De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Op ketjap en vissaus staat vaak 'koel en droog bewaren', wat betekent dat ze op hun best blijven in je keukenkastje. Maar ook mayonaise en ketchup blijven goed buiten de koelkast. Zelfgemaakte sauzen zijn een stuk minder lang houdbaar en blijven het best als ze gekoeld staan.
Ongeopende flessen sojasaus zijn in principe onbeperkt houdbaar, maar eenmaal geopend moet je de fles binnen 3 jaar leeg maken. Sojasaus bewaar je het beste op een koele plek. Draai de dop er goed op, want lucht, licht en temperatuur kan de smaak wel veranderen.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Een kijkje op de THT-datum op het etiket van de fles toont tot wanneer u de sojasaus zonder problemen kunt gebruiken om mee te koken, dippen, marineren, kruiden of op smaak brengen. En als de fles is geopend: bewaar hem dan het beste in de koelkast!
Niet alle soorten azijn zijn oneindig houdbaar - jammer genoeg - maar witte azijn wel. Net als gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila, blijft het tot in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest, kun je deze nog gewoon drinken. Ahornsiroop is ongeopend ook oneindig houdbaar.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Eenmaal geopend bewaar je het flesje natuurlijk wel in de koelkast en dan blijft hij met gemak maanden lang goed. Er zijn merken die aanraden de saus binnen een bepaalde periode na openen te gebruiken, maar ook dat melden ze dan op de fles. Check de fles dus even.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Suiker, sojasaus 26,5% (water, SOJABOON, zout, TARWE, conserveermiddel E202), water, melasse, gemodificeerd maïszetmeel, zout, gebrande suikerstroop, conserveermiddel E202, aroma.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
In ongeopende staat is het in de regel ongeveer 3 jaar. De beperkte houdbaarheid is vaak te wijten aan verdikkingsmiddelen, toegevoegde suikers of andere chemische toevoegingen.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart. Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen.
Poedersuiker is niet aan bederving onderhevig en dus onbeperkt houdbaar. Wel adviseren wij u om poedersuiker op een droge plek te bewaren.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
2. Oploskoffie. De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand.
Witte rijst – zoals basmati – is oneindig lang houdbaar indien het goed (luchtdicht, koel en droog) wordt bewaard. Bij bruine rijst ligt dat iets anders: deze soort is zo'n 6 tot 12 maanden houdbaar. Dit komt voornamelijk door de aanwezige vetzuren in bruine rijst (die missen in witte), waardoor het sneller bederft.