Veel parkieten en papegaaien hebben geen vaste ruiperiode, maar minimaal een keer per jaar wisselen de vogels van verenkleed.
Wanneer gaan vogels in de rui? Het vervangen van het verendek neemt zes tot zeven weken in beslag en vergt veel energie van een vogellijf. De inspannende broedperiode of de winter zijn daarom geen geschikte momenten. De ruiperiode begint in de maand juli als de dagen korter worden.
Een vogel ruit, omdat nieuwe veren de taak van de oude, versleten veren kunnen gaan overnemen. Veren slijten doordat vogels met hun veren langs elkaar of tegen bomen en struiken schuren. Ook het UV-licht zorgt voor slijtage.
Veren kunnen afbreken, verslijten en verkleuren door de zon. Daardoor verliezen ze hun stevigheid en ze zijn niet meer waterdicht. Ze zijn niet meer te gebruiken en moeten vervangen worden. Voor de balts is er vaak een ruiperiode.
De rui vergt veel energie van een vogel. Vaak merk je tijdens de rui dat je valkparkiet wat rustiger is, of misschien wat minder vaak fluit. Dit is niks om je zorgen over te maken, het gaat vanzelf weer over. De rui duurt zo'n 6 tot 8 weken.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Je vindt natuurlijk vaker veren. Maar in de periode dat vogels hun veren ruien, kan je goed zien hoe zo'n veer slijt in het dagelijks leven van een vogel. Let bij de eerstvolgende veer die u opraapt op de randen, en vooral de vleugelpunt. Vaak is die flink versleten.
De rui is een heel normale zaak voor vogels: elke vogel moet van verenkleed wisselen, want veren verslijten in de loop der tijd. Bij kanaries en veel inheemse zangvogels begint de rui hartje zomer en bereikt deze zijn hoogtepunt vroeg in de herfst.
Je hond, of toch zo goed als alle honden, verharen het hele jaar door. 2x per jaar gaat je hond echter nog eens extra in de rui. In het voorjaar en in het najaar. De wintervacht wordt een zomervacht en omgekeerd.
Bij grasparkieten is het polyomavirus beter bekend onder de naam budgerigar fledgling disease (BFD) of kruipersziekte, wat verwijst naar de slechte ontwikkeling van de veren. Bij agaporniden uit de ziekte zich vaker als polyfolliculits waarbij er zich uit een follikel meerdere kleine veertjes ontwikkelen.
Nee bij mensen bestaat er geen 'rui. De haargroei is een ritmisch proces en loopt verschillende stadia door: Groeifase, overgangsfase en rustfase. Bij de meeste zoogdieren verlopen deze fasen synchroon met elkaar: wanneer de haren uitvallen in de rustfase gebeurt dit ineens en dat staat bekend als 'de rui'.
Bij vogels is alleen vitamine D3 echt van belang. Dit is alleen te vinden in dierlijke producten. Vitamine D zorgt voor opname van kalk en fosfaat uit de vogelvoeding. Ook zorgt het er samen met calcium voor dat de eischaal van de vogel sterk is.
Eivoer is een belangrijke bron van vitamines, sporenelementen en aminozuren en heeft een hoog proteïnegehalte. Het kan het hele jaar gegeven worden en vooral in periodes waarin vogels extra energie nodig hebben is eivoer onmisbaar.
Er zijn twee manieren van verharen, namelijk de blokrui en mozaïekverharing. Bij een blokrui vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar. Een ruiperiode duurt ongeveer 6 tot 10 weken als je het op een natuurlijk beloop laat.
De rui of het ruien is het periodiek vervangen van het vederdek of de vacht door vogels en zoogdieren.
De vogel valt in de rui en komt er maar zelden weer uit men noemt dit de stokrui ,de vogel blijft maar ruien ,verliest hier erg veel energie, en dikwijls zal hij er ook aan sterven .
In de ruiperiode kan wassen voor sommige honden verlichting bieden. Door het stromende water en het gebruik van een neutrale hondenshampoo week je dode haren los. Droog na afloop de vacht met een koele föhn om klitten te voorkomen, en borstel voorzichtig na. Dit kun je in de rui periode 1-2 keer doen.
Wat houdt de rui behandeling in? De hond wordt grondig gewassen met een voor zijn vacht geschikte shampoo. De shampoo laten we enige tijd inwerken; de hond wordt ondertussen in een hondenbadjas of badlaken gewikkeld zodat hij warm blijft. Na het uitspoelen van de shampoo wordt crèmespoeling aangebracht.
Gemiddeld twee maal per jaar gaat een kanarie in de rui en krijgt een nieuwe jas. Meestal is dat aan het einde van de zomer en als de winter voorbij is. Deze rui kost hem veel energie en extra eivoer en extra vitamines zullen hem goed doen. Een normale ruiperiode duurt gemiddeld 6 á 7 weken.
De prijs van een kanarie hangt af van de variëteit en kleur. De prijzen variëren van 10 tot 250 euro. Bij de aankoop heb je een kooi of volière nodig met een nest, water- en voerbak, zitstokken met verschillende diameters en een bad. Deze benodigdheden kosten ongeveer 70 euro.
Een kanarie zingt niet als hij in de rui is. Dit is meestal tijdens de zomer en duurt tussen de zes en acht weken (duurt dit langer en is er sprake van kale plekken, dan heeft het dier waarschijnlijk een ziekte). Kanaries gaan pas zingen als ze een week of twaalf oud zijn.
Niet alleen in de winter en zomer maar ook het verschil tussen dag en nacht. Heb je een kanarie binnen in een kooi dan is het zeker aan te raden om deze af en toe buiten te zetten. Zonlicht is namelijk hartstikke goed voor de vogel. Hij krijgt er een goed humeur van en maakt belangrijke vitaminen aan.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Kanaries zijn over het algemeen makkelijke eters. Een goede mengeling voor kanaries bevat verschillende soorten zaadjes, vitamines, mineralen en grit. Geef ze niet teveel voer in één keer, want dan eten ze makkelijk alleen de lekkerste zaadjes eruit.