Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.
Hoe ontstaat stof in huis? Stof bestaat uit allerlei kleine deeltjes dat voornamelijk in huis ontstaat vanuit dode huidcellen, (dieren)haren, pollen, kruimels, textielvezels van je kleding, tapijt, meubels en andere stoffen materialen, zand en deeltjes die bij het koken of bij roken vrijkomen.
Het lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is.
Meng ¼ deel wasverzachter met ¾ water in een spuitfles. Schud dit even om te mengen. Spray op het oppervlak dat je wil schoonmaken wat van het mengsel, en veeg dit met een droge, schone doek na. Doordat wasverzachter stof afstoot, hoef je het huis een stuk minder vaak af te stoffen.
Hoe vaak en waarom moet je afstoffen? Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af.
De lucht in huis is een mengsel van allerlei stoffen. De meeste zijn onschadelijk, zolang de concentratie laag blijft. Hopen de stoffen zich op, dan groeit het risico op luchtwegklachten, allergieën en ziekten zoals longkanker. Daarom is luchtverversing belangrijk: dat houdt de concentraties zo laag mogelijk.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Ze kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken, of invloed hebben op je hormonen. Ook zijn er stoffen die bijvoorbeeld irriterend zijn voor je ogen of die kunnen ontploffen. Een stof kan ook gevaarlijk zijn voor het milieu. Planten of dieren kunnen er ziek van worden of doodgaan.
"Volgens de officiële definitie", zegt Sylvia Wenmackers. 'Wat we in huis zien, zijn meestal wat grotere deeltjes. Degene die je op de grond ziet liggen zijn samengeklitte deeltjes. In het Engels noemen ze dat dust bunnies ze zijn pluizig, grijs en vermenigvuldigen zich vliegensvlug."
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.
Het stof verwijderen
Wil je stof echt verwijderen, dan kun je voor het afstoffen het beste de stofzuiger uit de kast trekken. Stof krijg je pas echt goed weg als je je vensterbanken, boekenkasten, opstapjes in de badkamer, randjes van de lambrisering en ga zo maar door gewoon zuigt met een goede stofzuiger.
Je kunt beter statische stofdoekjes kopen die je in elke supermarkt kunt vinden. Door wrijving met het oppervlak worden ze elektrostatisch geladen en trekken ze vanzelf stof aan. Je gooit het doekje met stof en al weg en hoeft niet nat na te reinigen, tenzij je vlekken hebt natuurlijk.
Plinten verzamelen veel stof, maar zijn gemakkelijk te reinigen. Stof de bovenkant af met een plumeau of vochtig doekje en verwijder vlekken met een sopje. Dat is alles! Een witte of geverfde muur schoonmaken is eenvoudig en heeft wel meteen een grote invloed op de uitstraling van je interieur!
Ook onder het bed stofzuigen is een must. Heb jij opbergboxen of weekendtassen onder je bed liggen die je amper gebruikt of eronder vandaan haalt? Haal deze dan bij het stofzuigen er ook onder vandaan en stof ze af met een vochtige microvezeldoek. Je zult schrikken hoeveel stof erop deze spullen zit.
Stof bestaat uit piepkleine deeltjes, die door het dagelijks leven in huis ontstaan. Tot de grootste bronnen van stof horen dode huidcellen, zand, dierenharen, kruimels, pollen, textielvezels van kleding, meubels en tapijt en deeltjes die bij bijvoorbeeld koken en roken vrijkomen.