ml en meng dit met warm water. Doe dit mengsel in een plantenspuit en spuit het op de zwarte luizen. Herhaal dit een paar dagen na elkaar.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
De volgende planten zijn gevoelig voor zwarte luis: tuinboon, pronkboon, suikerbiet, sommige zomer bloemen, kersenbomen, sommige heesters enz.. Op deze planten komen meerdere generaties, ongevleugelde, in koloniën levende luizen voor. Ook komen gevleugelde luizen voor, die zich verspreiden naar andere planten.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Bij verzwakte planten is deze geur sterker. Verzwakte planten die bijvoorbeeld niet op de juiste plek staan, die op dat moment te weinig water krijgen of waarbij te weinig voeding in de grond zit, zijn het doelwit van de luizen. Deze planten zijn minder weerbaar en zullen dus sneller doodgaan.
Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto is dan ook onvoldoende bewezen.
Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.
Kook kammen, borstels en haarbanden 5 minuten lang in kokend water om de luizen en neten te doden.
Maak een oplossing van 1 liter water, een borrelglaasje spiritus en 1 eetlepel groene zeep. Bladluizen op je planten verdwijnen in rap tempo als je ze besproeit met dit mengsel. Dop- en schildluizen bestrijd je eenvoudig: neem een kwast met lijnolie en bestrijk de aangetaste delen met de beestjes.
Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Typisch wordt een samenstelling geadviseerd van 2% zachte zeep en 2% brandspiritus (ethanol) in water, d.w.z 20 gram van elk per liter.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
De hoofdluis voedt zich met menselijk bloed. Dat doet de luis zo'n drie tot zes keer per dag. Zonder zichzelf te voeden met ons bloed kunnen ze maar 8 tot 24 uur overleven. Daarna drogen ze uit en sterven ze.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Bladluizen leven van plantensappen die ze uit het blad zuigen. Hoofdluis leeft van bloed en zuigt deze uit de hoofdhuid. Een bladluis kan daar niet leven en zal proberen zo snel mogelijk van je hoofd af te komen. Dus heb je daar geen last van.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen.
'Luizen kunnen minder makkelijk lopen op haar met gel en haarlak', zegt Desirée Beaujean van het RIVM. Wat we zien is dat bij gel en haarlak de helft minder hoofdluis voorkomt dan bij kinderen die deze producten niet gebruiken.