Gemarmerde verkleuring van de huid is in de regel onschuldig. Na een korte tijd in een warme omgeving zou de gemarmerde verkleuring moeten verdwijnen.
Het is een onschuldige aandoening die ontstaat doordat de oppervlakkige bloedvaten in de huid abnormaal verwijd zijn. Bij temperatuurwisselingen, bijvoorbeeld bij in en uit bad gaan, is het goed te zien. Bloedvaten horen samen te trekken of juist wijder te worden bij temperatuurwisseling.
Cutis marmorata teleangiëctatica congenita (afgekort “CMTC”) is een goedaardige aangeboren vaatafwijking van de huid. “Cutis marmorata” betekent letterlijk “gemarmerde huid”. “Teleangiëctatica” slaat op de abnormale verwijde bloedvaatjes in de huid.
Kenmerkend is een wisselende verkleuring van de huid van het been, met guirlande begrenzing. De bleekheid van de eilandjes binnen de paarse randen wijzen op een (mogelijk compensatoir) verminderde doorbloeding van de huid.
Livedo racemosa is aanhoudende netvormige, paars-cyaankleurige, gespikkelde verkleuring van de huid die vooral de benen en armen treft, maar ook het zitvlak en de romp, en die verslechtert bij koude of zwangerschap.
Bij een gezonde, vitale mens duidt de gemarmerde huid op een slechte doorbloeding, die zich, na een kort oponthoud in een warme omgeving, weer zou moeten herstellen. Zodra de bloedvaten zich opnieuw verwijden en er voldoende bloed door de aderen stroomt, krijgt de huid weer een egale kleur.
Het syndroom van Sneddon (Ehrmann-Sneddonsyndroom) is een zeer zeldzame aandoening, gekenmerkt door meerdere herseninfarcten op relatief jonge leeftijd en een combinatie met huidafwijkingen (livedo racemosa, LR). De aandoening ontwikkelt zich over een langere tijdsperiode.
Wat is de behandeling van erythema ab igne ? In een vroege fase kan de aandoening verdwijnen als de oorzakelijke warmtebron wordt vermeden. Om het herstel te bespoedigen kan er op de huid een crème worden aangebracht bevattende 5-fluorouracil (Efudix ® ) of vitamine A-zuur (Acid a Vit ®).
Bloedvaatjes verkrampen, waardoor de bloedvoorziening tijdelijk afgesloten wordt. Je krijgt dan eerst witte, dan blauwe en daarna rode vingers, waarbij je een doof gevoel, pijn en soms tintelingen ervaart.” Het fenomeen van Raynaud treedt vooral op bij kou, temperatuurswisselingen of bij stress.
Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed. Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.
De donkere vlekken kunnen op zich geen kwaad. Als u het vervelend vindt, kunt u proberen het te voorkomen. Ongeacht de oorzaak is het belangrijk de blootstelling aan zonlicht te beperken. Te veel zonlicht heeft allerlei ongunstige effecten, waaronder het donkerder worden van de huid.
De klachten gaan meestal binnen enkele weken vanzelf over. De klachten kunnen in de kou terugkomen of erger worden. Vermijd kou of bescherm uzelf tegen de kou. Er is geen medicijn, zalf of crème die de klachten kan verminderen.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Je ziet je handen elke dag, maar vaak besteed je er niet te veel aandacht aan. Toch kan het lonen om dit lichaamsdeel grondig te bestuderen, alles van broze nagels tot bevende vingers kan een teken zijn dat er iets foutloopt in je lichaam. Als je handen oncontroleerbaar beginnen te beven, is dat geen reden tot paniek.
Kachelbenen (erythema ab igne) is een onschuldige huidverkleuring door pigment als gevolg van warmte. Als de huid steeds van buitenaf sterk verwarmd wordt, zullen de bloedvaten verwijden en de huid zal rood gaan zien. Wanneer dit lang (maanden) duurt, kan de huid lichtbruine pigmentvlekken gaan vertonen.
Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes meestal snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
APS is geen erfelijke aandoening. Wel komen bij familieleden van patiënten met APS vaker APA (Antifosfolipiden antistoffen /APA) voor dan in de algemene bevolking.
Geelzucht is een gele verkleuring van de huid of van het oogwit. Bij geelzucht stijgt het bilirubine in het bloed (bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen). Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen.
Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.
Wat precies de oorzaak van deze uitslag is, is niet helemaal duidelijk. Door een toename van vocht in de benen, wordt het bloed in de bloedvaten dicht onder de huid verder naar buiten gedrukt. Daardoor wordt ook het ijzer in het bloed naar buiten gedrukt, wat de roodheid of zelfs paarse kleur verklaart.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Het syndroom van Sjögren (Sicca Syndroom) is een ziekte waarbij klieren ontstoken raken. Deze ontstekingen zijn chronisch. Dit betekent dat de ontstekingen niet meer weg gaan. Bij dit syndroom zijn vooral de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken.
Klachten bij het syndroom van Tietze
U heeft pijn op 1 of meer plekken op de borst. Ook is er vaak drukpijn links of rechts naast het borstbeen. Vaak ontstaat de pijn opeens. De pijn kan erger worden bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten.
Ongeveer twee keer per week je handen scrubben is een ideale methode om dode huidcellen te verwijderen en de doorbloeding te stimuleren. Je handen zullen direct heerlijk zacht en glad aanvoelen!