Je vervoert je baby beter nog niet met de fiets, bakfiets of fietskar zolang je baby het hoofdje niet zelfstandig rechtop kan houden (ongeveer vanaf 3 maand). Als je baby zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, heeft hij of zij genoeg zitbalans om mee te rijden in een fietsstoeltje op de fiets.
Een fietsstoeltje voorop is geschikt voor kindjes tot 15 kg, dat is ongeveer van 9 tot 12 maanden oud tot ongeveer 3 jaar. Fietsstoeltjes voor achter op de fiets zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kg, dat is ongeveer vanaf 3 tot 5 jaar.
Samen fietsen met je kindje is leuk en handig. Het geeft je een hoop bewegingsvrijheid terug. Je baby mag in een fietsstoeltje mee op de fiets als hij goed zelfstandig kan zitten. Meestal is dit als je kindje zo'n negen maanden oud is.
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier.
Zodra je baby goed zelf kan zitten, kun je je kind meenemen in een fietsstoeltje aan het stuur van je fiets. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Als je kind zwaarder wordt, is het niet meer veilig (en ook niet fijn) om je kindje voor op je fiets mee te nemen.
Vanaf het moment dat jouw baby stevig kan zitten en zijn of haar nekje stabiel kan houden (meestal met 3 maanden), kan je hem of haar met het autostoeltje meenemen in de bakfiets door middel van de autostoel adapter. Uiteraard is het verstandig om rustig aan te fietsen en niet met 25 km/h een vluchtheuvel te pakken.
Loopfietsen vanaf 1 jaar
Loopfietsen met 3 of 4 wielen zijn uitermate geschikt. Voor de stabiliteit is van belang dat de achterwielen verder uit elkaar staan dan de voorwielen. De modellen met 3-wielen zijn om te bouwen naar een 2-wieler.
Een baby op de fiets vervoeren met een draagzak of draagdoek is géén veilige manier. Als je valt, is je baby niet beschermd.
Fietsen kunt u na 2–4 weken weer proberen. Wandelen na ongeveer 2 à 3 weken. Autorijden is toegestaan na ongeveer 4 tot 6 weken. De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
Ben je dol op fietsen en haal je met gemak een afstand van veertig kilometer? Een kind heeft een beperktere actieradius. Bedenk een realistische fietsafstand en houd je daar ook aan. Twintig tot dertig kilometer is toch wel de maximumafstand voor een kind.
Een baby kun je al vanaf 3 maanden in de bakfiets vervoeren middels een Maxi-Cosi houder of een babyschaal. Na 8 à 9 maanden is het tijd om het zitje in jouw bakfiets te vervangen.
Waarom minstens 6 weken rust na bevalling? Na 6 weken is je baarmoeder pas weer geslonken tot het oorspronkelijke formaat. Je hebt als het goed is dan geen nabloedingen meer en in het geval van een keizersnede of (sub)totaalruptuur is het littekenweefsel zover hersteld dat je het langzaam mag gaan belasten.
Het is belangrijk dat je goed rust en ook vooral de eerste weken na de bevalling jezelf de tijd geeft om aan elkaar te wennen. Houd hier rekening mee als je bezoek wilt uitnodigen overdag, een middagdutje is belangrijk de eerste week/weken. Neem de tijd om te wennen aan je kindje en jullie nieuwe rol als ouders!
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Een draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar. In het begin draag je de baby op je buik, later kan dezelfde draagzak als rugdrager gebruikt worden. Bij sommige draagzakken is het nodig om voor een pasgeborene een verkleinstuk te kopen voor in het stoeltje.
Draag je je kindje in slaap? Doe je kindje dan voordat hij overstuur raakt, omdat hij niet in slaap kan vallen, in de draagzak of draagdoek zodat je dit ontspannen kunt doen. Gebruik een slaapknuffeltje met rustgevende geluidjes.
Veilig vervoer baby op fiets
Zolang je kind nog niet zelfstandig kan zitten, kan je met de baby gaan fietsen door een autostoeltje te gebruiken. Het autostoeltje kan met een speciale drager bevestigd worden op de fiets. Het stoeltje wordt zo bevestigd dat je baby jou aankijkt.
Loopfietsen vanaf 1 jaar
Doorgaans is een loopfiets met drie of vier wielen uitermate geschikt. Omdat het bewaren van het evenwicht op deze leeftijd nog lastig is, biedt een loopfiets met drie of vier wielen steun en stevigheid.
Een loopfiets is beter voor peuters dan een driewieler of een fiets met zijwieltjes. Bij een loopfiets wordt het evenwichtsgevoel van de peuter echt geoefend waardoor hij/zij sneller zal leren fietsen. Dat is niet zo bij een fiets met steunwielen waarop vaak scheef gefietst wordt.
De baby (vanaf 4 maanden) in het babyzitje veilig achter op de fiets. Geschikt voor vrijwel alle momenteel verkrijgbare babyzitjes. Het babyzitje wordt op 3 plaatsen gezekerd; Op de bagagedrager middels een klembeugel.
De Steco maxi cosi drager (of maxi cosi houder genoemd) is de juiste oplossing om uw baby mee te nemen met de elektrische bakfiets, vooral als uw baby nog erg jong is. De maxi cosi drager kunt u los bestellen, maar ook met de bevestiging om het vast te zetten in de bakfiets.
Zachte banden en langzaam fietsen
Wij zeggen: een kind tot 3 maanden kun je beter in een draagdoek vervoeren op de fiets. Vanaf 3 maanden kan een kind in een Maxi-Cosi in een geveerde houder in de bak van de bakfiets.
Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen. Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen.