Ja, veel hogere dieren kunnen gekieteld worden en moeten er ook om 'lachen'. Wetenschappers hebben dat in verschillende studies aangetoond bij onder andere apen, ratten, uilen, maar ook bij honden en katten. De manier van kietelen verschilt niet veel van mensen.
De meest gevoelige plaatsen zijn voeten, knieën, middel, nek, onderarmen en handen. Waarom we daarbij kronkelen van het lachen, de ene al wat meer dan de andere, heeft te maken met de onvoorspelbaarheid van de bewegingen. Om die reden kunnen we ons zelf niet kietelen: het verrassingseffect valt weg.
Het beste antwoord. jazeker, bij de pootjes tussen de tenen van een hond zitten haartjes, als je die zachtjes streelt maak je een hond helemaal gek van het gekietel.
Honden kunnen ook grijnzen
Er zijn ook honden die hun bovenlip iets optrekken en zo hun boventanden ontbloten. Dit noemen we ook vaak lachen of grijnzen, oftewel lachen met een vertrokken mond. Het is een beetje dubbel gedrag, dat honden vooral laten zien tijdens begroetingen met mensen.
Honden communiceren via de neus. Door geur te verspreiden met hun pootjes markeren ze hun omgeving en zeggen ze 'hier was ik'. Dit gedrag komt bij alle honden voor en zien we echt niet alleen bij grote, sterke reuen. Ook teefjes en kleine honden kunnen soms hun voetjes vegen, dit hoort bij normaal 'markeergedrag'.
Als je wordt gekieteld, moet je lachen. Niet van plezier (in de meeste gevallen dan) maar omdat je lichaam reageert alsof er gevaar dreigt. In het oude Rome was kietelen een officiële straf. De Romeinen lieten dat klusje opknappen door een geit, die met haar tong de voetzolen van het slachtoffer moest likken.
Je hersenen weten dan al wat de aanraking gaat doen. Je brein hoeft niet op te letten: een aanraking van jezelf is immers niet gevaarlijk. Hierdoor kun je jezelf ook niet kietelen. We kunnen niet voorspellen hoe de aanraking van de ander verloopt, waardoor de hersengebieden bij deze aanraking actiever zijn.
Kietelen heeft alles te maken met zenuwen. Die zenuwen lopen door je hele lijf en in je huid zitten allemaal zenuwuiteinden. Dat zijn alle lampjes die je hier ziet. Als die zenuwuiteinden worden geprikkeld, wordt aangeraakt, dan sturen die via je hersenen een signaal.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Het is een geweldige manier om de band die je hebt met katten te verbeteren. Probeer je ogen te vernauwen net zoals je zou doen bij een ontspannen glimlach, gevolgd door een paar seconden sluiten van je ogen. Je merkt dat ze zelf op dezelfde manier reageren en je kunt een soort gesprek beginnen.”
Kietel je kind niet als hij nog niet duidelijk kan communiceren. Zolang hij niet kan communiceren door middel van geluiden of gebaren kan hij niet goed zijn grenzen aangeven. Daarnaast kan kietelen eng zijn voor jonge baby's. Gelukkig zijn er een heleboel andere spelletjes die je met je kleine kan spelen.
Kietelen is namelijk een manier van affectie tonen en aandacht aan iemand geven. Door kietelen laat je de ander (in de meeste gevallen) lachen, waardoor het ook een vorm van communicatie is.
Dit kan erop wijzen dat kietelen een manier is om je lichaam te beschermen. Bij kietelen zijn niet alle plekken van je lijf even gevoelig. Gevoelige plekken zijn onder andere de oksels, de hals, de buik en de voeten. De reden hiervoor is dat de zenuwuiteinden op deze plaatsen dicht tegen de huidoppervlakte aan liggen.
– Als je jezelf niet kietelt, dan lach je nooit; als je nooit iets voor jezelf doet, dan heb je nooit plezier.
Kietelen is het zacht wrijven over de huid. Door gevoelige stukken huid aan te raken, prikkel je daar zenuwen, die een signaal afgeven. De grote hersenen ontvangen dit signaal en geven dit door naar de kleine hersenen. De kleine hersenen reageren sterk op deze onverwachte impulsen.
Door het aanraken en stimuleren van de bepaalde drukpunten onder je voet wordt het zelfgenezende vermogen van je lichaam in werking gezet. De massage werkt in op lichamelijke klachten maar heeft ook invloed op jouw geestelijk vermogen.
Door je handen op die van de persoon te leggen die je kietelt, laat je aan je hersenen weten waar het gevoel vandaan komt en word je als het ware immuun voor kietelen.
In 1897 verdeelden psychologen G. Stanley Hall en Arthur Allin de kietelsensaties in twee categorieën: knismesis, een zeer lichte beweging over de huid, soms met een veer, en gargalesis, herhaald drukken met de vingertoppen op gevoelige gebieden van het lichaam.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
De 'uitgerekte pootjes'
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn - dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De onderzoekers denken dat jong baby's gekietel niet in verband brengen met de kietelaar, omdat ze slechts één zintuig – tast – gebruiken om de prikkel waar te nemen. Ze gaan niet af op andere zintuigen – zoals bijvoorbeeld zicht – om te bepalen waar de prikkel vandaan komt.