In het voorjaar kun je Toscaanse jasmijn bemesten.In de nazomer kun je hem nog wat najaarsmest geven. Hierdoor komt hij de winter goed door. De plant is tot op bepaalde hoogte winterhard, maar bevroren takken dienen na de winter teruggesnoeid te worden.
Een beetje bijvoeding met wat organische mest in het voorjaar is voldoende. Je kunt in maart of na de bloei in de herfst eventueel wat oude takken bijsnoeien. Bloemetjes vormen zich op de nieuwe takken in de lente. Zo blijft de Toscaanse jasmijn lang in je leven!
Het bemesten van de Toscaanse jasmijn is essentieel om ervoor te zorgen dat de plant gezond groeit en prachtige bloemen produceert. Kies voor een meststof met een NPK-verhouding van 10-10-10 en bemest de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen. Vergeet niet om de plant na het bemesten goed water te geven.
De Jasmijn heeft niet veel onderhoud nodig. Het is alleen belangrijk om de Jasmijn wel voldoende water te geven en niet te laten uitdrogen. Een Toscaanse Jasmijn heeft een gemiddelde waterbehoefte. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft en dat hij niet uitdroogt.
De oorzaak is dat ie al iets te koud heeft gestaan maar komt wel weer goed. Dus wel beschermen tegen te lage temperaturen. Dit doet hij inderdaad omdat het kouder wordt. Maar hij kleurt vanzelf wel weer groen in het voorjaar.
Toscaanse jasmijn planten en verzorgen
In het voorjaar help je de plant een handje door hem te voeden met mest met een hoog kaliumgehalte. In de nazomer kun je eventueel nog wat najaarsmest geven, om hem te laten afharden en goed de winter door te helpen.
Als de bladeren van de Toscaanse jasmijn in de zomer bruin worden, dan kan de plant te droog staan. Geef hem dan wat meer water. Een jasmijn in een pot zal altijd sneller last hebben van te droge grond, dan een Toscaanse Jasmijn in de volle grond.
Door voldoende luchtvochtigheid kan toscaanse jasmijn zich snel verspreiden en bladeren en bloemen gezonder maken. Het kan zich aanpassen aan een enigszins droge omgeving. Zorg ervoor dat u toscaanse jasmijn niet te veel water geeft, omdat deze slecht bestand is tegen stilstaand water.
Groei: De Toscaanse jasmijn groeit het eerste jaar na de aanplant niet zo snel, maar daarna kan de Toscaanse jasmijn wel 100cm per jaar groeien.
De Toscaanse Jasmijn bloeit in mei-september, en geeft de voorkeur voor een plekje in de volle zon.
De Toscaande Jasmijn is een gemiddelde groeier waardoor watergeven en bemesten weinig nodig is. Het bladerdek van leerachtige bladeren beschermen de planten voor het uitdrogen. Watergeven is dan ook alleen nodig als de grond echt uitgedroogd raakt.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
De Toscaanse jasmijn is redelijk winterhard maar is niet volledig winterhard te noemen. In een winter met redelijk wat vorst heeft de plant flink te leiden. Als de plant in een pot staat moet de plant bij een paar graden vorst al naar binnen anders bevriezen de wortels.
Een plek in de zon of in halfschaduw is de favoriete plaats voor de Toscaanse jasmijn, of sterjasmijn. Wel geldt: hoe meer zon des te meer bloemen. Wist je dat er naast de soort met witte bloemen ook soorten zijn met gele en roze bloemen? En deze jasmijn bloeit lang; van juni tot in september.
Het liefst staat de plant op een warme plek in de volle zon en beschut tegen wind. De bodem kan het best goed water doorlatend zijn, iets vochtig en goed vruchtbaar. Het best kan de bodem met gewone potgrond gemengd worden.
In het najaar kan de Toscaanse Jasmijn gemakkelijk gesnoeid of in vorm geknipt worden. De Toscaanse Jasmijnis een snelgroeiende klimplant die van veel zonuren houdt, halfschaduw is ook voldoende, maar dan zal ze minder snel groeien.
Het beste moment om te stekken is na de bloeiperiode in het najaar. Voor het stekken gebruik je scheuten van ongeveer 10 centimeter. Je snijdt de scheuten van de moederplant.
De Toscaanse Jasmijn - ofwel Sterjasmijn of Klimjasmijn - zijn groenblijvende en winterharde klimplanten. De volwassen hoogte van deze heerlijk geurende klimplant / struik is ongeveer 4 meter.
Combineer de Toscaanse jasmijn met andere bloeiende klimplanten, zoals de Clematis of Passiebloem. Combineren met Hedera kan natuurlijk ook.
De Toscaanse Jasmijn (ook wel sterjasmijn), is een prachtige klimplant voor in je tuin die net als andere jasmijnsoorten een heerlijke geur verspreidt.
Snoei de Trachelospermum jasminoides 'Star of Toscane' twee keer per jaar om hem goed in vorm te houden. Doe dit de eerste keer in de april en de tweede snoei doe je in september. Snoei hem deels terug, helemaal kaal snoeien is niet nodig.
Plaats in de plantenbak een stok of een rek waar de Toscaanse Jasmijn zijn takken omheen kan laten groeien, dan bereikt de plant al snel een bepaalde hoogte. De Toscaanse Jasmijn is geen zelfhechtende plant, dus u hoeft niet bang te zijn dat een gevel wordt beschadigd door de plant.
Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
Ook wel bekend als Sterjasmijn, deze plant heeft een heerlijke geur, maar kan zeer giftig zijn voor honden. Als je hond delen van deze plant eet, kan dat leiden tot braken, diarree en andere spijsverteringsproblemen.
Daarnaast kan de Gele Toscaanse Jasmijn goed tegen droogte en heft maar weinig water nodig (zeker niet te nat).
De Toscaanse jasmijn heeft mooie witte bloemen die heerlijk geuren. Je kunt deze kant en klaar haag planten in de halfschaduw/zon (op een zonnige plek groeit deze haag het mooiste). De haag staat niet graag in de schaduw.