Infectie en koorts kunnen optreden na een beet van deze kleine steekvlieg. De klachten worden doorgaans behandelend met antibiotica of corticosteroïdencrème. In ernstige gevallen, bij een allergische reactie bijvoorbeeld, kan zelfs ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
Vervolgens kun je de plek het beste verkoelen, bijvoorbeeld met een koude natte doek, een ijskompres of een washandje gevuld met ijsblokjes. Daarna kun je nog een zalf, crème of gel tegen insectenbeten op de beet smeren om de pijn, jeuk en zwelling te verzachten.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Midges zijn in Nederland bekend onder uiteenlopende benamingen als knutten, knaasjes, knijten, mietsen en neefjes – ja, de miezerigheid druipt ervan af. Gevaarlijk zijn ze niet, ze doen ook geen pijn, maar ze zijn wel heel vervelend. De jeuk is erger dan het steken.
Waarom steekt een steekvlieg? Steekvliegen, ofwel paardenvliegen, kunnen mensen en dieren steken om bloed te vergaren. De vrouwtjes dazen zullen bloed zuigen om hun eitjes te laten rijpen, en de mannetjes hebben eiwitrijk bloed nodig om zich te voeden.
In de warmte overleven fruitvliegjes langer
Bij die aangename warmte verloopt de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg niet alleen sneller, maar is de levensduur van een volgroeid vliegje ook langer: zo rond een maand. Bij lagere temperaturen neemt die af tot ongeveer twee weken.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Insectenbeten herken je aan rode of witte, (soms) jeukende bultjes of bulten op het lichaam. Sommige insectenbeten zijn gelijk al pijnlijk, waardoor je meteen opmerkt van welk insect de beet afkomstig is. Andere insectenbeten voel je niet meteen, waardoor je de beet later pas ontdekt.
Dazen kunnen met hun scherpe snuit zelfs door dunne kleding heen bijten. Een dazenbeet herken je door de scherpe pijn, jeuk en een schijfvormige zwelling op de plek waar je gebeten bent.
Een steekvlieg bijt zelfs door dunne kleding heen. Een vrouwtje vliegt direct op je lichaam, bijt en zuigt het bloed op.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort!
Rozemarijn
Rozemarijn heeft net als zoals de kruiden lavendel en pepermunt een opvallende geur wat muggen en vliegen weghouden. Rozemarijn is een heerlijk kruid om in de keuken te gebruiken. Door de sterke smaak wordt het vaak gebruikt bij vleesgerechten.
Het gaat om de klustervlieg (Pollenia rudis) en de herfstvlieg (Musca autumnalis). Klustervliegen lijken op een sterk uitgegroeide kamervlieg. De klustervlieg heeft veel goudkleurige haartjes op de bovenzijde van de thorax, heeft een asgrijs abdomen en wordt ongeveer 8 mm lang.
Zuignapjes. Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan.
Kunnen fruitvliegen, mensen bijten of steken? Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Om te voorkomen dat je onweersbeestjes op je lichaam krijgt, moet je geen felle en glimmende kleren dragen. De vliegen worden door deze kleuren aangetrokken. Als de trips al op je huid of kleren zitten, kun je ze er gewoon afschudden of met een pluisroller verwijderen.
Wat te doen als onweersbeestjes in huis terecht komen? Bij warm en vochtig weer doet u er goed aan de graantripsen zoveel mogelijk uit huis te houden. Bijvoorbeeld door deuren en ramen gesloten te houden of zo mogelijk horren te plaatsen. Dringen ze toch tot in huis door, dan kan de stofzuiger uitkomst bieden.
Ze leeft in heidegebied, meestal in de buurt van zeer vochtige plaatsen waar de larven zich verschuilen in rottend plantenmateriaal waar ze andere insectenlarven eten. Dazen worden vaak verward met horzels (Oestridae), horzels bijten niet maar zijn schadelijk omdat hun larven parasiteren in levende dieren.
Een insectenbeet die jeuk of pijn teweegbrengt, smeer je in de eerste plaats in met een verkoelende zalf. Is de jeuk van de insectenbeet niet te harden? Een zalf met cortisone helpt om de klachten te verlichten.