Een hoogleraar wordt aangesproken met professor. Het is niet gebruikelijk het woord emeritus voor een gepensioneerd hoogleraar aan die aanspreektitel toe te voegen. Als aanschrijftitel gebruiken we professor (net als doctor, meester, ingenieur en emeritus) nooit voluit: we korten het woord altijd af tot prof.
Bij communicatie met een docent, assistent of administratief personeel gebruik je het beste een formele aanspreking zoals 'Geachte professor', 'Geachte mevrouw' of 'Geachte heer '. Als de ontvanger heeft aangegeven dat je zijn of haar voornaam mag gebruiken kan je 'Beste ....' als aanspreking gebruiken.
Wanneer ben je professor? In Nederland wordt de titel professor gebruikt voor een hoogleraar aan een universiteit. In andere landen, bijvoorbeeld België of de Verenigde Staten, wordt de titel professor gebruikt voor iedereen die les geeft aan een universiteit of hogeschool.
titulatuur in de aanhef boven een brief
doctorandus (drs.) De weledelgestrenge heer/vrouwe (vroegere ir.) De weledelgeleerde heer/vrouwe (vroegere drs.)
Universitair docent (ud) is een academisch docent aan een Nederlandse universiteit. Voor 1985 werd een universitair docent wetenschappelijk medewerker genoemd.
Het salaris van een hoogleraar is erg uiteenlopend, op basis van fulltime dienstverband ligt het tussen €6009 en €10.272 bruto per maand. Het voornamelijk wordt het bepaald door de mate waarin de Hoogleraar gespecialiseerd is en hoelang hij/zij aan de universiteit verbonden is.
akademiehoogleraar: hoogleraar die wordt benoemd en betaald door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en die in de gelegenheid wordt gesteld zich voor een periode van vijf jaar geheel te wijden aan innovatief onderzoek en aan de opleiding van onderzoekers.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Reacties. De (vermoedelijke) afdeling waar de persoon werkt die je aan zou moeten schrijven. Als het een "echte" motivatiebrief is (dus niet een huiswerkopdracht) bel je het bedrijf en vraag je de naam van de desbetreffende persoon. Dan ziet de ontvanger dat je moeite hebt gedaan.
Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.
Gewone hoogleraren worden door het College van Bestuur aangesteld, bijzonder hoogleraren door een rechtspersoon, vaak een stichting of vereniging en benoemd door het College van Bestuur. Gewone hoogleraren kunnen voltijds of deeltijds worden aangesteld.
Hoogleraren dragen de toga bij intree- en afscheidsredes, promoties, de dies, de opening van het academisch jaar en soms (per faculteit bepaald, want niet verplicht) bij de uitreiking van masterdiploma's.
Professor is geen titel, maar functieaanduiding: hoogleraar aan een universiteit. Een doctor is iemand die gestudeerd heeft aan een universiteit, en daar gepromoveerd is. De meeste professoren zullen doctor in hun vakgebied zijn. Je kunt niet zeggen dat het een hoger is dan het ander.
Vul een kort en duidelijk onderwerp in: vermeld eerst het opleidingsonderdeel (exact, zoals op de studiefiche) en dan een korte omschrijving van je vraag. Schrijf een gepaste aanspreking: indien je deze kent, vermeld dan de academische titel / 'heer' of 'mevrouw' plus de achternaam.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast. Mails naar vrienden kunnen gerust met minder formele afsluitzinnen beëindigd worden.
Ook in formele contexten is het voldoende de titels, voorletters en achternaam te gebruiken. De brief begint dan met 'Geachte mevrouw [achternaam]' of 'Geachte heer [achternaam]' of 'Geachte [voorletters + achternaam]'. Alleen in zeer formele contexten worden termen als weledelgestrenge nog weleens gebruikt.
Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef. (Me)juffrouw is verouderd, en kun je dus ook beter niet gebruiken.
De aanhef L.S. (Lectori salutem) is verouderd. Als u een brief verstuurt die door verschillende personen zal worden gelezen, kunt u het best een dubbele aanhef gebruiken. In deze vormen van aanhef kan ook altijd mevrouw op de eerste plaats staan.
Als u de naam van de ontvanger niet kent, maar zeker weet dat het om een man gaat, gebruikt u Geachte heer. Als het om een vrouw gaat, gebruikt u Geachte mevrouw. Als een persoon in een bepaalde functie wordt aangesproken, zijn combinaties met Mijnheer de en Mevrouw de gebruikelijk, zonder het woord geachte.
Mogelijk zijn bijvoorbeeld Geacht bestuur, Geachte commissie of eventueel Geachte dames en heren. Geacht bestuur en Geachte commissie zijn tamelijk formeel. Informeler zijn bijvoorbeeld Beste bestuursleden en Beste leden van de tuincommissie.
Tip 1.
Je kunt beginnen met Geachte (als je iemand helemaal niet kent), en daarna ga je verder met heer of mevrouw. Geen enkele andere keus. Geachte Bert, onmogelijk. En als je iemand kent, schrijf je Beste met de voornaam.
De titel professor geniet noch in België noch in Nederland overigens wettelijke bescherming; iedereen kan zich zonder juridische consequenties professor (laten) noemen. Professor is dan ook slechts de aanspreektitel van een beroepsbeoefenaar, geen academische graad of titel.
Een bijzonder hoogleraar is een hoogleraar aan een universiteit die een bijzondere leerstoel bekleedt. Een bijzondere leerstoel vult het bestaande onderwijsprogramma op een maatschappelijk terrein aan.
Om hoogleraar rechtsgeleerdheid moet je in eerste instantie de opleiding rechtsgeleerdheid volgen. Dit kan aan verschillende universiteiten in Nederland. Deze studie duurt vier jaar en om deze studie te volgen is een diploma voortgezet wetenschappelijk onderwijs (VWO) een vereiste.