Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Steunkousen in drukklasse 1 worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
De levensduur van 1 kous is 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Als u nieuwe kousen heeft ontvangen is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk.
De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Elastische kousen (steunkousen)
U krijgt elastische kousen vergoed uit de basisverzekering als u:problemen hebt met de lymfevaten of aderen, zoals spataderen. kousen in drukklasse 2,3 of 4 nodig hebt.
Heb ik een verwijzing nodig voor het aanmeten van steunkousen? Als je in aanmerking komt voor vergoeding, zoals hierboven beschreven, is het noodzakelijk om een verwijsbrief of aanvraagformulier van de arts te hebben.
Meestal krijgt u twee paar kousen per 12 of 14 maanden vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar. Sommige aan- en uittrekhulpen worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Het kan zijn dat wanneer jij een steunkous draagt, het blijkt dat deze veel te strak zit. Wanneer je dit gevoel hebt, is er kans dat er bijwerkingen optreden, zoals huidirritatie.Te strak is nooit goed.Het kan zelfs tot het punt komen dat dit pijn doet.
Steunkousen zorgen voor een lichte compressie
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
U kunt uw elastische kousen wassen in de wasmachine (fijnwasprogramma 40° C) of met de hand. Gebruik voor het wassen alleen fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de poriën kunnen verstoppen waardoor de vezels kunnen gaan klitten. Gebruik voor het wassen van uw compressiekousen het liefst een wasnetje.
Het wassen van uw steunkousen is noodzakelijk. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kousen lekker fris blijven maar zorgt er ook voor dat ze langer mee gaan! Doordat steunkousen zo dicht op de huid zitten nemen ze transpiratie en huidvet op. Dit veroorzaakt slijtage aan de kous.
Steunkousen zijn er in verschillende soorten, maten en drukklassen. Kousen met drukklasse 1 geven een lichte druk en zijn vooral geschikt voor lichte klachten zoals kneuzingen, vermoeide benen en lichte spataderen. Drukklasse 2 is het beste te gebruiken voor middelzware klachten zoals spataderen en kramp.
Het type steunkousen klasse 2 zijn medische kousen en deze worden in de regel slechts 2 keer per jaar vergoed. Het vervelende is dat het vaak erg dure kousen zijn en dat het dus behoorlijk in de papieren kan lopen. Doordat elastische steunkousen steeds minder vergoed worden krimpt deze markt.
De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is om het boord om te vouwen en stukje voor stukje aan het dubbelgevouwen boord te trekken. Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over je been, Wanneer je hierbij aantrekhandschoenen gebruikt heb je meer grip.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
+ Minder zwellingen door vochtophoping
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Wassen en verzorgen van compressiekleding
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen. Spoel na het wassen de steunkousen goed uit. Zo blijven de kousen het langst mooi en behouden ze langer hun werking.
Dorstlessers zoals water en afgekoelde thee zijn het beste. Door het dragen van strakke en insnoerende kleding kan de lymfestroom of terugkeer van bloed naar het hart worden belemmert. Vooral in de zomer is het dragen van losse en luchtige kleding prettig, omdat hierdoor de temperaturen niet op kunnen lopen.
Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort. Zeker wanneer het weer warmer wordt en u graag sandalen of schoenen met open teen draagt dan zijn deze kousen ideaal om te dragen.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen?Dan zitten de kousen zeker te strak.
Er kan meer vocht uit de aderen treden en je enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van steunkousen dus extra nodig.
Klasse III wordt gedragen bij ij chronische veneuze insufficiëntie, na trombose in huidletsels en na genezing van ulcera. Steunkousen klasse 3 worden zelden gebruikt, omdat de behandeling heel uitdagend en zwaar is. Vaak wordt de compressie klasse 2 dan ook voorgeschreven bij bijvoorbeeld trombose.
Steunkousen zonder teenstuk hebben in tegenstelling tot gewone steunkousen een teenopening. Handig voor als u graag open schoenen draagt, last hebt van pijnlijke tenen door bijvoorbeeld hallux valgus of hamertenen, of als u meer bewegingsvrijheid wenst.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.