Binnen de modewereld is de spijkerbroek even iconisch als vervuilend: aan de productie van een gemiddeld paar jeans komt zo'n 7000 liter water te pas, een dosis zware chemicaliën en vaak slechte arbeidsomstandigheden.
Spijkerbroeken zijn extreem vervuilend
Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Er worden jaarlijks meer dan 2 miljard spijkerbroeken verkocht, dus reken maar uit.
De productie van een spijkerbroek waarvoor 900 gram katoenen stof nodig was, kost volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal ongeveer 7000 liter water, 15 gram gewasbeschermingsmiddelen en 42 kilowattuur aan energie. Het maken van één paar jeans levert ongeveer tien kilo CO2-uitstoot op.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Duurzame denim begint bij de keuze van materialen. Bij de productie van jeans is veel water nodig, en aan de verfprocessen komen vaak veel chemicaliën te pas. Biologisch katoen, gerecycled katoen en hennep zijn enkele duurzamere alternatieven die steeds vaker worden gebruikt.
1 jeans = 7 000 liter water
Dat is algauw 2 500 liter voor een shirt en 7 000 liter voor een jeans. Een van de redenen hiervoor is dat een groot deel van het katoen wordt geteeld buiten optimale klimaatzones. Het klimaat is eigenlijk te droog waardoor irrigatie de enige oplossing is.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Laat je jouw jeans na het wassen op een koude plek drogen, zoals de zolder, dan kan het tijdens de koude maanden lang duren voordat de stof droogt. Je kunt het vergelijken met een vochtige handdoek die niet goed droogt, die gaat ook muf ruiken. Dat gebeurt ook met je spijkerbroek als je 'm gaat dragen.
Het is daarom voldoende als je je spijkerbroek na ongeveer 5-6 keer dragen wast. Laat ze gewoon een nacht goed luchten en was kleine vlekken met de hand uit in plaats van je spijkerbroeken in de wasmachine te doen als ze een beetje vies zijn.
Denk aan katoen en wol, verkrijgbaar door katoenplanten te verbouwen of schapen te scheren. Of synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, die gemaakt worden van aardolie.
Het produceren van kleding is slecht voor het milieu
Voor het maken van kleding heb je heel veel water, energie en chemicaliën nodig. Voor het maken van 1 spijkerbroek heb je zo'n 10.000 liter water nodig. En bij het verven van kleding worden er heel veel chemicaliën gebruikt.
Uitstoot van broeikasgassen
Volgens het Europees Milieuagentschap veroorzaakte de aankoop van textiel in de EU in 2020 een CO2-uitstoot van ongeveer 270 kg per persoon. Dat betekent dat in de EU verbruikte textielproducten 121 miljoen ton aan broeikasgasemissies hebben veroorzaakt.
De fossiele brandstoffen olie en aardgas zijn bij verbranding de grootste CO2-uitstoters, vooral als ze verstookt worden om elektriciteit te produceren. Maar vervoer, industrie, het kappen van regenwoud en andere menselijke activiteiten spelen ook een grote rol in de CO2-uitstoot.
Veruit de meeste energie die we in Nederland verbruiken (zo'n 85 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zorgen voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling.
Levi's gebruikt overwegend katoen met een certificaat van The Better Cotton Initiative, dat onder andere een goed waterbeleid en biodiversiteit als criteria hanteert. Levi's is bovendien transparant over zijn CO2-uitstoot en nam in het verleden al initiatieven om die te laten dalen.
Dr. Sara Gottfried legt uit dat de geur na seks ontstaat door zijn sperma in combinatie met jouw vaginale afscheiding. Sperma heeft een hoge pH-waarde en vaginale afscheiding heeft juist een lage pH-waarde. Als die twee samenkomen, vindt er een chemische reactie plaats en dat zorgt voor een compleet nieuwe geur.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Azijn. Azijn is niet alleen super in het vasthouden van kleuren, maar ook in het neutraliseren van geurtjes. Voeg een kopje azijn toe aan je was en de muffe lucht is zo verdwenen. Wat je ook kunt doen, is je kleding voor je ze gaat wassen, een uurtje laten weken in een emmer water met azijn.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Nare geurtjes in je onderbroek
Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Dit kun je doen door de natte stof samen te knijpen. Zorg ervoor dat je dit doet zonder te hard te trekken, om te voorkomen dat je de stof beschadigt. Vervolgens kun je een droge handdoek gebruiken om je spijkerbroek voorzichtig mee te deppen. Deze handdoek absorbeert meer vocht, waardoor het droogproces versnelt.
Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'. Je kunt ook een keurmerk tegenkomen.
Is deze stof veilig? Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby's, kinderen en volwassenen.
Alle voordelen van Tencel stof op een rijtje:
Het is sterk materiaal. Houdt warm als wol en kan koelen als katoen en linnen. Tencel absorbeert nog beter en droogt nog sneller dan katoen. Een Tencel matras tijk ventileert erg goed.