De ogen van een Struisvogel zijn ook erg bijzonder. Het gezichtsvermogen is bij een Struisvogel het sterkst ontwikkelde zintuig. Het zijn de grootste ogen van alle vogelsoorten, ze kunnen wel 3 km ver alle kleine dieren onderscheiden, wat in de natuur een bescherming is om de vijand op lange afstand te zien aankomen.
De ogen van een struisvogel zijn groter dan zijn hersenen. Met hersenen ter grootte van een walnoot is het geen bijzonder intelligent dier, maar dat wordt gecompenseerd door hun zichtvermogen. Een struisvogel kan namelijk maar liefst 3,5 kilometer ver kijken.
Struisvogels hebben een relatief kleine kop, maar erg grote ogen. Met een diameter van 50 mm zijn het zelfs de grootste ogen van alle landdieren.
De natuurlijke levensverwachting van een struisvogel is 30 jaar.In gevangenschap kan hij tot wel 70 jaar oud worden.
Ze worden bejaagd door luipaarden, leeuwen of hyena's. Om zich tegen deze roofdieren te beschermen hebben ze verschillende tactieken: verstoppen, aanvallen of vluchten! Struisvogels kunnen heel hard rennen en halen snelheden van maar liefst 70 km/uur! Als ze de vijand aanvallen, zullen ze een flinke trap uitdelen.
Ze hebben sterke poten met scherpe nagels waarmee ze harde trappen kunnen uitdelen waarbij ze de botten van zijn vijand kunnen breken. Ook kunnen struisvogels heel hard rennen. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en kunnen snelheden tot wel 75 km per uur behalen!
Struisvogels zijn over het algemeen niet agressief, maar als ze zich bedreigd voelen of hun kroost willen beschermen, kunnen ze zeer gevaarlijk zijn. Vooral tijdens het broedseizoen zal de haan zijn hen en de eieren beschermen. Als een struisvogel aanvalt, doet hij dit door te trappen.
Wanneer Struisvogels gaan slapen, gaan ze zitten en leggen ze meestal hun nek lang over de grond. Ze hebben hun ogen dicht. De leider slaapt niet, hij blijft wakker om over zijn kudde te waken.
Gemiddeld leggen de grote vogels ongeveer 50 eieren per jaar. Het seizoen loopt tot augustus. De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren. Met 1 struisvogelei heb je dus genoeg voor een stapel van bijna 70 pannenkoeken of je kan er ook een enorme omelet mee bakken.
Tijdens de ontlasting laat hij zijn staart ronddraaien om het goed te kunnen verspreiden. En de struisvogel is de enige vogel die poepen en piesen van elkaar scheidt. Toiletpotten zijn overigens al erg oud.
Struisvogels kunnen bijna het gehele jaar door buiten blijven, maar hebben wel een beschut binnenverblijf nodig. Een geschikt schuilhok is tweeënhalf tot drie meter hoog en heeft een deur van minstens anderhalve meter breed. Als het vriest, kunt u de struisvogels enkele dagen binnen houden.
Als je het vergelijkt met een kippenei, zijn ze echt gigantisch. Een struisvogelei staat dan ook equivalent met maar liefst 25 tot 30 kippeneitjes. De verschillen? Een kip legt iedere dag een ei met een vrij dunne schaal, een struisvogel legt om de 2 dagen een ei met een schaal van maar liefst een millimeter dik!
Eén struisvogel kost enkele honderden euro's. Pas op met de aankoop van jonge kuikens of vruchtbare eieren, want die zijn zeer moeilijk correct te verzorgen.
Voor een goede spijsvertering hebben ze grote maagkiezels nodig. Schoon vers drinkwater dient altijd aanwezig te zijn. Struisvogels drinken door het water met hun onderste snavel op te scheppen. In de oorsprongsgebieden zijn de struisvogels niet bedreigd.
De mannetjes vechten met elkaar om de vrouwtjes. Hierbij trappen ze naar elkaar en die trappen kunnen hard aankomen. Ook dansen de mannetjes-vogels om een vrouwtje voor zich te winnen. De struisvogel met de mooiste dans, wordt vaker gekozen en krijgt dus meer kinderen.
Net als alle vogels legt een struisvogel eieren. Struisvogeleieren zijn de grootste eieren ter wereld. Wel 24 keer groter dan een kippenei!
Het grootste ei in de vogelwereld wordt gelegd door de struisvogel en het kleinste ei door een kolibriesoort. De olifantsvogels die vroeger op Madagaskar voorkwamen, legden eieren die maar liefst acht kilo per stuk wogen! Helaas zijn die bijzondere vogels echter door de mens uitgeroeid.
Struisvogels hebben nog wel vleugels, maar ze gebruiken ze niet meer. Omdat ze niet meer goed ontwikkeld zijn, kunnen ze er niet mee vliegen. Struisvogels kunnen dan wel niet vliegen, ze kunnen wel heel hard lopen: ongeveer 65 kilometer per uur!
Een struisvogelei is goed vergelijkbaar met een kippenei. Zowel qua smaak, opbouw als de manier waarop ze gebruikt worden.
Een weetje een echte struisvogel stopt namelijk vooral zijn kop in het zand om wat te eten. Als er gevaar dreigt gaat deze vogel zo plat mogelijk liggen, ook de lange nek, zodat het net lijkt alsof hij zijn kop in het zand heeft. Hij probeert zo op te gaan in de omgeving en zich te beschermen.
De vogel ademt voor de eerste keer in: de lucht gaat via de luchtpijp voor het grootste gedeelte naar de achterste luchtzakken.Een klein gedeelte stroomt al door naar de longen, waar de eerste gaswisseling plaatsvindt. Deze lucht is zuurstofrijk, want komt van buiten.
De struisvogel (Struthio camelus) is verreweg de grootste loopvogel, afkomstig uit Afrika. Het zijn de grootste, zwaarste en snelste vogels ter wereld.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan eveneens geregeld op het menselijke menu.
Struisvogelvlees is lekker en gezond. Het malse, rode vlees bevat minder cholesterol, minder vet & is rijk aan eiwitten. Qua smaak kan je het vergelijken met mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.
De hennen leggen elk 10-15 grote roomwitte eieren. Een struisvogelnest kan wel 40 eieren bevatten. De broedduur is ongeveer zes weken. De haan en het belangrijkste vrouwtje delen de broedzorg en verzorgen samen, na het uitkomen van de eieren, de kuikens.