Bel je huisarts als je kind steeds overgeeft en veel minder drinkt dan normaal. Of als het veel minder plast, een droge mond heeft of zonder tranen huilt.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Het spugen duurt meestal 1-2 dagen. De diarree duurt 5-7 dagen, in ieder geval minder dan 2 weken. Er zijn veel andere ziektebeelden die vergelijkbare symptomen kunnen geven, dus overleg bij twijfel met een arts.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
aardappelen of rijst; groente naar keuze; vlees, vis of kip naar keuze; toetje naar keuze. Uw kind mag water, thee, Roosvisee of Karvan Cevitam drinken. Uw kind mag een tussendoortje eten in de vorm van een toastje, biscuitje, rijstwafel, soepstengel, enzovoort.
Binnen een tot drie dagen na besmetting kan men last krijgen van buikgriepverschijnselen, die enkele dagen kunnen duren. Daarna herstelt men vanzelf en verdwijnt het virus uit het lichaam. Voor jonge kinderen en mensen met een verlaagde weestand kan een buikgriep langer duren en ernstiger verlopen.
Wat eet je best in geval van een maag-darmontsteking? Als je niet moet braken, doe je er goed aan om te blijven eten. Geef de voorkeur aan makkelijk verteerbare voedingsmiddelen (crackers, rijst, gekookte wortelen, appels, bananen …) en neem kleinere porties dan gewoonlijk.
Heeft je kind gespuugd, wacht dan een paar uur met het geven van vast voedsel. Geef je kind als hij zich weer wat beter voelt makkelijk verteerbaar voedsel, zoals crackers of een geroosterde boterham. Zolang je kind misselijk is: vermijd voedsel dat zuivel of vet bevat, pittig gekruid of erg zout is.
Als je 's nachts misselijk bent betekent het dat je maag geïrriteerd is. Ook hier kan het weer om een buikvirus gaan. Andere oorzaken voor buikpijn met misselijkheid zijn maagzweren, ontstekingen en bacteriële infecties.
Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen misselijkheid. En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken.
Wacht rustig af als u slechts 1 á 2 keer heeft overgegeven. Het is dan belangrijk dat u uw maag tot rust laat komen en even wacht met eten en drinken. Neem iedere 5 à 10 minuten een slokje water en drink rustig. Als u meerdere keren overgeeft, loopt u het risico om uit te drogen.
Reflux: bij baby's werkt de sluitspier van de maag vaak nog niet zo goed. Als je baby te veel of te snel drinkt, kan na het drinken een beetje van de voeding weer omhoog komen. Dat heet reflux. Stress of spanning: als je kind erg bang of gespannen is, moet het soms overgeven van de angst.
Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Iemand die braakt kan anderen mensen in dezelfde ruimte besmetten. Door braken komen kleine druppeltjes in de lucht.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Met name 's morgens vroeg kan het helpen om te knabbelen op droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes of een soepstengel. Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit.
Als het helderrood is, is er sprake van een plotse hevige bloeding.Als het teerachtig zwart is, is er sprake van een langzame bloeding. Oorzaken van bloed braken zijn: Spataders van de slokdarm.
Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt.
Misselijkheid zorgt ervoor dat je niets meer wilt eten of drinken. Braken zorgt ervoor dat de 'gevaarlijke' stoffen uit je maag verdwijnen. Je kunt al misselijk worden als je aan bedorven eten of vieze dingen denkt. Misselijkheid hoeft helemaal niet te betekenen dat je ziek bent.
Gastro-intestinale klachten: nausea (8,3-10,4%), anorexie (15,8-21%), braken (3,9-10,4%), diarree (4,8-26,7%), en abdominale pijn (1,5-5%) Neurologische klachten: hoofdpijn (10,3-12,1%) en duizeligheid (7,1-8,1%).
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Er zitten meestal één tot drie dagen tussen besmet raken en ziek worden. De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. Het virus zit in ontlasting en braaksel van een besmet persoon.
Vooral baby's jonger dan 3 maanden. Kinderen ouder dan 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen. Je kind kan vooral snel uitdrogen als het 1 of meer van deze klachten heeft: meer dan 6 keer per dag diarree.
Veel mensen zweren bij cola als ze buikgriep hebben. Maar werkt dit eigenlijk wel? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat cola helpt tegen buikgriep. Het koolzuur in cola kan je klachten zelfs verergeren.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.