Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken. Dat is nog eens goed gebruik maken van kleuren!
Wereldwijd komen er bijna 120 verschillende ijsvogels voor, maar bij ons leeft slechts één soort. Als je hem ziet, weet je het meteen. Onze ijsvogel is uniek met z'n fraaie turquoise rug en feloranje buik. In de winter heb je het meeste kans om hem te spotten.
Eén van deze theorieën vertelt dat de blauwe kleur van de eitjes een goede bescherming is tegen de zon. Zeer donkere eieren zouden in de zon te snel opwarmen en kunnen oververhitten. Spierwitte eitjes zouden minder snel oververhitten, maar zijn juist weer kwetsbaar voor UV-straling.
De Merel heeft een blauw ei. De jongen worden de eerste tijd om de beurt door hun ouders gevoederd met vruchten, zaden en insecten. Na ongeveer twee weken verlaten de jongen het nest, nog voordat ze kunnen vliegen.
De kleur van vogeleieren verschilt enorm. Van effen wit bij ooievaars, lichtblauw bij spreeuwen tot bruingroen met chocoladebruine vlekken bij weidevogels. Oorspronkelijk, is het idee, waren vogeleieren effen wit, net als de eieren van reptielen waar vogels van afstammen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren.
Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste eieren stammen van enkele soorten: kip, gans, eend en kwartel. Viseieren, hoofdzakelijk van de steur en bekend als kaviaar, eieren van slakken en eieren van reptielen zijn ook bekend als menselijk voedingsmiddel, maar in mindere mate dan vogeleieren.
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
De eieren zijn groen van kleur met kleine bruinrode vlekjes. Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimop en andere lage beplantingen. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen.
Een koolmees ei is wit met rode vlekken. De broedduur bedraagt 13 tot 15 dagen. Jongen blijven 18 tot 21 dagen op het nest zitten. Na het uitvliegen worden ze nog 2 tot 3 weken gevoerd.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring.Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
Blauwgroen voor de merel, lichtbruin voor de kip en groen gespikkeld voor de kievit, om maar eens een paar te noemen.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
In het broedseizoen is de helmkasuaris extra gevaarlijk. Het vrouwtje legt per legsel zo'n drie tot acht groene eieren. De vogels verdedigen het nest met kuikens. De haan broedt de eieren uit: zodra de hen haar eieren heeft gelegd, verlaat ze het nest op zoek naar een nieuwe haan (polyandrie).
Een duif legt twee eieren en het broeden duurt 18 dagen. Als de jongen uit het ei komen, zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie tot zes dagen gaan de oogjes open. Jonge duiven worden door beide ouders gevoerd met duivenmelk uit de krop.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
De araucana: een kip die blauwe eieren legt.
Het kippenras bepaalt de kleur van een ei. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte eieren, een roodbruine kip met rode oorlellen bruine eieren. Het kleuren van het ei gebeurt in de schaalklier.
De merel komt van nature voor in heel Europa en grote delen van Azië IJsland is het enige Europese land waar ze zeldzaam zijn. De merel is ook uitgezet in Australië en Nieuw-Zeeland, daar wordt hij inmiddels gezien als een plaag.
Samen met het witte calcium in de eischaal zorgen deze pigmenten in verschillende concentraties voor een grote diversiteit aan kleuren. Zo zijn de eieren van de bosuil wit, die van de merel blauwgroen en legt onze torenvalk roodbruine eieren.
de eitjes zijn bruin van kleur en middelgroot van formaat. rustig karakter en zeer goed handelbaar. wordt amper broeds.
Hoe komen eieren aan hun kleur? Of een ei een witte schaal of een bruine schaal heeft, is afhankelijk van het ras van de kip die het ei legt, aldus het Voedingscentrum. Over het algemeen is de verklaring eenvoudig: kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren.
Bevrucht of onbevrucht ei herkennen zonder schouwlampje
Allereerst kunt u zonder lampje kijken naar de eischaal, naar het verschil in kleur. Bevruchte eieren hebben namelijk een andere kleur en glans dan onbevruchte eieren. Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
De meest opvallende die we kennen is misschien wel de Ayam Cemani uit Indonesië. Deze kip is door een genetische afwijking gitzwart, maar dan ook helemaal! Zowel de huid, de kam, spieren als organen zijn zwart en het bloed is een diepe donkerrode kleur.