Coccidiose is een aandoening die zeer regelmatig voorkomt bij duiven en wordt veroorzaakt door Eimeria labbeana en Eimeria columbarum die in de darmen schade veroorzaken. Duiven kunnen tegen de coccidiën weerstand opbouwen en moeten daarom alleen behandeld worden met Coxi Plus als ze ziekteverschijnselen vertonen.
De parasiet is rechtstreeks overdraagbaar tussen honden onderling en katten onderling, maar niet van hond op kat en niet van kat naar hond. De parasiet is ook overdraagbaar via rauw vlees. Bij ernstige darminfecties kunnen naast diarree ook andere verschijnselen optreden.
Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Voerschema's moet je weggooien, gebruik je gevoel. Verwacht hier geen voerschema's omdat elke duif, elk hok, elke omstandigheid weer anders is. Wel kan ik je verraden dat je niet te zwaar of te veel moet voeren. Duiven mogen best vol zijn maar niet te zwaar of te vet.
De duiven gaan niet acuut dood, maar zitten in elkaar, eten niet, drinken vaak veel, braken en hebben dunne, slijmige groene mest. Door verminderde weerstand krijgen de dieren vaak een (secundaire) E. Coli infectie. Bij oudere duiven komt adeno-coli individueel voor, bij jonge duiven raakt i.h.a. het hele hok besmet.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
5. WORMEN (Haarwormen, Rondwormen ) Bij deze infecties vermageren de duiven en loopt de conditie terug, en zijn de duiven eerder vermoeid.
Zeven op de tien duiven bleken de Campylobacter jejuni-bacterie met zich mee te dragen, terwijl meer dan de helft was besmet met de bacterie Chlamydophila psittaci. De eerste bacterie is één van de belangrijkste oorzaken voor acute diarree, de tweede kan na overdracht op mensen leiden tot griep en longontsteking.
Daarom zijn alle vogelsoorten beschermd en mogen we ze niet verjagen of doden. Maar sommige vogels geven overlast, vooral stadsduiven en aan de kust ook meeuwen. Het aanraken van vogels en vogelpoep kan gezondheidsrisico's geven.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Coccidiose wordt wel omschreven als sluipmoordenaar, omdat het soms moeilijk te herkennen is. De belangrijkste signalen vanuit de kip zijn het krabben van voer, een ruw verenkleed, een bleke kop en het vertonen van groepsgedrag. De mest verkleurt in sommige gevallen of wordt slijmerig.
Vaccinatie en preventief behandelen tegen coccidiose
Inenting met vaccins bestaande uit voor anti-coccidiosemiddelen gevoelige parasieten lijkt een goede mogelijkheid. Er zijn levende vaccins die verschillende soorten van de parasiet bevatten. Het is belangrijk dat alle dieren tegelijk worden ingeent.
Je kunt Coccidiose herkennen aan de volgende symptomen: Verminderde eetlust en vermagering. Dunne ontlasting of diarree. Veel drinken.
Infectieziekten. Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
Kunnen duiven je aanvallen? Over het algemeen vallen duiven geen mensen aan. Deze dieren zijn, net als veel andere wilde vogels, bang voor mensen. Wanneer ze kunnen, zullen ze op zichzelf blijven en confrontaties met mensen vermijden.
Vooral slechtvalk en havik, in mindere mate wijfje sperwer, zijn van belang voor predatie op reisduiven. De som van die soorten nam de laatste jaren niet opvallend verder toe in Vlaanderen.
Dit “Head-bobbing” zoals de beweging van de duivenkop officieel heet, heeft te maken met het aan zien komen van gevaar. Bewegingen in de omgeving worden het beste waargenomen wanneer de kop niet beweegt.
Dit gedrag varieert per geslacht, maar binnen een geslacht zijn er ook variaties. Het beoogt het vinden van een paar, de paarvorming en de paarbinding. Ongepaarde doffers zoeken hiermee hun vrouwelijke voortplantingspartner. De doffers baltsen alleen, als andere duiven er op reageren.
In de winter gaan houtduiven zwerven waarvan een klein deel wegtrekt in zuidwestelijke richting om te overwinteren. De meeste houtduiven blijven in Nederland en een klein deel trekt weg naar België en Frankrijk. Er komen ook duiven uit het noorden en noordoosten die hier komen om te overwinteren.
Baytril 10% orale oplossing en verwante namen zijn diergeneesmiddelen die zijn goedgekeurd voor gebruik bij de doeldiersoorten kippen, kalkoenen en konijnen voor de behandeling van infecties van de luchtwegen en het spijsverteringskanaal als gevolg van vastgestelde bacteriën die gevoelig zijn voor enrofloxacine.
De behandeling voor Paratyfus bestaat uit een antibioticakuur na aanleggen van een antibiogram. Vervolgens wordt er gevaccineerd met het autovaccin gebaseerd op de stam geïsoleerd van de hokken. Naast de dieren zelf te behandelen zijn hygiënische maatregelen ook zeer belangrijk.
Wat zijn de specifieke symptomen? De jonge duiven komen niet eten, want er blijft eten in de krop zitten dat niet goed verteert. We zien de duiven ook braken en groene vuile mest uitscheiden. In sommige gevallen zien we de jongen zelfs wegkwijnen en soms ook relatief grote sterfte.