Slangen vervellen omdat de huid te strak wordt voor het lichaam, meestal kruipen ze in een keer uit de oude huid waardoor er plaats is voor de nieuwe huid. Jonge slangen vervellen vaker dan oudere slangen, omdat ze harder groeien. Als ze ouder zijn vervellen de slangen tussen de 6 à 7 keer per jaar.
Vervellen duurt meestal ongeveer één tot twee weken. Hoewel dit een volkomen natuurlijk proces is, zijn er bepaalde stappen die je moet nemen om te zorgen voor een vervellende slang. Zorg ervoor dat je een gastvrije omgeving creëert voor je slang door hem extra water te geven en het terrarium vochtig te houden.
Deze nieuwe huid heeft evenveel schubben als de oude huid. De schubben zijn alleen groter, waardoor de nieuwe huid beter past. De oude huid werpen slangen in één keer af. Dit heet vervellen.
Hoe vaak vervelt een slang? Jongere slangen vervellen vaker omdat ze snel groeien. Ze groeien sneller uit hun vel en zullen daarom met regelmaat een nieuw vel krijgen, zo om de 4 tot 8 weken. Een volwassen en volgroeide slang vervelt aanzienlijk minder vaak.
De frequentie van het vervellen heeft alles te maken met de leeftijd van het reptiel. Hoe jonger het dier, hoe vaker het zal vervellen, omdat jonge reptielen nog heel snel groeien. Naar verluidt zou een slang zelfs al eens vervellen wanneer hij nog in het ei zit!
Voor slangen zijn de winters in Nederland te koud om actief te kunnen zijn. Daarom gaan ze vanaf oktober tot het voorjaar in winterslaap, ergens onder de grond. In Nederland leven drie soorten slangen: adder, gladde slang en ringslang. Wanneer ze ontwaken uit de winterslaap wordt sterk door de temperatuur bepaald.
Met name in de winterperiode kunnen ze heel lang zonder. Zes maanden is de langste tijd die vermeld wordt, nadat ze een goede grote prooi naar binnen hebben gewerkt. Toegevoegd na 5 minuten: Een slang kan trouwens maar korte tijd zonder water. Toegevoegd na 2 dagen: Boa's eten meestal eens per twee maanden.
Kijk naar de cloaca. De buikschubben van een slang bestaan uit één gedeelte. Daar waar de buikschubben uit 2 gedeeltes gaat bestaan, daar begint de cloaca met daar onder de staart. Wanneer er na de cloaca een verdikking (basis) heeft is het meestal een mannetje.
Gemiddeld voer je de slang 1 tot 1,5 keer de dikte van het dier. Voor de meeste slangen zijn dit dus prooidieren zoals muizen (kleine slangen), ratten (iets grotere slangen) of konijnen (nog grotere slangen). Het is belangrijk om de slang niet teveel te voeren.
Over de hele wereld leven ongeveer 3000 soorten slangen. Het merendeel hiervan is niet geschikt om als huisdier te houden. De slang is niet gedomesticeerd zoals een hond of een kat, maar een wild dier.
Het hele proces van vervellen kan een week tot twee weken duren. Meestal komt het voor op de plekken die het meeste worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en de schouders als je een hemdje of badpak draagt. Is het vervellen van de huid in gang gezet dan raak je je bruine kleur kwijt, dat is een feit.
Jonge slangen vervellen vaker dan oudere slangen, omdat ze harder groeien. Als ze ouder zijn vervellen de slangen tussen de 6 à 7 keer per jaar. Een rattenslang die vervelt wil het liefst met rust gelaten worden, het is dan ook verstandig om geen voer te geven, want de eetlust is op dat moment minder groot.
Alle slangen zijn carnivoor, ze leven dus van levende dieren. De meeste slangen blijven klein en eten kleinere prooien als amfibieën en ongewervelden, die levend en in één keer worden doorgeslikt. Grotere prooien worden eerst gedood door wurging of vergiftiging voor ze worden verslonden.
Alle slangen zijn carnivoor ofwel vleesetend. De meeste soorten die in terraria worden gehouden, eten knaagdieren of vis. Er zijn echter ook soorten die amfibieën, insecten, eieren of zelfs andere reptielen op het menu hebben staan.
Met een ouderdom van 99 miljoen jaar is het ook het oudste fossiel van een slang die in een bebost ecosysteem heeft geleefd, zo onthulden paleontologen vorige week in het tijdschrift Science Advances. De auteurs van het wetenschappelijke artikel hebben de nieuwe slangensoort Xiaophis myanmarensisgenoemd.
Concreet betekent dit dagelijks water verversen, regelmatig sproeien, ontlasting en urine direct verwijderen, één keer per acht weken bodembedekking vervangen en het terrarium goed reinigen (één keer per zes maanden ontsmetten met desinfectans).
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Maandelijks kost een korenslang, afhankelijk van de grootte, ongeveer 39 euro voor het voer, het vervangen van de lampen, de bodembedekking, de elektriciteit en het water. Als het dier ziek wordt of je wil kweken, kunnen de kosten hoog oplopen.
“Deze slangen weigeren om zout water te drinken, zelfs wanneer ze uitgedroogd zijn,” vertelt onderzoeker Harvey Lillywhite. “Ze hebben zoet water nodig om te overleven.” De onderzoekers bestudeerden de samengedrukte zeeslang (Hydrophis (Pelamis) platurus). De slangen leven in tropische oceanen.
Een volwassen rode rattenslang kost gemiddeld enkele tientallen euro's, pasgeboren dieren zijn wat goedkoper. Prijzen zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd en de (kleur)variant. Een terrarium kost al gauw meer dan honderd euro, exclusief inrichting. Nestmuizen kosten minder dan een euro per stuk.
Zelfstandige naamwoorden hebben een woordgeslacht (ook wel grammaticaal geslacht of genus genoemd). Dat woordgeslacht bepaalt de keuze van het bepaald lidwoord en speelt ook een rol bij de keuze van de meeste voornaamwoorden. Het Nederlands kent drie woordgeslachten: mannelijk, vrouwelijk en onzijdig.
Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
Zintuigen Slangen hebben wel ogen, maar zien meestal slecht. Ze horen geen geluiden, omdat ze geen oren hebben, maar ze voelen wél de trillingen aan de grond. Met hun gespleten tong kunnen slangen wel zeer goed ruiken en proeven. Daarom steekt een slang de tong steeds opnieuw uit de bek.