Een vertrouwenspersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de informatie van werknemers. Er is een geheimhoudingsplicht.
Uitsluiting, pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie op het werk. Hopelijk krijg je er niet mee te maken.
De vertrouwenspersoon stelt zich onafhankelijk op. De vertrouwenspersoon dient zich uitsluitend te laten leiden door de belangen van de medewerker en nimmer door eigen belang, dan wel eventuele belangen van de organisatie.
Beroepen op geheimhouding
Dit is vaak de bekendste bevoegdheid, de vertrouwenspersoon heeft geheimhouding. Let op, een vertrouwenspersoon heeft geen verschoningsrecht. Mocht een zaak bij de rechter komen, moet de vertrouwenspersoon openheid van zaken geven.
Bescherming. De vertrouwenspersoon heeft geen specifieke ontslagbescherming maar mag geen nadeel ondervinden van zijn activiteiten als vertrouwenspersoon.
Het doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties, bijvoorbeeld een mediator. Het geven van voorlichting over de aanpak van ongewenst gedrag. Het adviseren en ondersteunen van leidinggevenden en management bij het voorkomen van ongewenst gedrag.
Vertrouwenspersonen staan melders het gehele klachtenproces bij. Zij zijn er voor gevallen van pesten en geweld, tot een meer dan gemiddelde belangstelling van een docent of collega, en voor andere vormen van (seksuele) intimidatie. Wie wetenschappelijke integriteitsschendingen vermoedt, kan ook bij ze aankloppen.
De vertrouwenspersoon helpt de werknemer om te gaan met het ongewenste gedrag.Naast een luisterend oor biedt hij ondersteuning bij het bespreekbaar maken van het probleem binnen de onderneming. Alles wat besproken wordt, valt onder het beroepsgeheim.
De vertrouwenspersoon vangt de medewerker op, gaat na of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is en begeleidt of verwijst de medewerker naar hulpverlenende instanties. Ook adviseert en ondersteunt een vertrouwenspersoon werkgevers en leidinggevenden bij het voorkomen van ongewenste omgangsvormen.
De voorwaarden waaraan een vertrouwenspersoon moet voldoen zijn dus zowel voor kinderen en jongeren, als voor ouders en/of opvoedingsverantwoordelijken dezelfde. Het enige verschil is dat de vertrouwenspersoon van ouders en/of opvoedingsverantwoordelijke niet dezelfde mag zijn als deze van de minderjarige.
Werken als vertrouwenspersoon
Elk bedrijf kan een externe vertrouwenspersoon inhuren of de rol intern toewijzen aan een geschikte werknemer die hiervoor training heeft gevolgd. In dat laatste geval is het meer een bijkomende functie. Een externe functie of een binnen jeugdzorg is wel een volledig beroep.
Een vertrouwenspersoon krijgt signalen van medewerkers over ongewenst gedrag binnen een organisatie. Het is essentieel dat de organisatie ook op de hoogte is van deze signalen. Het is dan ook aan de vertrouwenspersoon om goed in de gaten te houden welke meldingen binnen komen per organisatie.
Een vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag, zoals agressie, geweld, pesten, discriminatie, ongewenste intimiteiten of seksuele intimidatie en daarover willen praten met iemand die onafhankelijk en objectief is.
Het college benoemt minimaal twee vertrouwenspersonen, minstens één vrouw en één man voor in principe onbepaalde tijd. De benoeming eindigt in ieder geval bij uitdiensttreding of in het geval van de bedrijfsarts bij beëindiging van het contract op basis waarvan hij wordt ingehuurd.
In principe kan iedere medewerker vertrouwenspersoon zijn. Minimaal MBO+ niveau wordt aangeraden.
Er zijn twee soorten vertrouwenspersonen: een interne vertrouwenspersoon en een externe vertrouwenspersoon. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is wie ze vertegenwoordigen en hoe onafhankelijk ze zijn.
De vertrouwenspersoon moet voor alle werknemers toegankelijk zijn en staat garant voor vertrouwelijkheid en geheimhouding. Om die reden is de functie ook niet te combineren met een functie als bedrijfsarts, HR adviseur of bedrijfsmaatschappelijk werker.
Als je bent afgestudeerd, krijg je als vertrouwenspersoon een startsalaris van ongeveer € 2.600,-.Jouw salaris kan oplopen tot € 3.840,-.
De kosten variëren van een abonnementsvorm per medewerker of vast bedrag per jaar, tot uurtarieven tussen 80 en 135 euro. De Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen heeft op haar site een beroepsregister met beschikbare en gecertificeerde externe vertrouwenspersonen.
Het is verstandig om minimaal twee medewerkers aan te stellen omdat bij een conflict tussen medewerkers beiden recht hebben op een vertrouwenspersoon. Het voordeel van interne vertrouwenspersonen is dat zij de bedrijfscultuur goed kennen.
Het is belangrijk dat een vertrouwenspersoon gemakkelijk te vinden is en bekend is in de organisatie. In een grotere organisatie kunnen meerdere vertrouwenspersonen worden aangesteld, verdeeld over eventuele locatie, verdeeld in man-vrouw en soorten functies.
Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp.Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen. De vertrouwenscontactpersonen zullen klachten niet zelf inhoudelijk behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven.
Een vertrouwenscontactpersoon kan een melder ook koppelen aan een vertrouwenspersoon. Het verschil tussen deze twee rollen is dat een vertrouwenscontactpersoon alleen de beginfase van een traject verzorgt.