Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waarTijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.
Borstvoeding geven is op zich niet vermoeiend. Zodra je een comfortabele houding hebt gevonden en je baby goed is aangelegd, vereisen de voedingen geen specifieke vorm van lichaamsbeweging.
De nodige energie
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
De toeschietreflex kan een sterk ruisend of tintelend gevoel in je borsten veroorzaken, hoewel uit bepaalde onderzoeken blijkt dat 21% van de moeders die borstvoeding geven niets voelen, 5 zoals Cathy uitlegt: "Veel vrouwen voelen de eerste toeschietreflex, maar niet de daaropvolgende.
"Borstvoeding verlaagt je levenslange risico van hartaandoeningen en diabetes type 2. Iedere extra maand dat je borstvoeding geeft, verlaagt ook je risico op een aantal soorten kanker, waaronder borst-, eierstok- en baarmoederkanker.
Bij het geven van borstvoeding kun je de volgende punten als probleem ervaren: Je kunt niet meten hoeveel je baby drinkt. Gelukkig geeft je baby vanzelf aan of het honger heeft en wanneer het genoeg gedronken heeft. Je baby is van jou als moeder afhankelijk, alleen jij kunt borstvoeding geven.
Seksuele gevoelens
Wat niet vaak voorkomt, maar wel kan gebeuren is dat het voeden een gevoel van seksuele opwinding oproept. Verwarrend voor de voedende moeder, soms zelfs reden om met de borstvoeding te stoppen.
Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen. Op de lange termijn hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen ook een lager risico op overgewicht en astma. Borstvoeding heeft ook voordelen voor moeders.
Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Pijn is een signaal dat je serieus moet nemen. Door de pijn kan de melkstroom verminderen, kan de borst minder goed worden geleegd, heb je meer kans op een borstontsteking en kan je baby te weinig melk binnen krijgen. Het is normaal dat borstvoeden in het begin gevoelig is.
Vraag in het ziekenhuis begeleiding voor een goede start van het kolven en ook het geven van borstvoeding in deze specifieke situatie. De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Eigenlijk zorgt de natuur ervoor dat je na de zwangerschap wat extra reserves hebt zodat je genoeg voeding heb voor je baby. Als je borstvoeding geeft heb je gemiddeld zo'n 500 kcal per dag extra nodig, bovenop je normale voeding.
Dus 520 euro voor dat half jaar. Het tweede levensjaar is er dan de peutermelk en nog meer maaltijdpotjes; zo'n 15 euro per week. Dus 780 euro. Uit dit rekensommetje blijkt dat ik per kind in de eerste twee levensjaren bijna 1700 euro bespaard heb.
De natuurlijk speenleeftijd van honden ligt op zes tot acht weken, bij paarden op acht à twaalf maanden en bij koeien rond een jaar. Afgezet tegen de gemiddelde levensverwachting komt dit bij mensen overeen met een speenleeftijd van drie tot vier jaar.
Borstvoeding vraagt energie en vocht.Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.
Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren. Dit kan gebeuren als het hormoon prolactine, dat zorgt voor de productie van melk, overmatig aanwezig is door ziekte.
Maar ook als je menstruatie nog niet begonnen is, is het nog steeds mogelijk dat je al vruchtbaar bent en dus opnieuw zwanger kunt worden. Volgens een studie van de WHO komt er één zwangerschap voor op 200 moeders die borstvoeding geven. Zwanger worden terwijl je borstvoeding geeft is dus zeldzaam, maar mogelijk.
Kortom: als je cyclus weer terug en regelmatig is, is de kans groot dat borstvoeding geven de vruchtbaarheid niet beïnvloedt. Bij normaal vruchtbare vrouwen lukt het in de meeste gevallen prima om dan zwanger te raken.
Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op.
Vrouwen kunnen verschillende redenen hebben waarom ze ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven, zoals een negatieve ervaring met borstvoeding in het verleden, seksueel misbruik, of een omgeving waarin borstvoeding niet vanzelfsprekend is of gestimuleerd wordt."
Een van de voordelen van moedermelk boven kunstvoeding is dat het een levende vloeistof is. Het past zich aan de wisselende omstandigheden van jouw baby aan. Dus als je baby ziek wordt, maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en de infectie helpen bestrijden.