Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Maar waarom gebruik je afstandhouders bij laminaat? Met afstandhouders, ofwel afstandspietjes, voorkom je dat je laminaat te strak tegen de muur legt. Plaats ze tussen de muur en het laminaat alvorens je begint met leggen. De afstand tussen het laminaat en de muur verberg je later met een plint.
Zorg dat er altijd 10 mm ruimte blijft tussen het laminaat en muur. Laminaat kan wat uitzetten en wanneer je het strak tegen de muur zet, loop je risico dat je laminaatvloer bol gaat staan.
Laminaat leg je doorgaans in wild verband.
Zo houdt je het zaagverlies minimaal. Maar let daarbij wel op dat je de de dwarse naden voldoende laat verspringen. Een verspringing van een derde is prima, een kwart kan nog net.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Legrichting laminaat: vorm van de kamer
Zo voorkom je dat de ruimte ingesloten aanvoelt. Extra tip voor kleine of smalle ruimtes: geef de voorkeur aan een lichte vloer en dito wanden en plafonds. Door de planken in de lengte te plaatsen – verticaal dus – laat je een korte kamer langer lijken.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.
Begin met het leggen van uw vloer in de eerste kamer. Zodra je de deuropening naar de andere ruimte bereikt, ga je gewoon verder met plaatsen over de hele breedte van de kamer. Leg nog drie extra rijen voordat je terugkeert en het resterende deel van de andere ruimte afwerkt.
Uw laminaat kunt u het beste in de richting de lange zijde van de kamer leggen. Dat wil zeggen dat de planken in de lengte van de kamer leggen, op deze manier verlengt u namelijk de kamer optisch een stuk. In vierkante kamers kunt u het beste het laminaat leggen richting het raam, dus het licht.
Het leggen van een laminaatvloer is over het algemeen geen lastige klus. Wanneer je beschikt over kliklaminaat zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. Toch is het leg- en zaagwerk een lastige klus als je twee linker handen hebt.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Tot slot is ook de afwerking niet onbelangrijk. Heb je een deur waarbij de ene vloer in een ander soort overloopt (bijvoorbeeld van laminaat naar tegels)? Dan kun je een overgangs- of afwerkingsprofiel gebruiken die de vloer netjes over laat lopen. Houd ook rekening met een eventuele plint langs de deurkozijnen.
Heb je laminaat met groef- en mes zijde dan begin je met de groefzijde tegen de muur. De planken die volgen kan je dan op de meszijde klikken. Dat werkt het makkelijkste. Verschillende pakketten laminaat kunnen een kleurverschil hebben en daarom is het handig om de pakketten door elkaar te halen.
De eerste plank leg je altijd in de hoek neer. Meestal leg je de planken met de groefzijde tegen de muur aan, zodat je de volgende rij planken op de meszijde kunt klikken. Om kleurverschil te voorkomen raden we aan om verschillende pakken laminaat door elkaar heen te gebruiken.
Waarom? Als u laminaat in deze lengte of langer in bijvoorbeeld slaapkamers gaat doorleggen dan is logischerwijs de spanning op deze vloer een stuk groter. De vloer kan dermate onder spanning komen te staan dat deze gaat vervormen, bijvoorbeeld naar boven toe kromtrekken.
Werk bij het leggen van je laminaat altijd vanuit een hoek. Begin bij de grootste ruimtes, zo kun je de reststukjes laminaat nog gebruiken voor de kleinere ruimtes.
Probeer je vloer, bijvoorbeeld laminaat, massief hardhout of steen, diagonaal neer te leggen. Als je voor laminaat kiest, gebruik dan de meest brede vloerplaat die er is. Je hebt dan minder naden in de vloer, waardoor een ruimte groter lijkt. Ook zorgt het voor een meer open patroon.
Hoe lichter en koeler de kleuren, hoe groter de ruimte lijkt. Donkere en warme kleuren maken de ruimte kleiner en knusser. De kleurencombinatie met de plinten speelt ook een belangrijke rol. Een vloer lijkt groter wanneer de plinten dezelfde kleur hebben als de vloer.
De beste manier om laminaat tegen de muur te bevestigen is om een voorzetwand met rachels van zo'n 18 mm te maken. Dit mag in de praktijk wat dikker of dunner zijn, maar hou rekening met eventuele ruimte voor bijvoorbeeld elektrische bedrading.
Wanneer je je laminaatvloeren hebt ontvangen, laat deze vervolgens 48 uur staan (in de verpakking!) in de ruimte waarin ze gelegd gaan worden. Op die manier kan het laminaat wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Dit is een zeer belangrijk proces!
Ons advies is om ongeveer per 1 of 2 strekkende meter, zowel in de lengte als in de breedte een afstandblokje of afstandhouder te plaatsen. Op deze wijze zorgt u ervoor dat de vloer goed op zijn plaats blijft liggen en de laminaatvloer genoeg ruimte heeft om te werken.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.