Als de kaantjes afgekoeld zijn kan je ze in een luchtdicht potje ongeveer een 2 maanden in de koelkast bewaren.
In de vriezer (ja dat kan, heel veel dingen waarvan je het niet verwacht kun je in de vriezer bewaren!) is het tot wel twee maanden houdbaar. En als het eenmaal gebakken is (probeer dat eens op deze spettervrije manier) kun je het nog vijf tot zeven dagen koud bewaren.
Spek invriezen zal misschien sommigen verbazen, maar het is inderdaad mogelijk. Zowel in gebakken als in gekookte vorm, en zelfs rauwe spek invriezen is mogelijk. In gekookte en gebakken vorm wel met een minder lange houdbaarheid als bij rauw spek.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
Spek invriezen kan zowel rauw als bereid. Bereide spek is echter minder lang houdbaar in de vriezer dan rauwe spek. Verpak het spek luchtdicht en plaats het zo snel mogelijk in de vriezer. Zo behoudt het spek de beste kwaliteit.
Je kunt het beste vaststellen of Spek niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Spek plakkerig, zuur of vreemd ruikt dient het product weggegooid te worden.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Reuzel kun je met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren, maar zeker ook invriezen. Wil je het dus vaker gebruiken, smelt dan veel in 1x en vries het in porties in. Uit een kilo varkensvet haalde ik ongeveer een liter vloeibare reuzel of lard.
Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.
Er zit 5 gram vet in 1 theelepel (5 gram) reuzel, waarvan 2,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Als vleeswaar kun je spek 5 tot 7 dagen bewaren, maar wel goed afgedekt om uitdrogen te voorkomen. Je moet daarbij wel goed op de THT-datum letten. Spek moet je nooit na het verlopen van deze datum nog eten of bakken. Dat kan juist bij spek leiden tot ernstige problemen en zelfs kan het leiden tot voedselvergiftiging.
Als je niet zeker weet of de bacon nog goed is, ruik er dan voorzichtig aan. Als het naar vers vlees ruikt, dan is het niet bedorven. Als het raar ruikt, alsof het verrot is, zuur ruikt, of als er gewoon iets mis mee is, dan is het waarschijnlijk bedorven.
Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk.
Er zit 73,2 gram vet in 1 lapje (100 gram) spek, waarvan 28,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Bacon bewaren, en daarbij maakt het niets uit of de bacon nog rauw is of gebakken, kun je het beste in de koelkast of in de diepvriezer. Een beetje vergelijkbaar met andere vleeswaren, die ook het beste in de vriezer of in de koelkast bewaard kunnen worden.
Kaantjes worden bereid door runderniervet of reuzel te smelten. De in het vet aanwezige kliertjes en stukjes bindweefsel worden daarbij gefrituurd. De zo ontstane kaantjes bestaan vooral uit de bindweefsel-eiwitten elastine en reticuline.
kaantjes zijn gemaakt van de reuzel van het varken. Reuzel is zacht vet uit de buikwand, dit wordt gebakken tot krokante stukjes. Lekker op de boterham met een beetje zout. Wat na het bakken overblijft is gesmolten reuzel.
Gebruik. Reuzel kan gebruikt worden om op brood te smeren in plaats van boter of margarine, of verwerkt in stroopvet. Reuzel komt voor in recepturen voor pasteideeg. Vroeger werd het gebruikt als goedkoop vet.
Maar wat je misschien niet weet, is dat op haarproducten óók een houdbaarheidsdatum zit! Je shampoo, gel en ook je haarverf. Op al deze producten zit een houdbaarheid.
Snijd de reuzel in lange repen en vervolgens in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Door de niervet eerst in blokjes te snijden (of zeer grof te malen, 14 mm plaat), laat het vet beter olie los. Smelt de reuzel op (zeer) laag vuur tot het is gesmolten.
Geen houdbaarheidsdatum bekend? Je mag ervan uitgaan dat de meeste haarproducten ongeopend tot zo'n 3 jaar nog prima werken, zéker als ze op een koele en droge plek worden bewaard.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Hoe lang blijven snoep spekjes goed? Rauwe en bereide Spek kan in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen onderin je koelkast, met een temperatuur van 4 graden, bewaard worden. Rauwe of Bereide Spek kan tot 3 maanden in de vriezer, met een temperatuur van -18 graden, bewaard worden.