Voor de veiligheid plaats je een hondenrek tussen de achterbak en de achterbank, zodat de hond niet naar voren kan springen. Dit hondenrek plaats je gemakkelijk in de auto en het is vaak verstelbaar in grootte, zodat het in iedere auto past.
Hoewel honden niet verplicht vast hoeven te zitten, kan een 'losse' hond voor onveilige situaties zorgen tijdens het rijden. Veilig vervoer verkleint de kans op letsel voor inzittenden, hond én andere weggebruikers. De beste optie is een stalen, gezekerde autobench in de kofferbak.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
Hoewel je in het buitenland vaak je hond niet los in de auto mag vervoeren, is dit in Nederland gewoon toegestaan. Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel. Toch wordt aangeraden om je huisdier bijvoorbeeld in een speciale gordel te vervoeren.
Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
Zorg ervoor dat u regelmatig onderweg stopt zodat de pup indien nodig buiten zijn behoefte kan doen. Wagenziekte kan voorkomen, voer de pup daarom vlak voor de reis en onderweg niet. Probeer de pup voorzichtig gerust te stellen zodat de autorit niet als stressvol wordt ervaren, autorijden moet immers leuk zijn.
Wagenziekte bij puppies
Sommige honden (vooral als ze jong zijn) hebben de pech dat ze wagenziek worden. Wanneer jouw puppy last heeft van wagenziekte zorg er dan voor dat hij minimaal 2 uur voor de autorit geen eten meer op heeft.
De ruglengte bepaalt de lengte van de bench en moet voor een juiste berekening met 25% verhoogd worden. Dus heeft jouw hond, gemeten vanaf net achter de kop en tot de staartaanzet een ruglengte van 60 cm dan verhoog je 60cm met 25% = 75 cm. De ruglengte van de hond bepaalt de lengte van de bench.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
In Duitsland gelden de volgende voorschriften: Als een hond in de auto vervoerd wordt, is er voor de achterbank een speciale hondengordel nodig. De hond mag ook in een reiskennel of achter een rek vervoerd worden.
Een honden autogordel, ook wel de hondengordel of veiligheidsgordel genoemd, is niks anders dan een autogordel voor je hond, dat je vast maakt aan het hondentuigje of de hondenhalsband. Vervolgens klik je hem vast in de gordelhouder en je hond zit vast én veilig in jouw auto.
De schofthoogte wordt door ons aangehouden als minimale bench grootte en de afmetingen van uw kofferbak als maximale grootte. Dus heeft u een hond met schofthoogte 38 cm, dient u minimaal een autobench te nemen die 38 cm hoog is.
De hond moet net genoeg ruimte te hebben om fatsoenlijk te kunnen zitten en liggen. Het wordt aangeraden om de autogordel aan een tuig vast te klikken en niet aan een halsband. Een halsband kan je huisdier verwonden en kan gemakkelijker losschieten.
Wanneer uw hond last heeft van reisziekte, is er ook vaak sprake van angstig gedrag. Denk aan rusteloosheid en trillen. Dit kan al beginnen zodra uw hond de auto of de reiskennel ziet. Of de angst voor de misselijkheid komt, of juist andersom – dat misselijkheid tot angstig gedrag leidt, is moeilijk te achterhalen.
De reden dat je hond niet in de auto wil, kan bijvoorbeeld zijn: Je hond heeft het nooit geleerd en vindt het (dus) nog spannend. Hij heeft er een slechte ervaring mee opgedaan. Het maakt hem misselijk ofwel wagenziek.
Een hond die steeds blaft in de auto kan gevaar veroorzaken. Hij leidt de aandacht van de bestuurder af. Het blaffen in de auto is aangeleerd gedrag. Honden kunnen zomaar blaffen zonder dat hier een reden voor lijkt te zijn, het is beter dit gedrag te voorkomen.
Bij je puppy slapen
Zet de bench, een grote doos of mand in je slaapkamer, dit wordt zijn/haar slaapplekje. Zo ben je dicht bij je pup in de buurt en kun je hem geruststellen wanneer het nodig is. Wanneer je voor een bench kiest, is het belangrijk om erop te letten dat dit geen enge plek wordt voor je pup.
Pups kunnen hun behoefte nog niet goed ophouden. Je moet dus in het begin om de paar uur met je kleine viervoeter naar buiten, en in ieder geval altijd meteen na het eten, spelen en wakker worden. Ook 's nachts laat je hem om de drie à vier uur uit om ongelukjes te voorkomen.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
En honden die zwaarder zijn dan twintig kilo of honden met een schofthoogte boven de 40 centimeter moeten aan de lijn en je moet (officieel) een muilkorf bij hebben. Dit geldt ook voor 'vechtershonden'. Zij zijn welkom, indien de honden een muilkorf hebben, aangelijnd zijn en niet langer dan vier weken in het land.
Zijn er hondenrassen verboden in Spanje? In Spanje gelden strenge regels voor het hebben van bepaalde hondenrassen. Dit geldt vor de Pitbull Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Rottweiler, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Tosa Inu en de Akita Inu.
Spanje is helaas geen bijzonder diervriendelijk land. Over het algemeen zijn grote honden niet toegestaan in toeristenresorts. Dieren zijn verboden in veel restaurants, net als in hotels, waar kleine honden vaak in de kamer worden toegelaten voor een extra vergoeding, maar nooit in het restaurant of het zwembad.