Je bepaalt zelf hoeveel uur jij nodig hebt voor jouw duurzame inzetbaarheid. Dat hoeft dus niet alles te zijn. Je kunt ook een deel gebruiken voor verlof en een deel als extra tijd voor werk dat je toch al moet doen. Je betaalt alleen een eigen bijdrage over de uren die je als verlof opneemt.
Het hebben van een duidelijke visie en doelstellingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid helpen u bij het doorvoeren van veranderingen in de organisatie, het aanpassen van de werkomgeving, het inrichten van uw primaire processen en het duidelijk maken en inbedden van initiatieven naar werk- nemers toe.
Een goede werk-privébalans, fijne werksfeer, goede arbeidsvoorwaarden en autonomie maken de top vijf van belangrijkste eigenschappen compleet. Ergens ver onderaan, op plek 18, bungelt duurzaamheid. Duurzaamheid kun je dus vooral zien als een doorslaggevende factor.
We leven langer, werken langer door én omdat de inhoud en aard van het werk voortdurend veranderen, hebben we sneller en vaker nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Door te investeren in duurzame inzetbaarheid - oftewel: oog te hebben voor de toekomst - blijven je medewerkers betrokken, gemotiveerd en productief.
Duurzame inzetbaarheid richt zich voornamelijk op gezondheid, motivatie, betrokkenheid van de werkgever, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit. Met deze methode wordt er gekeken naar de toekomst van de werknemer en wat ervoor nodig is om deze in goede gezondheid en productief aan het werk te houden.
Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk? Aandacht voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Gelukkige medewerkers zijn zelfs 13% productiever. Werknemers werken steeds langer door.
Hogere productiviteit met fitte medewerkers
Investeren in het werkvermogen, de fitheid en de inzetbaarheid van uw personeel betaalt zich uit. Fitte medewerkers zijn productiever en breder inzetbaar binnen uw bedrijf. Zo kunt u beter anticiperen op nieuwe marktontwikkelingen en heeft u meer kans op zakelijk succes.
Het budget mag alleen worden gebruikt voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid vergroten. De cao PO noemt als bestedingsdoelen onder meer studieverlof, coaching, activiteiten die de mobiliteit bevorderen (zoals stage) en werkzaamheden die niet aan tijd en/of plaats gebonden zijn.
Als je fulltime werkt, heb je recht op 40 uren duurzame inzetbaarheid. Als je parttime werkt, vermenigvuldig je 40 uur met jouw werktijdfactor en dan weet op hoeveel uren jij recht hebt.
Een vertrekkende medewerker kost de organisatie 30% tot 200% van het jaarsalaris.
Hoeveel uren voor duurzame inzetbaarheid heb ik? Bij een betrekkingsomvang van meer dan 0,4 fte heb je recht op 45 di-uren, deeltijders naar rato. De oudere werknemer (10 jaar voor AOW-leeftijd, 5 jaar gewerkt in het hbo) heeft recht op 45 uur extra. Deze uren moet je terug zien in je jaartaak.
Dit type interventies betreft maatregelen of acties op een macroniveau die aanpassingen in beleidsmogelijkheden of het type arbeid realiseren, zoals deeltijdpensioen, overbruggingsbanen, financiële bonussen of voorwaarden en uitzendbureaus voor 65 jaar en ouder.
Stabielere en lagere woonlasten
Door je woning te isoleren en eigen energie op te wekken, kun je je energieverbruik aanzienlijk verlagen. Daardoor ben je minder afhankelijk van externe energieleveranciers. En worden je woonlasten stabieler en voorspelbaar. Ook je onderhoudskosten vallen lager uit.
Sinds 1 januari 2016 bestaat het saldo Duurzame Inzetbaarheid. Het saldo is onderdeel van het Tijdspaarfonds. Doel is dat werknemers in de bouw en infra gezond en gemotiveerd kunnen blijven werken. Bijvoorbeeld door extra opleidingen naar keuze te volgen.
Naast het verlagen van het verzuim, verhogen van de productiviteit en het besparen op de kosten, heeft het investeren in vitaliteit nog meer voordelen. Zo creëer je duurzaam inzetbare medewerkers, omdat ze meer werkplezier ervaren, minder ongezonde stress hebben en een betere fysieke gezondheid.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
HR instrumenten gebruik je als HR business partner om je personeelsbeleid soepel te laten verlopen. In het kort zijn er 3 instrumenten ofwel pijlers; instroom, doorstroom en uitstroom. HR instrumenten worden ook wel HRM- of personeelsinstrumenten genoemd.
Kostenbesparing
Duurzaam ondernemen betekent bewust omgaan met energie. Door te investeren in groene energie en er spaarzaam mee om te gaan, besparen ondernemingen flink op hun jaarlijkse energierekening. Maar duurzaam ondernemen betekent ook een duurzaam personeelsbeleid. En dat leidt tot minder ziekteverzuim.
Duurzame inzetbaarheid is beleid waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Duurzame inzetbaarheid richt zich op jong en oud.
Inzetbaarheid/werkvermogen: de mate waarin een medewerker zowel lichamelijk als geestelijk in staat is om zijn huidige werk uit te voeren (Ilmarinen et. al. 2005).
Duurzaam werkgeverschap draait om 'duurzame inzetbaarheid'. Het gaat dan om de mate waarin een werknemer zijn of haar huidige en toekomstige werk kan en wil blijven doen. Dit raakt aan alle aspecten van het werk of de werkomgeving.
Het Huis van Werkvermogen geeft de relatie weer tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. Het Huis van Werkvermogen is opgebouwd uit een viertal verdiepingen, namelijk: gezondheid, competenties, normen en waarden en werkomstandigheden.