Katoenen beddengoed, handdoeken en theedoeken zijn dus geen probleem, en mogen gewoon in de droger. Handdoeken worden bovendien lekker zacht wanneer je ze in de droger doet.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Handdoeken was je het best op 60 of 90 graden. Voor de wekelijkse was kun je 60 graden aanhouden. Dit is voldoende om de bacteriën in de handdoek te doden. Eens in de zoveel tijd kun je kiezen voor een programma op 90 graden.
Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts. Stop je katoen in de droger? Dat wordt er normaal gesproken niet beter van. Toch kun je jouw T-shirts en andere kleding erin drogen, met een paar handige tips die we voor je op een rij zetten.
Als je kleding wilt drogen zonder veel risico op krimpen, kun je het beste de laagste warmtestand of zelfs de luchtdroogstand op je droger gebruiken. Luchtdrogen is echter nog steeds de veiligste optie om krimp te voorkomen.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
handdoeken drogen in de droger
Als je de handdoeken zo zacht mogelijk wilt houden, dan kun je ze het beste drogen in de droger. In de droger blijven de katoenvezels namelijk in beweging. Zo worden ze niet stijf en blijven je handdoeken dus lekker zacht.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende.
Dan krijgt je ondergoed misschien wel weerplekken en gaat het muf ruiken. Stop ondergoed niet in de droger. Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Buiten aan de waslijn is het beste voor het milieu. Door de wind worden handdoeken bewogen en worden deze niet zo stijf. Wanneer de handdoeken bijna droog zijn kun je deze ook 5 minuten in de droger doen voor een extra zacht resultaat.
Stop je spijkerbroek niet in de droger
Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen. Dat geldt ook voor een stretch jeans: in de droger smelten de elastaanvezels in de broek samen. Hierdoor verliest je broek zijn elasticiteit en dus ook de mooie pasvorm en het draagcomfort.
Een vraag die wij vaak krijgen is of ondergoed in de droger kan.. Het antwoord? Ja, over het algemeen kan ondergoed in de droger worden gedroogd. Veel soorten ondergoed zijn gemaakt van materialen die hittebestendig zijn en die niet krimpen of beschadigd raken in de droger.
Bent u van plan het wasgoed nog te strijken? Kies dan voor de droogtegraad strijkdroog. Deze optie droogt het wasgoed totdat het licht vochtig is, wat ideaal is voor het strijken. De droogtegraad kastdroog zorgt ervoor dat er nog een klein beetje vocht in de vezels van uw kleding overblijft.
Strijkdroog. Je gebruikt droogtegraad 'strijkdroog' wanneer je je wasgoed na het drogen meteen gaat strijken. Met deze instelling blijft het wasgoed nog vrij vochtig na het drogen.
Hoe moet je ze drogen
Je kunt een wasdroger gebruiken, maar de hitte beschadigt de handdoekvezels, dus de beste optie is om ze hangend op te laten drogen. Schud de handdoeken uit en hang ze netjes op in een luchtige, warme ruimte - of dat nu buiten op de waslijn is of in de winter op een wasrek.
Bacteriën blijven ook na een wasbeurt op dertig graden op het wasgoed zitten. De onderzoekers merkten een grote uitwisseling van bacteriën uit het waswater, de wasmachine en de vuile was. Per milliliter waswater werden tot één miljoen bacteriën gevonden.
Het is geen probleem om handdoeken te wassen op 90 graden. Maar ook op 60 graden worden bacteriën gedood. U kunt handdoeken wassen op een normaal katoenwasprogramma.Op 60 graden kunt u vloeibaar wasmiddel gebruiken.
Soort wasgoed
Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Centrifugeer je was op 1.400 of 1.600 toeren, zodat deze sneller droog is.
Als je de handdoeken laat drogen op een rek of buiten aan een draad, is het bijna onvermijdelijk dat de handdoeken na het drogen stijf aanvoelen. Om dit te vermijden is het belangrijk om de handdoeken zowel voor als na het drogen goed op te schudden. Zo maak je ze weer lekker “fluffy”.
Plaats de muffe handdoeken in een grote emmer met heet water en wasmiddel en laat dit voor 48 uur intrekken. Laat de handdoeken vervolgens drogen. Wanneer dit ook niet meer helpt dan zit er maar één ding op: nieuwe handdoeken kopen!
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
De verschillende droogniveaus geven aan hoe droog je wasgoed wordt. Met de kastdrooggraad is je wasgoed droog genoeg om zo in de kast te leggen, terwijl je wasgoed bij de strijkdrooggraad nog licht vochtig is, zodat je het gemakkelijk kunt strijken.
Wasgoed slijt sneller in de droger dan in de wasmachine
De wasmachine en de wasdroger draaien allebei met veel toeren je wasgoed rond en hebben dus beiden hetzelfde effect. Het is natuurlijk altijd beter om je was met de hand te wassen en uit te hangen maar de wasdroger is dus niet schadelijker dan de wasmachine zelf!
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.