In landen als Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, en in heel Oost-Europa zijn tegelkachels al eeuwenlang de meest efficiënte, houtgestookte warmtebron. Met behulp van moderne kennis en techniek is het rendement van tegelkachels de laatste jaren verder verhoogd en zijn ze nog milieu- en gebruiksvriendelijker geworden.
Koken doet men daar voornamelijk elektrisch en verwarmen gebeurt op verschillende manieren; houtkachels, olie, pelletkachels, elektriciteit, aardwarmte of geothermie (op zijn Zweeds: jordvärme), luchtwarmte via een luchtwarmtepomp en fjärrvärme (oftewel stadsverwarming) zijn enkele opties die de Zweden benutten.
Goedkoopste manier om te verwarmen: gas-CV-ketel, pelletkachel of warmtepomp? De slimste en goedkoopste manier om te verwarmen is om 3 brandstofsoorten tegelijkertijd in huis te hebben. Dan schakel je en switch je naar de goedkoopste brandstof van dat moment.
Noorwegen heeft net als Nederland een enorme voorraad aan gas. Noren koken en verwarmen echter voornamelijk met stroom. Die stroom komt uit hernieuwbare bronnen, vooral opgewekt door waterkracht.
Naast collectieve warmte zijn elektriciteit (17%), een warmtepomp (15%), hout, (13%) en olie (8%) veel voorkomende opties. Voor warmtenetten halen de Finnen warmte uit bijna alles dat brandt, zoals biogas en -massa, aardgas, olie, diesel, LNG, LPG, kolen, turf en afval.
In die gebouwen vaak elektrische luchtbehandelingskasten in de wand, die energie-inefficiënt verwarmen en koelen, een hels kabaal maken en ongezonde luchtstromen in de woning veroorzaken. Wolkenkrabbers in NY worden verwarmd met stoom, wat na gebruik zo in het riool gedumpt wordt.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen.Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
De goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen is met een warmtepomp. Deze heeft alleen wel hoge aanschafkosten. Een infrarood kachel heeft redelijk lage aanschaf- en gebruikskosten en is dus gemiddeld de goedkoopste optie.
Gezelligheid met kaarsen
Steek een aantal kaarsen aan. Hoewel ze de verwarming niet geheel vervangen, warmen ze de woonkamer behoorlijk op. Vooral in kleine ruimtes merk je al snel dat een kaarsje warmte afgeeft. Daarnaast staat het ook nog eens gezellig en knus.
Veel mensen denken nog altijd dat Zweden een duur land is. Dat is een hardnekkig vooroordeel. Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau.
Berkenhout is veruit favoriet in de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Finland. Deze houtsoort is wijdverspreid en het is ook een zware soort die veel warmte verspreidt. In Groot-Brittannië en de VS wordt er vooral eikenhout gebruikt bij het stoken, terwijl de Duitsers meest beukenhout gebruiken.
In Svealand vriest het 's nachts -12 tot -15 graden en in het noorden van Norrland plaatselijk -22 graden. In het zuiden van Zweden (Malmö, Göteborg en Stockholm) zijn temperaturen van -25 tot -29 graden mogelijk. In Sveg is -38 graden al eens bereikt en in Jokkmokk is de -40 realistisch.
Meer tips bij kou in huis
Dat kan dan bijvoorbeeld door een aantal laagjes kleding te dragen, door als u stil zit een warme deken te gebruiken, wollen sokken en thermisch ondergoed aan te trekken. Ook een shawl werkt goed. Die zorgt ervoor dat het over het hele lichaam meteen warmer aanvoelt.
Om die warm en droog te houden is er een flinke verwarming nodig. Dat gebeurde vroeger met open haarden, tegelkachels en grote fornuizen. Bijna elke gebruiksruimte was voorzien van zo'n kachel en die brandde in koude jaargetijden dag en nacht. Op die manier bleven de gebouwen voortdurend op temperatuur.
De open haard bleef in de Oudheid en tijdens de Middeleeuwen, tot aan de zeventiende eeuw, de belangrijkste verwarmingsmethode. Gedurende de zeventiende eeuw raakte de kachel in gebruik. Een kachel kent – anders dan de open haard – een gesloten verwarmingssysteem.
Sluit deuren en gordijnen
Sluit alle deuren in huis. Op deze manier kan de warmte de ruimte niet verlaten. Zelfs als alles goed is afgesloten, kan er toch warmte wegglippen. En niets is zo vervelend dan koude wind die bijvoorbeeld onder de deur doorstroomt wanneer u het binnen lekker warm wilt hebben.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Zo'n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn.
De prijs voor gas in de VS is zo'n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland.
Op dit moment verwarmen we onze huizen eigenlijk met warm water. De cv-ketel verwarmt water met aardgas, dat vervolgens via bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming je huis verwarmt. Op veel plekken in Nederland is warmte beschikbaar die ook gebruikt kan worden om water te verwarmen.