Eerste hulp verlenen is namelijk niet moeilijk. Als je deze snelcursus volgt, ben je goed voorbereid op alle gevolgen van de meest 7 verschillende ongelukken. Je weet wat je kunt doen én durft in actie te komen.
Hoelang duurt een EHBO-cursus? De EHBO-cursus Oranje Kruis duurt 3 dagen, deze bestaat uit 6 dagdelen van 08.30-17.00 uur.
Een EHBO'er heeft geleerd om optimale eerste hulp te bieden. Dit kan variëren van hulp bieden bij kleine, onschuldige ongelukken zoals een flinke schaafwond na een valpartij of het verwijderen van een splinter tot het verlenen van levensreddende hulp, bijvoorbeeld het toepassen van reanimatie en beademing.
De EHBO-cursus is een cursus van drie dagen. Tijdens deze cursus leer je alles over het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. Zowel de theorie van EHBO als praktijkhandelingen komen aan bod. De cursus sluit je af met een examen, waarna je een officieel Oranje Kruis EHBO-diploma ontvangt.
De kosten voor een EHBO cursus lopen per opleider uiteen van een paar tientjes per persoon tot enkele honderden euro's. Bij EHBOcursus.nl kun je al een EHBO cursus bijwonen vanaf een bedrag van €35,00 (excl. BTW) per persoon.
Het EHBO diploma is de eerste keer 2 jaar geldig.Na deze 2 jaar dien je elk jaar jezelf te hercertificeren. Je kunt jezelf hercertificeren door een cursus EHBO herhaling te volgen. Na het volgen van de EHBO herhalingscursus is het diploma weer 2 jaar geldig.
Herhalingscursus Basis EHBO - elke 2 jaar - Rode Kruis.
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.
Omdat met op tijd reanimeren je het leven van iemand kunt redden en kunt voorkomen dat iemand blijvend hersenletsel oploopt. Alleen al daarom is EHBO zo belangrijk dat eigenlijk iedereen een EHBO cursus zou moeten volgen.
Een basisopleiding EHBO is niet nodig. * Tot welke groep jouw onderneming behoort, hangt af van het aantal medewerkers en het risico van de activiteit.
Met een EHBO-cursus leer je levensreddende technieken en handelingen die je kunt toepassen in noodsituaties. Of het nu gaat om een ongeluk thuis, op het werk of ergens in de buurt, jouw snelle reactie en kennis kunnen het verschil maken tussen leven en dood.
De vijf belangrijke punten van de Eerstehulp. 2 Ga na wat er is gebeurd en wat het kind of de volwassene mankeert vraag aan het slachtoffer of de omstanders wat er is gebeurd. Vraag het slachtoffer waar het pijn heeft of wijs het aan. Vraag het slachtoffer het getroffen lichaamsdeel te bewegen.
EHBO'er handelt vaker
In 2023 heeft 21 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar een EHBO-certificaat. Om aan te geven hoe belangrijk dat is: mensen die een cursus volgden, grijpen in maar liefst 86 procent van de gevallen in. Mensen zonder certificaat doen dit in 37 procent van de gevallen.
Waar kunt u een EHBO diploma halen? Een EHBO-diploma haalt u bij een EHBO-vereniging. Hier kunt u verder ook de cursussen doen om een BHV cursus of reanimatie cursus te halen of om een AED cursus te doen. Op EHBO-koffer.nl vind u de profielen van opleiders die u deze cursussen aan kunnen bieden.
EHBO leren
In een basisopleiding leer je de beginselen. Daarna kun je verder met EHBO specialisaties zoals Eerste hulp bij waterongevallen. Ook reanimatie is een eerste hulphandeling. Reanimatie kun je makkelijk en snel leren, soms al in 2,5 uur.
Belangrijkste punten van de EHBO
let op gevaar. probeer er achter te komen wat er met het slachtoffer aan de hand is. praat tegen het slachtoffer en stel hem gerust. laat iemand de ambulance bellen.
Begin met de reanimatie: de borstcompressies
Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in.Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Het kan helpen om hardop te tellen.
Zoals gezegd, EHBO is niet verplicht in een bedrijf. Het hangt af van de risico's binnen jouw organisatie of het nodig is om opgeleide EHBO'ers te hebben of dat BHV'ers voldoende zijn.
Regel 5: Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt
Uiteraard alleen als er geen gevaarlijke situatie is en de plaats waar het slachtoffer ligt voldoende beschutting biedt. Het verplaatsen van een slachtoffer brengt risico's met zich mee en kan verergering van de letsels van het slachtoffer veroorzaken.
Het Oranje Kruis certificaat is alleen geldig in Nederland maar voldoet wel aan de Europese richtlijnen.Het Rode Kruis certificaat is Europees erkent. In een EHBO cursus van het Oranje Kruis leer je vooral de praktische vaardigheden om eerste hulp te verlenen.
Elke burger heeft volgens deze artikelen de plicht om een ander in levensgevaar te helpen. Help je niet dan ben je strafbaar. Dit hulpverlenen is naar wat je kan. Er wordt in ieder geval verwacht dat er hulp geregeld wordt.
Schakel hulp in.
Bel dan de huisartsenpost of 112. Afhankelijk van de situatie kan er een ambulance gestuurd worden. Hulpverleners maken bij een valpartij vaak gebruik van hulpmiddelen, zoals een opblaasbaar tilkussen of een elektrische tillift, waarmee iemand op een veilige manier overeind kan worden geholpen.