Kopenhagen is over het algemeen een hele veilige stad, en wordt op veel gebieden zelfs veiliger bevonden dan andere Europese of Amerikaanse steden. Desalniettemin moet je wel altijd goed opletten, en is het slim om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen.
In Denemarken zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.
Criminaliteit. Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.
Hoe duur is Kopenhagen
Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en net als bij andere hoofdsteden geldt hier dat alles over het algemeen nog net iets duurder is. In principe kun je er vanuit gaan dat in Kopenhagen de prijzen ongeveer 20% hoger liggen dan in Nederland.
Stedentrip naar Kopenhagen – hoeveel dagen heb je nodig? Om een goed beeld te krijgen van de stad raden we je aan om 3 à 4 volle dagen door te brengen in de stad. Je zult je geen moment vervelen. Je bevindt je in één van de groenste steden ter wereld.
Voor een biertje in een bar leg je zo'n € 7 neer. Maar dan krijg je doorgaans wel 400 à 500 milliliter. Kopenhagen is echt een walhalla voor de liefhebber van de Scandinavische kledingstijl, maar die liefhebber moet wel een flink gevulde portemonnee meenemen. De prijzen liegen er niet om.
Kopenhagen met ongeveer 623.000 inwoners is de hoofdstad van Denemarken en een zeer populaire bestemming. De stad werd herhaaldelijk uitgeroepen tot een van de meest leefbare metropolen ter wereld, wist je dat? Een reis naar Kopenhagen is niet noodzakelijk goedkoop, maar erg "hyggelig" — beloofd!
Kopenhagen is door Lonely Planet uitgeroepen tot de nummer 1 stad om te bezoeken. Wij van DFDS begrijpen dat wel, Kopenhagen heeft namelijk alles wat een topstad nodig heeft! Zo heeft de stad een pretpark, een gezellige haven, vele winkeltjes, een prachtige botanische tuin en nog veel meer!
Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
Het kraanwater is veilig te drinken.
In Denemarken betaal je niet met Euro's, maar met Deense Kronen. Onze Euro's worden meestal niet geaccepteerd, of tegen een ongunstige wisselkoers. Je kunt dus het beste met Deense Kronen betalen. Wil je Deense Kronen meenemen uit Nederland, bestel ze dan ruim op tijd bij je bank.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Zuidoost-Jutland is het historische gebied van Nederland en wordt ook wel gezien als de mooiste en groenste gebieden van heel Denemarken. West-Jutland kent een kust van maar liefst 400 kilometer lang en wordt dan ook voornamelijk bezocht vanwege haar stranden. Noordwest-Jutland staat zelfs bekend als de Deense Rivièra.
Denemarken is een ideaal vakantieland: het is lekker dichtbij, prachtige natuurgebieden, mooie stranden en ruime vakantiehuizen. Maar ook veel kindvriendelijke attracties, gezellige stadjes, interessante bezienswaardigheden voor stellen en heerlijke ijsjes!
Enkele typisch Deense gerechten zijn flæskesteg (varkensvlees met zwoerd), gravad laks (gerookte zalm) en smørrebrød (belegde sneetjes roggebrood). Gerookte paling is één van de Deense delicatessen. De paling wordt ook verwerkt in gerechten zoals de paling-eitaart en gerookte paling in biersaus.
De hoofdstad van Denemarken heeft heel wat te bieden. Kopenhagen is de grootste stad van het land en staat vol bezienswaardigheden. De havenstad staat vooral bekend om de kleurrijke havenpanden, de statische paleizen, groene parken en interessante musea. In Kopenhagen gaan historie en moderniteit arm in arm.
City Pass
De stadspas is geldig voor 24 uur (80 DKK) of 72 uur (200 DKK). De City Pass kan online besteld worden en wordt toegestuurd per SMS direct na de boeking en vlak voordat de City Pass in werking gaat. Een papieren versie kunt u kopen op Kopenhagen Airport en het centraal station van Kopenhagen.
Je kunt kiezen uit de volgende kaarten: 24 uur, volwassenen 56 euro, kinderen 28 euro. 48 uur, volwassenen 83 euro, kinderen 42 euro. 72 uur, volwassenen 102 euro, kinderen 51 euro.
Denemarken is onbetwist een van duurste landen in Europa, een Kopenhagen staat bovenaan in de ranglijst van de duurste steden ter wereld.
Een fooi van 5-10% wordt wel gewaardeerd indien je zeer tevreden bent over de service. De fooi voor taxichauffeurs is bij de prijs inbegrepen, maar afronding van het bedrag wordt wel gewaardeerd. Gidsen rekenen op een fooi van circa 10%.
Alle artikelen voor persoonlijk gebruik voor je vakantie in Denemarken kun je zonder formaliteiten invoeren, zoals foto- en sportuitrustingen, fietsen, radio's en camera's. Invoer van levensmiddelen voor privégebruik is in het algemeen toegestaan, mits deze afkomstig zijn uit een EU-land.