Als een blik gedeukt of op een andere manier beschadigd is, kan het zijn dat zuurstof en ziektekiemen naar binnen gedrongen zijn en de inhoud bedorven hebben. Je kunt dan een voedselvergiftiging oplopen. In de volgende gevallen kun je het blik beter weggooien: Als de deuk op een naad of een rand zit.
Laagje kunststof
Tin is niet erg giftig, maar een hoge dosis kan de maag behoorlijk irriteren. Daarnaast kan het zijn dat zuurstof en ziektekiemen bij de groente zijn terechtgekomen. Hierdoor kan de inhoud bedorven zijn. Je kunt dan een voedselvergiftiging oplopen.
In eten uit blik blijven de macronutriënten behouden. Dit zijn de vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en E, zouden veelal in stand blijven. Onderzoekers zijn nagegaan of ingeblikte voedingsmiddelen met veel vitamine A, zoals wortels, nog altijd veel van deze vitamine bevatten.
Geen conserveermiddelen in blik
"Als er toevoegingen bij zitten, is dat puur voor de smaak, niet voor de houdbaarheid. Zoals wat suiker bij bietjes of een snufje zout. En hiervoor zijn tegenwoordig ook richtlijnen; de hoeveelheid suiker en zout wordt minder."
Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden.
"Rodekool staat in de Schijf van Vijf", zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Veel ingeblikte groenten, zoals die van Bonduelle, zijn volledig vrij van toegevoegde suikers en bevatten slechts een snufje zout voor de smaak. Hoef je het zelf niet meer te doen. Bovendien bevatten bijna alle groenten enkel van nature aanwezige suikers, en binnenkort is er ook mais zonder toegevoegd zout beschikbaar.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
De voordelen van tomaten uit blik
Tomaten in blik zijn niet duur en handig om altijd in huis te hebben. Ze zijn heel veelzijdig, je kunt ze in veel gerechten gebruiken. De tomaten worden rijp geoogst, wanneer ze het lekkerste zijn, en worden onmiddellijk verwerkt. De smaak is dus optimaal.
Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. Traditioneel was dat tin, door onderdompelen in een bad van gesmolten tin of door galvanisatie aangebracht, tegenwoordig is het vaak een op epoxy gebaseerde kunststof.
Vaak niet echt lekker, als de soep dan opwarmt is de soep ineens veel lekkerder. Er is eigenlijk een gouden stelregel. Is de soep gepureerd, en bevat de soep alleen maar groenten en kruiden, eventueel met wat fruit, dan kan de soep ook koud gegeten worden.
Zuurkool is namelijk gesneden witte kool die gefermenteerd is. Door dit proces zitten er meer probiotica in die goed zijn voor de spijsvertering. Ook zitten er veel vezels en vitamine A en C in zuurkool. Zuurkool is lekker licht verteerbaar, veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.
Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten. Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten. Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Heilzame stoffen
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
In vis zitten speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vette vis, zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis.
Na bedrukking worden de blikjes gevuld. Cilindervormige verpakkingen zijn veel makkelijker te sturen en langs een vullijn te leiden. Rechthoekige verpakkingen moeten bijgestuurd worden en zouden bij hoge snelheden tegen machineonderdelen schuiven. Hierdoor vertraagt het vulproces en raken de verpakkingen beschadigd.
Blikjes kunnen gemaakt worden van zowel staal als aluminium. De can-ends en can-tabs voor drankblikjes worden eigenlijk altijd van aluminium gemaakt ook als de can-body van staal is. In dit onderzoek naar 15 verschillende blikjes hebben 4 blikjes een body van staal en de overige 11 hebben een body van aluminium.
Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.