Tijdens de eerste autorijles zal de instructeur zien hoe snel je de eerste rijvaardigheden oppikt. Hij kan op basis daarvan een persoonlijk lesadvies opstellen. Je krijgt te horen hoeveel autorijlessen de instructeur denkt dat je nodig zult hebben voordat je je rijbewijs kunt halen.
De eerste rijles is vaak een proefles. Je zit nog nergens aan vast. Hét moment om te kijken of de rijschool en instructeur bij je passen. Vaak krijg je na de proefles een advies over het aantal rijlessen dat je nodig hebt en welk rijlespakket hierbij past.
Eigenlijk word je eerste rijles heel relaxed.Je zult dan direct merken dat autorijden helemaal niet zo eng is als wat je eerst denkt. Het maakt ook niet uit als het niet goed gaat de eerste keer.
Je eerste rijles is altijd spannend, je hebt ineens die verantwoordelijkheid en je moet nog veel leren. Maar wees gerust, want het komt allemaal goed! Je instructeur weet precies hoe hij/zij met jouw zenuwen om moet gaan en na een paar minuten zit je al een stuk relaxter achter het stuur.
De meeste jongeren volgen een rijles van een uur en hebben voordat ze geslaagd zijn gemiddeld 35-40 uur nodig. Maar let goed op, want dit is een gemiddelde. Er zijn altijd leerlingen die sneller hun rijbewijs halen en ook mensen die er langer over doen. Het hangt er ook vanaf of je gevoel hebt voor autorijden.
Gemiddeld heeft iemand 43 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Dit verschilt natuurlijk per leerling.
Hoeveel rijlessen kan ik per week volgen? In principe net zo vaak als je wilt. De meeste mensen doen 1 keer in de week, maar hoe eerder je je rijbewijs wilt hebben ja hoe meer je in een week zal moeten lessen. Als je 'm dus heel snel wilt hebben kan je dus ook meerdere keren, 3 of 4 keer in de week lessen.
De eerste rijles
Je gaat naar een rustige plek in de buurt van je huis, meestal een parkeerplaats of industrieterrein. Hier neemt de instructeur een aantal veiligheidsvoorschriften met je door. Ook leer je sturen, gas geven en remmen of soms koppelen en schakelen.
Tijdens een rijles leer je stap voor stap te rijden in een motorvoertuig en doe je ervaring op in het verkeer. Samen met een rijcoach ga je de weg op waar je leert om het voertuig te beheersen en te rijden volgens de algemene verkeersregels. Jouw rijvaardigheid wordt beoordeeld door de rijcoach.
"Het kost gemiddeld 10 tot 12 rijlessen om te leren koppelen en schakelen. Als je dat overslaat, kun je veel sneller en dus goedkoper je rijbewijs halen."
Tijdens de proefles auto zal de instructeur meten wat je al beheerst en waaraan je nog moet werken. Aan de hand van je rijprestaties kan hij zien hoe goed de geleerde onderdelen verlopen. En op welke onderdelen er nog geoefend moet worden. Na de proefles auto zal de instructeur je een advies op maat geven.
Aantal rijlessen
Uit onderzoek van het CBR (2021) blijkt dat cursisten gemiddeld 43 lesuren nodig hebben om hun rijbewijs te halen. De gemiddelde prijs van een rijles van één uur is volgens het CBR € 53,-. Op basis van deze gemiddelden zou je uitkomen op € 2.279,- voor je rijlessen.
Hoe meer je oefent, hoe beter je voorbereid bent. Minimaal 20 uur rijles bij een erkende rijschool. Als de rijschool oordeelt dat je in staat bent om alleen verder te oefenen, krijg je een bekwaamheidsattest. Met dat attest haal je je voorlopig rijbewijs af waarmee je alleen mag oefenen.
Na het volgen van minimum 20 uur rijles kunt u het voorlopig rijbewijs M18 afhalen. Hiermee mag je alleen de baan op (dus zonder begeleider)!
Gemiddeld aantal rijlessen volgens het CBR
In 2022 heeft het CBR een onderzoek gedaan onder de examenkandidaten. Hieruit is gebleken dat een leerling gemiddeld 43 lessen nodig heeft. Dat lijkt misschien heel veel, maar denk hier maar eens over na. Je rijdt gemiddeld 30 kilometer in een rijles van 60 minuten.
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Het is normaal dat er gemiddeld 40 rijlessen nodig zijn om aan het praktijkexamen deel te mogen nemen. De BOVAG gaat er vanuit dat iemand van 18 jaar ongeveer 41 rijlessen nodig heeft en elke jaar dat iemand ouder is, je één rijles meer nodig hebt. Dit is uiteraard een gemiddelde.
De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.